SME

Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Rozvarené pľúcka, granadír aj ryžový nákyp. Aké boli nočné mory jedální (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 > >>

Hodnoť

No ja neviem, ale vo mne

okrem socialistického ryžového nákypu vyvolávajú hnus aj dukátové buchtičky ...
 

 

Aj vo mne. Byvali vzdy v piatok (mozno ako nejaka reminiscencia na to, ze v piatok sa kedysi nejedavalo maso), mnohe decka sa na ne tesili, ale pre mna to nebolo jedlo, len nejake divne pecivo v sladkej pudingovej omacke. Vacsinou som zjedla len tu omacku a zvysok nechala tak... a to som v jedle inak nejako vyberava nebola.
 

...

Suhlasim. Dukatove buchticky, ak som videl, ze su v ponuke daroval som listok a prchal. Dalej, šunkove fliacky to bol trest gastronomicky sadisticky.. Tretie hrachova kaša. To som mal vzdy pocit, ze jem vlhky popol. Aj som to ako decko nazyval zeleny popol.
Kym prve dve jedla som od skoly nedal do ust a tak to aj ostane hrachova kasa sa mi obcas dostane na tanier a s chutou ju zjem. Nenavidene plucka na smotane som miloval a este nenavidenejsiu "kozu" na mlieku alebo kakau tiez.
 

 

Plucka mi tiez nerobili problem :) A s vacsinou tych divnych druzinovych jedal som potom uz nikdy nemala docinenia. Zeleninu som si oblubila, v akejkolvek podobe, ale k tomu asi clovek musi postupne dozriet... strukoviny tiez. Vela je asi otazkou pripravy. Ale kozka z mlieka... niee ;)
 

 

my sme mali na základnej úplne skvelú hlavnú kuchárku (volali sme ju Ružička) a na nič hnusné si nespomínam. ako zásadnému nekonzumentovi hovädzieho mäsa (dodnes) mi z láskavosti vždy pridala prívarok (veľmi dobrý).

zato na strednej sa začal onakvejší horor.
dukátové buchtičky a pľúcka na smotane v ich prevedení boli nepožívateľné.
jediný svetlý bod stredoškolského stravovania boli mliečne desiate, tie ma ešte stihli zachytiť.
 

Nechapem

co niekto moze mat proti ryzovemu nakypu..
 
Hodnoť

Moja mama

pracovala v zdravotníctve - to znamená že na smeny a aj cez víkendy. Babičku som nemala. Bola som hladná a zjedla som všetko. Hlavne v družine, pretože to bolo jediné teplé jedlo ku ktorému som sa dostala. Jediné čo som fakt nedala bolo mäsové hašé. Myslím že niektorí ľudia by potrebovali hladomor alebo vojnu aby sa spamätali. Nežijeme preto aby sme jedli ale jeme preto aby sme žili. Ak je jedlo chutné - je to bonus.
 

 

Chcel som argumentovat ale vzdal som to. S osobnym nazorom korunovanym bolsevickym heslom sa argumentovat neda.
 

myslim, ze to je nasa

narodna vlastnost. mat nizke naroky na inych, tym padom mam istotu, ze aj na mna budu tie naroky minimalne...
 

Neznamená to

že nemám nároky. Ale porovnávať dnešnú gastronómiu s jedlom v spoločnom stravovaní pred 30-40 rokmi sa nedá. Mne chutí ázijská kuchyňa, ale je samozrejmé že v sedemdesiatych rokoch som netušila čo to je. A granadír v školskej jedálni nepovažujem za horší ako burger z McDonalda. Ak je človek hladný tak zje čo je k dispozícii. To je všetko
 

nikto neporovnava

dnesnu gastronomiu s jedlom v spolocnom stravovani... nepochopila si pointu. a tiez by ma zaujimalo, ci si jedla azijsku kuchynu v Azii :-))
 

 

Ono je sice tazko porovnat nieco co som jedol naposledy pred 10 rokmi s niecim co som jedol naposledy pred cca 40 rokmi, ale ten burger aspon ma nejaku zeleninu. Ten grenadier marsch je len kombinacia dvoch druhov uhlohydratov s tukom.
 

A?

Manzelka vari super granadir, a neskumam, kolko je v nom uhlohydratov...
 

 

A zapíjaš to dihydrogenmonoxidom?
 

Preboha to nepi !!!

Je to súčasť kyslých dažďov, spôsobuje koróziu železa, pri vdýchnutí môže spôsobiť aj smrť a už pri prvom užití spôsobuje doživotnú závislosť.
;-)
 

 

Záleží od toho čo ovazujeme.za nízky nárok
Pre mňa napríklad pocit sprevádzajúci konzumáciu považovať za zážitok je prejavom nízkeho nároku na zážitok ;)

Jedlo je nevyhnutná potreba , zážitky si doprajem inde , hlbšie , silnejšie ;) gurmanstvo človeka oberá o priestor a schopnosť ich vyhľadať a prežiť ;)
 

zopakuj si prirodopis pre

Zakladne skoly. Clovek ma 5 zmyslov...
 

 

Správne , nie len jeden ;)

Evolucne sme.vybaveni vnímať príjem jedlá ako príjemnú činnosť aby sme boli motivovaní jedlo vyhľadávať a ziskavat . Evolúcia to vytvárala milinony rokov a tlakom bola obmedzená dostupnosť potravy , ktorá vyžadovala motivovaného jedinca . Lenže niekoľko posledných desaťročí prestal v časti sveta tento tlak existovať . ;)

K mojej situácii , zaoberám sa činnosťami ktoré vyžadujú zdravého človeka v kondícii. Čím som zdravší a čím lepšiu kondíciu mám , k tým hlbším a silnejším prežitkom sa dostanem . Preto som začal jedlo vnímať ako palivo a mazivo a čím viac zvažujem jeho nutričné vlastnosti tým krajšie veci prežívam . Po niekoľkých rokoch takého života som jedlo prestal úplne vnimat ako zdroj pôžitku , ale len ako to palivo a mazivo . Bol som aj gurmán kedysi . Teraz mám život neporovnateľne kvalitnejší

Je to naozaj iba palivo a mazivo , tak sme v skutočnosti stvorení ...
Chuť a cuch sú len receptory, čisto fyzilogicka záležitosť. Vzhľadom na náhlu zmenu nášho prostredia ( dostatok potravy a jej ľahká ziskatelnost ) aj klamuce a matuce.
 

pekne si to nandal tej

pani Evolucii... tento tvoj vyklad sa hodi do zbierky ludovej tvorivosti na sme.sk...
 

 

No škoda , mal som ťa na začiatku za zdatnejsieho diskutera ;)
 

1 2 3 4 > >>

Už ste čítali?