SME

Sobota, 7. december, 2019 | Meniny má Ambróz

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Prečo pili Slováci pálenku a Maďari víno? Americký profesor hľadal odpoveď (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť

 

Zaujímavý článok, vďaka.
 

 

pre mna je to aj dobry tip na knihu, vzhladom k cene som poteseny, ze ju maju v kniznici.
 

Mozes

povedat aku? Inac dobry clanok, pobavil som sa.
 

 

Choosing Slovakia
 

Jednoduché vysvetlenie nie je zaujímavé?

Stepné jazdecké kmeňe Maďari obsadili teplé nížiny.

Slováci ostali žiť v kopcoch. Iba povojnové repatriácie zmenili toto rozdelenie, ale prirodzené tradície ostali.

Maďarom sa rodil vinič, Slovákom len kyslý. Kyslé ovocie teda začali Slováci páliť.

Vinič tu pestovali Nemci a Chorváti, ktorých usadili okolo Malých Karpát, aj keď začali už Rimania. Od Jura po Doľany sú na to podmienky, inde na Slovensku nie. Špecifický Tokaj je bodka na mape.

Horali Slováci na víno nemali prírodné podmienky. Rusi a poliaci už vôbec.

Tak jednoduché, že sláva sa na tom urobiť nedá.
 

 

Ono sa ti to jednoduché vysvetlenie môže ľahko skomplikovať, keď zistíš, kde všade žili Slovania (ak chceš Slováci) a boli postupne madarizovany
 

Tak tak zaujímavé čítanie

Bez ohladu na hodnotenie obsahu.
Inak, vždy ma pobaví takáto stratifikácia podľa chlastu.
Najmä rôzne tradične whisky, koňaky; bourbony, kráľovské či cisárske pálenice či vsetko ostatne :), čo pôsobí skôr ako aristokracia. A je asi jedno, či je niekto palenkovy, konakovy alebo vínny ožran...
 

Nie je to jedno

Pivo a víno spôsobujú veselosť a družnosť, podporujú trávenie.

Pálenka ničí nervové bunky, spôsobuje úzkosť, podozrievavosť a následne agresivitu.

Taliani, Francúzi, Španieli majú vďaka slnku vysokú cukornatosť, robia ľahké vína a je ho veľa. Sú veselí, družní a nemajú cievne choroby.

Nemci už majú len ťažké kyslé a trpké vína, nedajú sa piť namiesto kakakoly.

Prírodné podmienky prirodzene formujú ľudí.
 

 

Však uvidíš, keď budeš na dovolenke v tých teplých krajinách a budeš mať zažívacie ťažkosti, ako si ešte spomenieš na našu slivovicu :)
 

Tak

nemecke rizlinky vedia byt dost sladke. Vino sa u nas urodi aj inde nie iba Tokaj ci Male Karpaty a tiez vie byt celkom sladke, zalezi od hrozna.
 

 

Napr.Sobrance,Nerobím si žarty.
 

Ja

Viem tibavsky region.pivnica orechova
 

 

Máš to nejako popletené, bratu. Ťažké vína sú sladké, cukornaté, plné a na juhu Európy nájdeš aj ťažké, aj ľahké vína. Za ľahké vína sa považujú tie suché, ktoré väčšine pripadajú kyslé.

Aj pivo aj víno sú alkohol. Alkohol všeobecne zabíja bunky. Rozdiel je v mentalite, južania si užívajú život, popíjajú pri jedle. Vedia odhadnúť, kde je hranica, aby boli v nálade. My sa ideme ožrať plánovite.
 

to vyzera dobre

este povedz v ktorej kniznici v BA to maju, univerzitna? cena je troska na mna dost
 

 

Ja som z BB, tam ju majú v svk
 

V tej cene sú aj

náklady na reklamu.

Škoda, čakám od SME omnoho viac.
 
Hodnoť

O slovenskom tokajskom víne

Zaujímavý článok. Na dokreslenie uvádzam rozhovor s jednou z najznámejších slovenských odborníčok na víno, Ing. Editou Ďurčovou o Vinárskej oblasti Tokaj (synonymum "slovenského Tokaja).

https://www.youtube.com/watch?...
 
Hodnoť

s tými nápojmi to platí doteraz..

elita pije víno a jednoduchší spoluobčania zasa pivo či pálenku..
 

 

Elita si da tiez palenku, ale nie nejaku lacnu borovicku, liehovu slivovicu alebo fernet z kauflandu. Ale si da kvalitny konak, whisky, rum atd.
 

Nereaguj

na slizkého potkana. Žije z toho.
 

1 2 3 > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Už ste čítali?