SME

Sobota, 19. október, 2019 | Meniny má Kristián

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Potravinársky chemik: Biely cukor nie je horší než med (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 5 6 > >>

Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Zaujimavy rozhovor. Co sa tyka tych cukrov, keby sa ma niekto pytal na poradie prospesnosti pre zdravie, tak dam med, hnedy cukor a biely cukor. A ono je to uplne naopak. :-)))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ja som tam dával "=" med=hnedý cukor=biely cukor
med - 80% cukrov (fruktóza a glukóza najviac) + 20% vody
hnedý cukor - 99% sacharóza
biely cukor - 100% sacharóza
rozdiel je zásadný v chuti, preto ak aj to málo vecí čo prisladím, tak bielym cukrom nikdy :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

oni

brali zamorenie cukru nejakym sajrajtom. Vyhoda hnedeho cukru alebo medu je v tom ze tam je asi stopove mnozstvo inych latok. Inu vyhodu nevidim. Dalsia vyhoda moze byt v glykemickom indexe. Cize
on nato pozeral zo svojeho pohladu.


To ze med detom (malym) nepatri je znama vec, moze vyvolat alergiu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ono je to komplikovanejsie

Samozrejme, zavisi od zlozenia cukru, ci uz bieleho alebo hnedeho. hnedy cukor moze byt len prifarbeny rafinovany cukor s dodatocne dolozenou melasou, postupov vyroby hnedeho cukru je dost vela. V skratke povedane, hnedy cukor moze obsahovat zanedbatelne vacsie davky niektorych mikronutrientov ci mineralov. Z nutricneho hladiska pre dnesneho priemerneho konzumenta je to uplne jedno, ci biely alebo hnedy, hlavne nech nie je dovezeny cez pol zemegule.

Med je uplne ina kapitola, tak ako napriklad je bohaty svet vin, je bohaty aj svet medov. Medy, zavisi od vela faktorov, ale obsahuju aj mikronutrienty, aj napriklad kontaminaciu bakteriami, vela z nich ma velmi dobre probioticke ucinky. Pomahaju regenerovat crevnu floru. Samozrejme, v zavislosti od znasky mozu obsahovat pelove zrna a aj zvysky tiel ci exkrementov vcelstva, je to normalne a zvycajne neskodi, tu zavisi aj od typu ula, typu znasky, poctivosti vcelara pri starostlivosti o vcelstvo a technologickeho spracovania medu. Vela aktivnych latok sa pri spracovani a distribucii medu (napriklad uv ziarenim alebo teplotou) znehodnoti. Najvacsi nezmysel je takzvany pastelizovany med (laicky a v poslednom case velmi popularne pastovy alebo pastelovany med). Je vela zdrojov, ktore ho flagrantne a ignorantsky propaguju s tym, ze nedochadza k denaturalizacii miktonutrientov. Samozrejme, nezmysel. Kazdy chemik alebo vcelar co sa vzdelava, vie, kde je pravda. Med napriklad obsahuje aj kvasinky a casto moze skvasit, teda znehodnotit sa.

A uz len posledna poznamka - pre ludi alergickych na pelove zrna ci deti je odporucany medovicovy ci borovicovy med. Idealne z regionu, v ktorom ziju.

P.s.: med je moja specialita, zbieram uz cez 30 rokov medy urcite z desiatok mozno cez stovku krajin, ochutnal som uz vselico. zial kedze zijem kade tade, vcelarstvu sa venovat nemozem. Ale je to moj plan na stare kolena ;)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Prečo je pastovaný med nezmysel ?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

aby som to upresnil - pri pouzivani medu ked sa tepelne upravuje (napriklad pecenie, varenie, etc) alebo si ho clovek da do horuceho caju, je to jedno. Pastovany ci nie, teplotnym procesom ci tepelnym sokom prejde. Pripadne ked si clovek kupi ci vyrobi ten najpriemyselnejsi (pre mna najpodradnejsi) nejaky repkovy alebo nedajboze nadrabany, tak je to uplne jedno. je to iba o cukroch a podiele vody. Nie kazdy med je obsahom rovnaky. Neviem co mam vysvetlovat na chemickom alebo fyzikalnom fakte ze je trebars vitamin nejaka zlozita struktura, ktora sa mechanickym premiesavanim a robijanim krystalov fruktozy nici. Alebo ked sa med zahreje pri miesani nad teplotu ked bakterie a ich spory hynu.

V skratke, vysvetlenie, ktore pouzivam - ked si kupite flasu akostneho burgundskeho Grand Cru tak tiez je hriech spravit si z neho svarak alebo pit ho s colou. S nejakym miestnym cucom je to jedno.

Ked niekomu ide len o to, aby si medom osladil, ok, jeho volba. Nech fici na repkovom mede. Ale pre ludi, ktori cakaju od medu nieco viac (a v poslednej dobe sa v mojom okoli s pastelizovanymi medmi akosi roztrhlo vrece a ludia, ktori chcu kvalitu, tak su presviedcani ze pastelizovany je rovnaky), tak treba povedat pravdu.

A pre pana vcelara nizsie, co slaha med robotom - ved vasa volba. Vela vcelarov si ulahcuje zivot, aj medomety su rozne. Naslahany med vyzera pekne, aj natiera sa na krajec lepsie. Ale mali by ste vediet aj o limitoch a dosledkoch procesu, minimalne pre vasu vcelarsku hrdost. Na Slovensku je super, ze su ludia aj vzdelani, aj institucie, ktore sa vcelarstvu venuju odborne, takze sa na nich vzdy mozete obratit.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Myslím, že ohľadne pastovaného medu , jemne povedané, fabulujete.
Ja med "nešlahám", premiešam so pri pomalých otáčkach - keď sa med premieša počas procesu kryštalizácie, tak ďalej nekryštalizuje a ostane tekutý.
Podľa môjho skromného názoru je to šetrnejšie ako zahrievať skryštalizovaný med, aby stekutel.
Na medy, ktoré sú tekuté a priehľadné v decembri, ako keby som ich práve vytočil, pozerám s veľkou nedôverou.
...limity procesu , čo si pán pod tým predstavuje ?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

pastovaný med je len mechanicky rozmiešaný kryštalizujúci med ( repkový) čim sa rozbijú krištáliky a med ostane trvalo tekutý. k žiadnej denaturalizácii nutrientov v ňom nedochádza - to je pravda, ale je to samozrejme pekne znejúca fráza.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Bla, bla, bla...
Mám včely a keď donesú repkový med, ktorý vie skryštalizovať do dvoch týždňov, tak ho v procese premiešam kuchynským robot a metličkami, ktorými žena mieša cesto na bábovku.
Vieš mi vyargumentovať ako "denaturalizujem nutrienty " ?
Nehovorím o mede zo supermarketu ale o mede, ktorý premiešam kuchynským robotom...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

...presne tak....

...sudruh vedec tam spomenul porovnanie na zaklade obsahu kontaminantov, to znamena kolko cudzorodych bakterii, pesticidov a podobnych ''navstevnikov'' potravina obsahuje....a vobec neporovnaval nutricnu hodnotu medu, hnedeho a bieleho cukru... SME-cko nam tu jednoducho podsunulo nieco, co so samotnym zlozenim BIELEHO JEDU vobec nesuvisi, a este si to horlivo hodili do nadpisu...a presne takto si to ludia budu aj pamatat, a to aj po nepozornom precitani clanku, nielen nadpisu...

...ked nie presne takto vznikaju hoaxy, tak potom neviem...pod patronatom redakcie, co inde tak horlivo proti hoaxom bojuje...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Neviem, prečo píšeš súdruh vedec /ešte si to mohol zdokonaliť slovom boľševik/. Myslíš si, že každý, kto má vek 30+ musí by hneď súdruh? Rozhodne je takýto článok hodnotnejší a fundovanejší, ako rady rôznych výživových poradcov, ktorí si prečítali možno len úvod v kuchárskej knihe, kde sa dozvedeli, že existujú nejaké bielkoviny, tuky, sacharidy, ... a už hádžu a kombinujú - nuž a samozrejme, zaručene radia. A ešte jedna poznámka - rozhodne by sa nemali objavovať na stránke serióznych novín všelijaké reklamy na rôzne zázračné lieky, výživové doplnky a pod., ktoré súvisia viac so šarlatánstvom, ako skutočným deklarovaným efektom.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

súhlasím

bol som na tlačovke nutričného dokotra a ten sa smial, ked sa ho pýtali, či je hnedý cukor zdravší ako biely. K medu sa neviem vyjadriť, ale ten nutričný doktor hovoril, že sa zbytočne zbavujeme niektorých látok a nezmyselne ich nahradzujeme inými podľa módnych trendov. Stále platí, že príjem a výdaj energie by mal byť vyrovnaný. Ak nie je, priberiete. A cukor je potrebný pre organizmus tak ako tuk. Ide len o to, že ho (ich) konzumujeme veľa a potom sa upíname k nejakým nezmyselným teóriám, ktoré nám v konečnom dôsledku uškodia viac. Nie nadarmo je jedným z desatora hriechov obžerstvo... Inak mám rád rozhovory s odborníkmi, prípadne prednášky rôznych expertov z rôznych oblastí, človek sa dozvie naozaj veľa.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Presne toto mi napadlo,ako prve. Dufal som, ze sa nieco nove dozviem, aby som mal jasnejsiu predstavu o tom, ako to je, ked uz je to aj v nadpise, a takto to diletantsky odbili.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

"sudruh vedec"

to hodnotil z pohladu bezpecnosti potravin a kontaminantov, nutricne hladisko neriesil...a vobec sa tym netajil.

to, ze v SME maju extra talent vymyslat debilne nadpisy, je uz druha vec.

a hoax je tu akurat ten tvoj "biely jed".
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

...riesit kvalitu medu a bieleho cukru..

...podla kontaminacie cudzorodymi latkami je rovnaka hlupost, ako porovnavat adidasy a botasky podla toho, ktore su viac prave spinave...o kvalite topanky mi ta spina na nich neprezradi vobec nic...a s takouto ideologiou vyrukovat na ludi dokaze fakt len sudruh....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

preco by to bola hlupost?

nazyva sa to "bezpecnost potravin" a je to dolezita sucast potravinarstva.

teba vazne nezaujima, ci potraviny, ktore konzumujes, su (alebo mozu byt) kontaminovane a mozu ti ublizit, v najhorsom pripade ta aj zabit?

mna aj u tych tenisiek zaujima, ci nie su vyrobene z niecoho, co mi moze ublizit.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

...dalsi osvedceny ideologicky...

...postup...obkecavat nutricnu hodnotu 99% potraviny tliachanim o 1 percente primesi...cukor tvoria CUKRY...podme sa bavit o sacharoze, glukoze, fruktoze, skroboch a o tom, ako mi prospievaju ci skodia...a neodvadzajme pozornost recami o kontaminantoch...ani z flasky Sava nevyrobim liecivu tinkturu doliatim stamperlika harmancekoveho extraktu...chapeme sa? ..ci mam vysvetlit rozdiel medzi 1 a 99 ??? dufam, ze netreba...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

mlatis slamoveho panaka,

ktoreho si si sam postavil...

cely ten rozhovor je o bezpecnosti potravin, o kontaminantoch, o pridavnych latkach a ich rizikach.
a aj ten vyrok o mede a cukre, treba vnimat v tomto kontexte.
to je vsetko.

rozdiel medzi 1 a 99 mi je jasny...akurat ze to 1 ta moze pri troche smoly spolahlivo zabit, napriek tomu, ze zvysnych 99 je tvojmu zdraviu prospesnych.

kludne vynechaj ten "biely jed" zo svojej stravy a jedz iba med.
hlavne sa vobec nestaraj o to, co obsahuje, ci nahodou nie je plny pesticidov alebo bakterii. lebo to teba predsa nezaujima...
drzim palce.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

...panak je uz davno postaveny...

...a verejnost sa na nom odjakziva hada, ako cukor skodi...cukor, nie zanedbatelne primesy, preto sa toho panaka aj redakcia tak vdacne chytila... .... pri jeho sucasnej spotrebe nam populacia dokazatelne chorlavie a umiera prave kvoli tym 99 naduzivanym percentam sacharidov a nie z toho stopoveho percenta necistot, na ktore sa vyhovaraju narychlo osloveni odbornici...toto kluckovanie pred problemom nezazivam prvykrat a na mna bohuzial nefunguje....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

dobre, dobre

setri klavesnicu.

hlavne vzdy nezabudni rozprudit diskusiu o koze, ked sa debatuje o voze...
 

1 2 3 4 5 6 > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Už ste čítali?