SME

Utorok, 17. september, 2019 | Meniny má Olympia

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Kto môže za to, že sú bryndzové halušky národným jedlom (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Veľmi zaujímavé...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Na záver mi v článku

chýbalo zopár dobrých receptov.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Kradez kucharov

Deje sa to aj teraz, ale trocha kultivovanejsie.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

S autorkou veľmi nesuhlasim

Takze národným jedlom má byť experiment z kráľovského stola z dielne kuchára a zo zahraničia... Tvrdí že Taliani si nevybrali za národné jedlo produkt chudakov... a pizza je čo? Tenké cesto povstalo z vyskrabanych zvyškov múky z truhlice, na to sa dali zvyšky zeleniny aby sa využili a tiež starý syr. Podobne s haluškami. Práve dielňa domacej najnižšej vrstvy vytvorila niečo tradičné, prirodzené, typické lokálnym podmienkam a surovinám a má to aj zaujímavú históriu.

Neviem si predstaviť za národné jedlo bažanta či holuba v svini a telati dohromady. Alebo najlepšie by podľa autorky bolo urcit za národné jedlo ustrice? Určite nechýbali na stole Márie Terézie v Bratislave.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

...

a ja, ze sme jedavali bryndzovie haluske na Slovensku, teda v Hornych Uhroch este v predkolumbovskej ere. Aspon vynaliezavost sa ceni, co s cim inostrannym pomiesat. Pred nedavnom som bol v srdci slovenskej historie (aspon podla terajsieho premiera) v Terchovej. Veru ze, som sa chvilu citil, ako v roku 1988 v Mliecnom bare v Bratislave. Stacilo zatvorit oci a riedko vychutnavat. Zatial najautentickejsi zazitok starych cias narodneho jedla mam z Motorestu pod Sturcom. Obsluha, rychlost a kvalita jedla bola, ako v mojej mladosti. Chybali len znacky Skoda, Lada a par T613 pred motorestom. Je pravda, ze je to uz par rokov, ale kto by do minulosti chcel ist castejsie?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Historia povod a tradicia

Tu nejde o to vybrať jedlo najstaršie, bez vplyvu cudziny. To by všetci museli mat za národné jedlo asi jablko alebo mamuta :) Koniec koncov, naša kuchyňa nemusela poznať ani zemiaky a bryndzu a od halušiek by ďaleko nezasla. Národným jedlom by tak mohli byť šúľance s makom, či kapustové strapačky. Zemiaky k nám mohli prísť niekedy pred Mariou Tereziou. Dodali sa do múky a s pôvodných halušiek čo sa robili bez zemiakov, vznikli tie dnešné. Koniec koncov aj tá bryndza je v skutočnosti z Rumunska. Vtedy sa nazyvalo Valašsko. Valachov pozval osidlit stredné Slovensko Kráľ (asi Belo IV ak sa nemýlim) po vyplienení obyvateľstva Tatármi. Oni nám doniesli Bryndzu. To neznamená že dovtedy naši nevarili trhance či šúľance alebo halušky z múčneho cesta a nejedli to so skvarkami kapustou a podobne.

Národé jedlá sú tie čo dlhé roky jedávali obyčajní ľudia, nie páni v kaštieľoch.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

A preco? Lebo si to ty povedal, tak to tak musi byt? V nasej historii rovnako patrila slachta a aj relativne bohatsie mestianstvo. To len komunisti tuto cast spolocnosti z historie chceli zmazat pripadne ukazovat v zlom svetle a do popredia davali bezny lud (a vsetko okolo neho).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Tak teda daj návrh na národné jedlo zo panského stola. :D Som zvedavý čo to bude.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Pečená bravčová sviečková plnená klobásovou zmesou.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Może byt

Ale aj tak sú pre mna halušky naj :) A vôbec nie sú vyplodom ani komunistov ani Vansovej. Keď sa u nás vo veľkom jedávali, Vansová nevedela písať a Marx netušil ako vyzerajú kosák s kladivom :D
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Naozaj

históriu a nielen v gastronómii by sme mali ovládať ... ak tak neurobíme, budú nám ju písať stále napr. naši susedia ... :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Narodnym jedlom je vyprazany syr.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ano

a s hranolkami a kofolou :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Do kofoly sa to zle namaca...radsej tatarsku.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Do roku 1241 bez tatárky
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Nemyslim, ze zrovna hryndzove halusky boli jedlom chudobnych. Co ja viem z rozpravania mojej starej mamy, tak bryndzu si tiez nemohol len tak hocikto dovolit a urcite nebola na stole denno-denne a to byva 10 minut chodze od salasa. Jedlo chudobnych v hornatych castiach Slovenska boli zalozena hlavne na kapuste a zemiakoch. A ak by som mal tipovat to jedlo chudobnych, tak to boli strapacky. Co je vlastne to iste, ako halusky, len namiesto bryndze je kapusta.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Pred 200-250 rokmi

Slováci zemiaky nejedli. Takže je to taká tradícia ako zemiakový šalát a kapor na štedrý večer. Môj otec mi stále otĺkal o hlavu, keď som nechcel kapra, že si nevážim tradície. Tak som sa pred ním opýtal starých rodičov, ako vyzerali Vianoce za ich detstva. Tak reku len ozdobená vetva na stene, neskôr malý stromček zavesený zo stropu, kapustnica a ako druhý chod džatky s makom (na Liptove), na Spiši na slano s maslom. Potom mi dal pokoj. :) Milujem halušky aj bryndzu, a dnes ich možno naozaj môžeme považovať za národné jedlo, ale stalo sa ním až za socíku, tak ako ten kapor, šalát, syr. Ale nejde o stáročnú tradíciu. Stará mama mojej manželky je zo Skalitého na Kysuciach, tam jedli halušky s kapustou, nie bryndzou.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Pod horami ešte jedli kozľacinu, jahňacinu,baraninu na rôzne spôsoby, na nížine králiky, husy, kačky, ošípané... varená hovädzina, + rôzne kaše z jačmenných krúpov miešané s krvou zvierat, a varenými či pečenými a pomletými kúskami mäsa..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Poznám recepty Terézie Vansovej v jej Kuchárke detailne,ale určite nikdy neradila “vraž do toho 20 vajec”.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ano, je to citat Magdaleny Dobromily Rettigovej, nie Vansovej.
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Už ste čítali?