SME

Šéfkuchár: Reštaurácie vyhodia aj sto kíl jedlého odpadu denne

Rozhovor s Vojtechom Véghom.

Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou. (Zdroj: archív V. Végha)

Má na sebe tričko z odpadového materiálu a na bezodpadovom brunchi v Bratislave podáva brokolicový šalát s melónovými šupkami či majonézu z cícerovej vody.

Šéfkuchár Vojtech Végh varil v špičkových reštauráciách a založil prvú zero waste vegánsku reštauráciu na svete, hoci sám nie je vegánom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Varí bez odpadu a učí aj druhých, ako jedlom neplytvať. V rozhovore dáva tipy, ako vyhadzovať menej jedla, ako spraviť vegánsku slaninu či ako šupky, stonky a listy uvariť chutne.

Živíte sa tým, že učíte ľudí, ako pri varení zužitkovať všetko a nevyprodukovať odpad. Stáva sa vám, že predsa nejaký odpad v kuchyni vyprodukujete?

Samozrejme. Zero waste nikdy nebude úplne zero, teda nulový. Ideálne je priblížiť sa k tomu do takej miery, ako je to možné.

Nesilím to. Ak vidím, že je nejaké lístie hnedasté alebo žltkasté, dám ho do kompostu. Neľutujem, určite nebudem riskovať zdravie, svoje alebo niekoho iného.

Je niečo, čo ani za čerstvého stavu nie je vhodné na jedenie?

Napríklad sa nedajú jesť ananásové šupky a listy. Určite by som nejedol stonky z paradajok ani listy či stopku z baklažánu alebo klíčky zo zemiakov.

Baklažánová stopka, zemiakové klíčky aj ananásové listy sú jedovaté. Šupka z ananásu síce nie je jedovatá, ale neviem si predstaviť, ako ju požuť.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C89C4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Miloš Roman.

Na gól čakali fanúšikovia 50 minút.


TASR
Futbalisti FK Humenné.

Domáci Považania inkasovali tri góly v úvodnom polčase.


TASR
Máté Lékai (vľavo) a Lukáš Urban v prvom štvrťfinále Európskeho pohára EHF FTC-Green Collect Budapešť - Tatran Prešov.

Hádzanárov Tatrana čaká domáca odveta vo štvrťfinále Európskeho pohára EHF.


Larry Lloyd.

Po skončení v Nottinghame pôsobil ako hrajúci tréner vo Wigane, ktorý dostal zo štvrtej do tretej ligy.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu