Chlpatý kožuch a k tomu rypák. Mangalice vyzerajú ako prasiatka vo vlnenom kabáte. Kým za socializmu tieto pôvodom uhorské prasatá takmer vymreli, lebo sa nehodili na masovú produkciu a ich mäso by ste v obchodoch hľadali márne, v posledných rokoch dopyt po nich výrazne narástol.
"Máme záujem z Nemecka aj z Anglicka, ale nemáme kapacity. Dodávame hlavne na Slovensko. Stále zvyšujeme produkciu, ale nikdy to nestačí," hovorí majiteľ farmy Mangalica v Hurbanove Jozef Kajan.
Sám nie je typickým farmárom. Je vyštudovaným umeleckým kamenosochárom a neskôr mal stavebnú firmu. Pred desiatimi rokmi však začal chovať mangalice.
Klobásu alebo slaninu z nich dovtedy nikdy neochutnal. Zvieratá, ktoré predtým videl v Maďarsku, sa mu však páčili a boli nenáročné pre začínajúceho chovateľa. "Je to divoké plemeno. Sú odolnejšie proti zime aj chorobám," hovorí.