SME
Štvrtok, 18. august, 2022 | Meniny má Elena, Helena

Horský chatár: Počas korony som si uvedomil, že nemôžem byť sám

Rozhovor s Tomášom Petríkom z Brnčalky.

Tomáš Petrík je chatárom na Brnčalke desať rokov. (Zdroj: archív T. Petríka)

Počas pandémie naraz riešil prasknutú hadicu, nefunkčnú elektrinu aj úraz hlavy. "Boli to veľmi pekné, ale veľmi drahé prázdniny," hovorí o prvej vlne TOMÁŠ PETRÍK, chatár na populárnej tatranskej Chate pri Zelenom plese, známej ako Brnčalka. Hoci bola počas pandémie obohnaná páskami a na dverách neboli kľučky, turisti sa aj tak do nej pokúšali dostať.

V rozhovore Petrík hovorí, ako zmenila ich fungovanie korona aj či sa k nim už vrátili turisti.

Ako sa vám podarilo prežiť na chate pandémiu?

Vlani na jar to bolo krušné. Prichádzal vrchol turistickej a najmä skialpovej sezóny, na chate sme mali navozené kvantá tovaru a potravín. Keď sa začala pandémia, všetky potraviny, ktoré podliehali rýchlej skaze, som musel porozdávať známym a zamestnancom.

Mali sme tu takmer celý svet, veľkú skupinu ľudí zo Škótska, z Litvy, Poľska aj z Čiech. Správa, že sa zatvárajú hranice a prestávajú jazdiť medzinárodné vlaky, znamenala, že v priebehu niekoľkých hodín sa všetci museli dostať preč. Nastal hromadný útek.

Potom bolo pár dní pokoja, keď sa v doline neobjavil absolútne nikto. V priebehu niekoľkých týždňov ľudia postupne začali chodiť, ale chata bola zavretá.

Všetkých pracovníkov som poslal domov s tým, že zostanem na chate úplne sám. Na tretí deň mi niečo začalo čudne smrdieť. Na sporáku zostal 70-litrový hrniec s kapustnicou.

Ako ste si s ňou poradili?

Chcel som ju vyliať do drezu, kde máme drvič odpadu. Hrniec sa mi však šmykol a 50 litrov kapustnice letelo do jednej časti kuchyne. Musel som vyumývať všetky steny, strop, taniere, hrnce, všetko, z čoho visela kapusta.

Keď som sa potom išiel prezliecť, zistil som, že v pivnici je päť centimetrov vody. Začal som pátrať, prečo voda steká po stenách do skladu zeleniny, prečo sú umyté všetky zemiaky a na zemi je bahno.

Tak som išiel do kuchyne a zistil som, že hadica na oplachovanie hrncov je prasknutá a strieka z nej voda. Vypol som vodu a pre zmenu upratal druhú časť kuchyne, sklad zeleniny, pivnicu, čo bolo na niekoľko hodín.

Medzitým začala haprovať elektrina. Naštartoval som generátor, ale elektrina sa nedostávala do záložného zdroja a začal kolabovať elektrický systém. Elektrinu som teda musel vypnúť a pátral som, čo sa pokazilo.

No keď vypnete elektrinu, vypnete aj kotol. Po dvoch hodinách mi teda vybuchol pretlakový ventil. Tri centimetre sadzovej vody boli všade a znovu som všetko musel vyumývať.

Súvisiaci článok Panská roztopaš. Ako sa v Tatrách kedysi lyžovalo a sánkovalo Čítajte 

Tak to už bol hádam koniec vašich starostí...

To teda nie.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zasadnutie Súdnej rady pod vedením jej šéfa Jána Mazáka.

Občan, ktorého sa rozhodnutie týkalo, vraj textu miestami ani nerozumel.


20 h
Ilustračná snímka.

Ponuka je v niektorých regiónoch nulová, ceny rekordne rastú.


16. aug
Rezort Rybníčky

Na mieste nie je vodovod ani kanalizácia.


2 h

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 15 h

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu