SME

Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Autorka netradičnej kuchárky: Francúzi na Slovensku chcú len makovník

Rozhovor s Luciou Chrenko.

Autorka Lucia Alchusová Chrenko vydala dosiaľ dve knihy netradičnú kuchárku Tak ma mama naučila a Bohémky so zaujímavosťami z Francúzska, kde strávila polovicu života. (Zdroj: Natália Jakubcová)

Jej srdce je spolovice francúzske a spolovice talianske a nechýba jej humor. Autorka LUCIA CHRENKO začala písať len pred dvoma rokmi, no už pripravuje tretiu knihu.

Prvou bola netradičná kuchárka s rodinnými receptami Tak ma mama naučila, ktorá sa stala bestsellerom. Druhá kniha Bohémky je okrem iného o zaujímavostiach z francúzskej gastronómie a životného štýlu.

V rozhovore Chrenko, ktorá strávila vo Francúzsku polovicu života, hovorí o tom, čo majú francúzske zemiaky či parížske rožky s Francúzskom, aj prečo sú žerbó rezy či Opitý Izidor svetovými zákuskami.

Slová “francúzske” a “parížske” dodávajú jedlám exkluzívny punc a nešetrí sa nimi v iných jazykoch vrátane slovenčiny. Francúzske zemiaky, parížske rožky, ale aj parížsky šalát. Čo majú spoločné s Francúzskom?

S francúzskymi zemiakmi mám asociáciu z detstva. Mama nevedela, čo variť po víkende, tak boli každý pondelok francúzske zemiaky.

Mala som k nim strašnú averziu. V pondelok som chodila zo školy vždy veľmi neskoro domov, išla som radšej cvičiť alebo do parku s kamoškami, lebo som vedela, že máme francúzske zemiaky.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C7HE9 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M7HE9 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rozhovory z denníka SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Víkend, SME Plus, Recepty, recepty, Slovensko, Tašky a kabelky, Jedlo, Žlté vesty, Taliansko

Už ste čítali?