SME

Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Rozvarené pľúcka, granadír aj ryžový nákyp. Aké boli nočné mory jedální

Známi ľudia aj odborníci o nočných morách z jedální.

Stravníci v Detskom mestečku v Trenčíne-Zlatovciach v roku 1979 mali na tanieri asi niečo chutnejšie ako pľúcka na smotane. (Zdroj: ilustračné - TASR / Magda Borodáčová)

Jedlo, ktoré nevoňalo vábne a mnohokrát nepotešilo oko ani jazyk. Najhoršie spomienky na pokrmy z čias socializmu pochádzajú zo školských jedální a tie najlepšie často z kuchýň mám a starých mám.

Jedálenské pľúcka na smotane, ryžový nákyp viackrát za týždeň či granadír bez zemiakov mnohým navždy tieto jedlá znechutili. Naopak luxusom bola prvá čínska reštaurácia v Prahe, exotické ovocie či nedostatková držková.

V texte sa dočítate:

  • Odpovede na dve anketové otázky:
    1. Na ktoré jedlo z obdobia socializmu si najneradšej spomínate?
    2. Ktoré bolo pre vás najluxusnejšie jedlo z obdobia socializmu?
  • Ako normy riadili stravovanie kedysi a ako je to v školských jedálňach dnes.
  • Receptúry na dve najneobľúbenejšie detské jedlá zo 70. rokov.

Juraj Kemka, herec

1. Keď sa povie jedlo socializmu, okamžite sa mi vybaví jedáleň v základnej škole v Martine na Gorkého ulici, kde bol veľký biely nápis: "PRI JEDENÍ NEHOVOR." Tam pripravovali nejedlý ryžový nákyp poliaty hrôzostrašným sirupom. Z neho mám doteraz traumu a tuším som odvtedy toto nejedlo nejedol.

2. No a hovoriť o najluxusnejšom jedle za socíku? Vlastne áno. Ananás na Vianoce. Ani sme ho nevedeli nakrájať. Mali sme ho vystavený v mise, aby sme sami seba trochu presvedčili, že sa máme dobre a máme dostatok všetkého. Až kým nezhnil.

Jozef Koleják, scenárista

1. Socializmus som zažil iba ako dieťa, čiže ak mám spomenúť jedlo, na ktoré nemám dobré spomienky, musím sa v mysli vrátiť do školskej jedálne.

Spomedzi mnohých gastronomických skvostov, ktoré dokázali znechutiť niektoré potraviny celým generáciám (špenát, vnútornosti), vyberám pľúcka na smotane s rozvarenou knedľou.

Už len keď si spomeniem na ten kyselkavý závan, ako sa zakráda od rána z kuchyne, aby sa neskôr nad tanierom zmiešal s typickým pachom zle umytého plexiskla položeného na stoloch, je mi aj dnes zľahka nevoľno.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C7B9T na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M7B9T na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
SME Plus, Jedlo, Československo: Sto rokov

Už ste čítali?