SME

Rozvarené pľúcka, granadír aj ryžový nákyp. Aké boli nočné mory jedální

Známi ľudia aj odborníci o nočných morách z jedální.

Stravníci v Detskom mestečku v Trenčíne-Zlatovciach v roku 1979 mali na tanieri asi niečo chutnejšie ako pľúcka na smotane. (Zdroj: ilustračné - TASR / Magda Borodáčová)

Jedlo, ktoré nevoňalo vábne a mnohokrát nepotešilo oko ani jazyk. Najhoršie spomienky na pokrmy z čias socializmu pochádzajú zo školských jedální a tie najlepšie často z kuchýň mám a starých mám.

Jedálenské pľúcka na smotane, ryžový nákyp viackrát za týždeň či granadír bez zemiakov mnohým navždy tieto jedlá znechutili. Naopak luxusom bola prvá čínska reštaurácia v Prahe, exotické ovocie či nedostatková držková.

V texte sa dočítate:

  • Odpovede na dve anketové otázky:
    1. Na ktoré jedlo z obdobia socializmu si najneradšej spomínate?
    2. Ktoré bolo pre vás najluxusnejšie jedlo z obdobia socializmu?
  • Ako normy riadili stravovanie kedysi a ako je to v školských jedálňach dnes.
  • Receptúry na dve najneobľúbenejšie detské jedlá zo 70. rokov.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Juraj Kemka, herec

1. Keď sa povie jedlo socializmu, okamžite sa mi vybaví jedáleň v základnej škole v Martine na Gorkého ulici, kde bol veľký biely nápis: "PRI JEDENÍ NEHOVOR." Tam pripravovali nejedlý ryžový nákyp poliaty hrôzostrašným sirupom. Z neho mám doteraz traumu a tuším som odvtedy toto nejedlo nejedol.

2. No a hovoriť o najluxusnejšom jedle za socíku? Vlastne áno. Ananás na Vianoce. Ani sme ho nevedeli nakrájať. Mali sme ho vystavený v mise, aby sme sami seba trochu presvedčili, že sa máme dobre a máme dostatok všetkého. Až kým nezhnil.

Jozef Koleják, scenárista

1. Socializmus som zažil iba ako dieťa, čiže ak mám spomenúť jedlo, na ktoré nemám dobré spomienky, musím sa v mysli vrátiť do školskej jedálne.

Spomedzi mnohých gastronomických skvostov, ktoré dokázali znechutiť niektoré potraviny celým generáciám (špenát, vnútornosti), vyberám pľúcka na smotane s rozvarenou knedľou.

Už len keď si spomeniem na ten kyselkavý závan, ako sa zakráda od rána z kuchyne, aby sa neskôr nad tanierom zmiešal s typickým pachom zle umytého plexiskla položeného na stoloch, je mi aj dnes zľahka nevoľno.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C7B9T na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu