Kravám namiesto trávy naservírovať zvyšky z výroby továrne na whisky, podojiť, pridať sadrovú omietku a kriedu a mlieko je hotové. Už len dať nálepku “Poctivé mlieko z farmy” a recept na úspech je zaručený.
Neuveriteľný príbeh takzvaného "chľastového mlieka" (swill milk) z New Yorku v polovici 19. storočia, ktorý podľa investigatívnych reportérov zmaril život tisíce detí, stál na počiatku regulácie kvality potravín.
Mlieko bolo v Spojených štátoch 19. storočia veľmi žiadané. Ženy v rýchlo rastúcich mestách sa potrebovali po pôrode čo najskôr vrátiť do tovární a deti nedojčili dlho. Ani ženy zo strednej vrstvy nezvykli dlhšie dojčiť.
Ako náhrada malo poslúžiť kravské mlieko, ktoré sa dalo zohnať za veľmi výhodné ceny.
Pre obmedzené možnosti chladenia sa čerstvé mlieko nedalo z vidieka dopraviť do miest bez toho, aby sa pokazilo. V mestách zas chýbali pastviny, na ktorých by sa mohli kravy pásť, a doprava krmiva z vidieka bola pridrahá.
Odpadávali chvosty
Tak prišli majitelia tovární na whisky v New Yorku s nápadom zužitkovať svoj odpad. Kravy kŕmili zvyškami z výroby v liehovaroch na Manhattane a v Brooklyne.
Horúci vedľajší produkt z destilácie obilnín na whisky kravy podľa portálu Atlas Obscura odmietali žrať aj niekoľko dní, až kým ich k tomu nedohnal veľký hlad.