SME

Pondelok, 21. september, 2020 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Ako varili naše prastaré matky

Recepty a rady k stolu spred vyše sto rokov.

Recepty prastarej matere podľa Vansovej kuchárky vychádzajú v pravidelných odstupoch dodnes. (Zdroj: reprofoto SME)

“Ťažko je učiť sa na vlastnej škode, a preto: učte sa zo zkúseností starších.” Takto sa čitateľkám prihovárala Terézia Vansová v úvode prvej slovenskej kuchárky s názvom Nová kuchárska kniha, ktorú zostavila pred 106 rokmi.

Bola v nej takmer tisícka receptov od skúsených gazdiniek z nášho územia, ale aj rady, ako so surovinami zaobchádzať tak, aby bolo jedlo čo najchutnejšie. Mnohé sú platné aj dnes, o čom svedčí, že sa predáva v nových vydaniach.

Treba sa pripraviť, že vyše storočné recepty neuvádzajú snáď len s výnimkou múčnikov presné množstvá surovín ani zoznam prísad na úvod receptov.

Zato sa však môžete dozvedieť, kedy je mäso pstruha najchutnejšie - od mája do konca augusta, či to, že nezáleží na tom, či miešate cesto len na jednu stranu alebo na obe, ako na pochúťku v podobe račej polievky alebo ako dlho treba variť kohútika či holuba - jeden až jeden a pol hodiny.

V kuchyni po slovensky

Recepty v knihe pravidelne zverejňovali na stránkach Vansovou založeného časopisu Dennica, kam ich gazdinky posielali. Pochádzali zväčša z konca 19. a začiatku 20. storočia.

“Do redakcie časopisu ich posielali domáce panie, gazdiné, skúsené kuchárky i cukrárky z meštianskych domácností hlavne z tých oblastí Slovenska, kde bol časopis Dennica dostupný.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C76FE na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M76FE na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
História, SME Plus, história, Recepty, recepty, Slovensko, Jedlo

Už ste čítali?