“Ťažko je učiť sa na vlastnej škode, a preto: učte sa zo zkúseností starších.” Takto sa čitateľkám prihovárala Terézia Vansová v úvode prvej slovenskej kuchárky s názvom Nová kuchárska kniha, ktorú zostavila pred 106 rokmi.
Bola v nej takmer tisícka receptov od skúsených gazdiniek z nášho územia, ale aj rady, ako so surovinami zaobchádzať tak, aby bolo jedlo čo najchutnejšie. Mnohé sú platné aj dnes, o čom svedčí, že sa predáva v nových vydaniach.
Treba sa pripraviť, že vyše storočné recepty neuvádzajú snáď len s výnimkou múčnikov presné množstvá surovín ani zoznam prísad na úvod receptov.
Zato sa však môžete dozvedieť, kedy je mäso pstruha najchutnejšie - od mája do konca augusta, či to, že nezáleží na tom, či miešate cesto len na jednu stranu alebo na obe, ako na pochúťku v podobe račej polievky alebo ako dlho treba variť kohútika či holuba - jeden až jeden a pol hodiny.
V kuchyni po slovensky
Recepty v knihe pravidelne zverejňovali na stránkach Vansovou založeného časopisu Dennica, kam ich gazdinky posielali. Pochádzali zväčša z konca 19. a začiatku 20. storočia.
“Do redakcie časopisu ich posielali domáce panie, gazdiné, skúsené kuchárky i cukrárky z meštianskych domácností hlavne z tých oblastí Slovenska, kde bol časopis Dennica dostupný.