SME
Streda, 22. september, 2021 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Ako varili naše prastaré matky

Recepty a rady k stolu spred vyše sto rokov.

Recepty prastarej matere podľa Vansovej kuchárky vychádzajú v pravidelných odstupoch dodnes. (Zdroj: reprofoto SME)

“Ťažko je učiť sa na vlastnej škode, a preto: učte sa zo zkúseností starších.” Takto sa čitateľkám prihovárala Terézia Vansová v úvode prvej slovenskej kuchárky s názvom Nová kuchárska kniha, ktorú zostavila pred 106 rokmi.

Bola v nej takmer tisícka receptov od skúsených gazdiniek z nášho územia, ale aj rady, ako so surovinami zaobchádzať tak, aby bolo jedlo čo najchutnejšie. Mnohé sú platné aj dnes, o čom svedčí, že sa predáva v nových vydaniach.

Treba sa pripraviť, že vyše storočné recepty neuvádzajú snáď len s výnimkou múčnikov presné množstvá surovín ani zoznam prísad na úvod receptov.

Zato sa však môžete dozvedieť, kedy je mäso pstruha najchutnejšie - od mája do konca augusta, či to, že nezáleží na tom, či miešate cesto len na jednu stranu alebo na obe, ako na pochúťku v podobe račej polievky alebo ako dlho treba variť kohútika či holuba - jeden až jeden a pol hodiny.

V kuchyni po slovensky

Recepty v knihe pravidelne zverejňovali na stránkach Vansovou založeného časopisu Dennica, kam ich gazdinky posielali. Pochádzali zväčša z konca 19. a začiatku 20. storočia.

“Do redakcie časopisu ich posielali domáce panie, gazdiné, skúsené kuchárky i cukrárky z meštianskych domácností hlavne z tých oblastí Slovenska, kde bol časopis Dennica dostupný.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C76FE na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M76FE na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Výber rozhovorov (newsletter SME).

Výber z najlepších rozhovorov pre SME.


21. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Do medzinárodného prieskumu Dunaja sa zapojilo 13 európskych krajín.

Z liečiv prúdiacich do tokov začínajú vodné živočíchy meniť svoje správanie.


17. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Čínska developerská spoločnosť Evergrande.

Svet straší kolaps gigantickej čínskej firmy.


6 h
Po kedysi dominantnej záchranke Falck získala v tendri z roku 2019 najviac pozemných staníc záchranka LSE - Life Star Emergency.

Inšpektorát práce jej udelil pokutu 23-tisíc eur.


2 h
Rozhovory ZKH: Milan Krajniak.

Krajniak kritizuje aj ministra Mikulca.


a 1 ďalší 6 h
Skryť Zatvoriť reklamu