SME

Dodo Dobrík: Medzi burinami je veľa rastlín s veľkou hodnotou

Rozhovor o burine v kuchyni.

Grafický dizajnér Dodo Dobrík je nadšencom divorastúcich rastlín. Organizoval kurzy varenia aj prednášky na túto tému. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)

Dizajnu sa venuje rovnako dlho, ako sa vo voľnom čase venuje divorastúcim rastlinám. Grafický dizajnér DODO DOBRÍK dokáže o oboch oblastiach rozprávať dlho a s láskou.

Burina je preňho vzácnym zdrojom živín, ktorý je podľa neho škoda prehliadať. V záhrade mu s pestovanými plodinami rastie pol na pol. Na rozhovor prinesie ochutnať šťavnatú portulaku, ktorá patrí medzi jeho najobľúbenejšie.

Čo ste jedli, kým ste začali jesť aj to, čo ostatní považujú za burinu?

Zmenil som stravu v trinástich, vtedy som sa rozhodol, že budem vegetariánom. Asi okolo dvadsiatky som výraznejšie zmenil svoje nazeranie na stravovanie. Vtedy som spolu s mojou súčasnou manželkou hľadal, ako svoj jedálny lístok zlepšiť.

Dovtedy som bol taký pudingový vegetarián, že som jedol všelijaké hlúposti, len nie mäso. Začal som hľadať lokálne a sezónne zdroje a pritom ma upozornili aj na divorastúce zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aká bola vaša prvá skúsenosť s divorastúcou zeleninou?

V záhrade som plel pýr. Také pletie vyzerá zúfalo, že ten boj nevyhráte a vždy tam nejaký koreň ostane. Volala mi vtedy známa, ktorej som sa posťažoval, a ona mi odporučila, nech ten pýr použijem na čaj.

Nezdalo sa mi to. No v ten deň som ho začal zbierať. Využil som pekné mladé korene, ktoré sa na to hodia. Kým predtým som mal pocit, že je toho pýru strašne veľa, zrazu som mal pocit, že je ho málo. Nebolo ho toľko, aby mi vydržal na čaj na celú zimu.

Pýrový čaj mi chutí doteraz. Má jemnú chuť. Obsahuje jeden špecifický polysacharid, čiže keď ho varíte dosť dlho, má jemne sladkastú chuť. Ale musíte byť trochu zvyknutí tú chuť identifikovať.

Má aj liečivé účinky, alebo prečo človek túži urobiť si pýrový čaj?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C755T na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prokurátor Matúš Harkabus.

Harkabus dnes hovorí o neakceptovateľnom spôsobe riadenia prokuratúry.


Ilustračný obrázok.

S komorou zubných lekárov nikto nekomunikoval.


Dubaj ochromili silné búrky.

Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za 75 rokov.


Nataša Holinová

Takýto koniec prokurátorov ÚŠP môže iba odradiť akýchkoľvek kvalitných ľudí.


Sportnet

Fotka zo zápasu FK Železiarne Podbrezová - FC Spartak Trnava.

Obhajca titulu sa vo finále stretne s futbalistami MFK Ružomberok.


a 1 ďalší
HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec: ONLINE prenos z finále play-off Tipsport extraligy.

Sledujte s nami ONLINE prenos zo 2. zápasu finále play-off Tipsport extraligy: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec.


Fotka zo zápasu Slovensko - Česko.

Slovákov čakajú na kvalitne obsadenom turnaji ešte tri zápasy.


TASR
Milan Maximilián Minár v strede.

Milan Maximilián Minár kandiduje v súťaži Gól roka 2024.


SkryťZatvoriť reklamu