SME

Štvrtok, 9. júl, 2020 | Meniny má LujzaKrížovkyKrížovky

Kvaka, virňa či slovienka. Poznáte naše zabudnuté zeleniny?

Aké boli cenené plodiny našich predkov.

Kvaku v Nemecku či Rakúsku uvidíte v obchodoch pomerne bežne. Na Slovensku treba viac pátrať. (Zdroj: Adobe Stock)

Po tom, ako sme objavili rozmanité svetové dobroty, sa šéfkuchári aj ľudia za sporákom na Slovensku vracajú aj na domácu pôdu a znovuobjavujú lokálnu domácu kuchyňu.

Tá tradičná nie je preslávená práve zeleninou. Vegetarián sa skôr musí pripraviť na zaujímavé zážitky v slovenských reštauráciách, keď je v kratučkej ponuke bezmäsitých jedál napríklad vyprážaný syr so šunkou.

S výnimkou kapusty, ktorú dodnes nakladáme, nemožno hovoriť ani o veľkej tradícii niektorého druhu zeleniny, ktorý v našom jedálnom lístku pretrval a je veľmi populárny.

Zemiaky, ktoré sú obľúbeným základom mnohých našich jedál, sa u nás udomácnili len pomerne nedávno s nesmelými začiatkami pestovania v polovici 18. storočia.

Súvisiaci článok Grule, krumpľe, bandurki. Víťazná cesta zemiakov na Slovensko Čítajte 

Boli však zeleniny, ktoré spestrovali jedálny lístok našich predkov, no dnes o nich takmer nepočuť.

Sušené plátky kvaky

Patrila medzi ne napríklad kvaka, repa, ktorá má podobnú chuť ako kaleráb. Kým v Nemecku alebo Rakúsku na ňu dodnes bežne narazíte v regáloch obchodov, u nás musíte intenzívnejšie pátrať.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6XPH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6XPH na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
História, SME Plus, história, Slovensko, Jedlo

Už ste čítali?