Neexistujú zázračné diéty a ak niekto niečo také tvrdí, treba sa k tomu postaviť veľmi skepticky, hovorí internista, geriater a gastroenterológ PETER MINÁRIK.
Za posledných tridsať rokov sa podľa neho v odporúčaniach ohľadne zdravej výživy a zdravého životného štýlu nič zásadné nezmenilo.
Hovorí aj o tom, ako vo Francúzsku dokázali ovplyvniť spotrebiteľov pri nákupe zdravých potravín a motivovať potravinárske firmy, aby znížili obsah cukru či soli v produktoch.
Ako sa robí výskum v oblasti stravovania a zdravého životného štýlu a v čom je odlišný od výskumu v iných oblastiach?
V základných parametroch je rovnaký. Hľadá sa pravda vedeckými prostriedkami a výsledky sa musia obhájiť, publikovať, recenzovať. Jedna štúdia ešte neznamená celú pravdu.
Radil americkej vláde, školám aj armáde, ako proti obezite. No falšoval výsledky ČítajteRobí sa základný výskum, ako aj výskum vzťahov medzi konzumáciou potravín alebo jednotlivých živín a chorobnosťou a zdravím.
Základný výskum je na úrovni biológie, chémie, molekulárnych štruktúr. Študuje sa napríklad, akým spôsobom podporuje vitamín D alebo kalcium prevenciu nádorových ochorení hrubého čreva a prsníka.
Iné výskumné odbory skúmajú napríklad problematiku spojenú s produkciou potravín, ďalšie štúdie sa zaoberajú sociálnymi, ekonomickými a ekologickými aspektmi výživy alebo stravovacím správaním ľudí.
Nakoľko sa dá na výsledky týchto výskumov spoľahnúť?