SME

Nedeľa, 25. august, 2019 | Meniny má Ľudovít

Vymenil špičkovú reštauráciu za street food: Je to otročina, ale stojí to za to

Michal Konrád prešiel z luxusu na ulicu.

Michal Konrád (35) bol od roku 2010 šéfkuchárom reštaurácie Fou Zoo zameranej na ázijskú kuchyňu v Bratislave. Za jeho vedenia ju prestížny gastronomický sprievodca Gault Millau ocenil ako najlepšiu slovenskú reštauráciu. Predtým pracoval v prestížnych reštauráciách v Londýne. Absolvoval stáže v podnikoch s michelinskými hviezdami, okrem iných aj v reštaurácii Noma. Od marca 2019 spustil s Ivanom Lilovom a Michalom Hužovičom projekt v pouličnej gastronómii pod názvom Bao Brothers. (Zdroj: SME - Marko Erd)

Bol hviezdou reštaurácie Fou Zoo s ázijskou kuchyňou, ktorú medzinárodný gastronomický sprievodca Gault Millau označil za najlepšiu reštauráciu na Slovensku.

MICHAL KONRÁD ju však po deviatich rokoch opustil a dal sa na dobrodružstvo v pouličnej gastronómii. Tento rok si spolu s dvomi spoločníkmi založili vlastný street food projekt Bao Brothers.

Žemle bao sú podľa neho podobné našej knedli a aj tradičné ázijské náplne sú slovenským chutiam blízke. “Ide tam bravčové mäsko, bôčik, už len kyslá kapusta chýba,“ smeje sa.

Kam sa posunula za posledných desať rokov slovenská gastronómia? V čom sa vyrovná tej západnej?

Článok pokračuje pod video reklamou

Odvtedy, čo som sa pred deviatimi rokmi vrátil zo zahraničia na Slovensko, sa veľmi posunula dopredu, čo sa týka kvality kuchárov, aj tým, čo a ako sa tu varí.

Najmä v posledných rokoch vidieť, koľko kuchárov si zakladá na tom, aby mali kvalitné suroviny. Na rozdiel od ľudovej jedálne, kde vám čosi hodia na tanier, sa s nimi snažia pohrať.

Neviem, či sa to dá úplne porovnávať so Západom, kde je iná história, iný vývoj, ale vnímam to pozitívne.

Ktoré z miest, kde ste pôsobili v zahraničí, na vás spravilo najväčší dojem?
Asi v Japonsku, kde som bol tri týždne na stáži v malej reštaurácii v Tokiu. Tamojší šéfkuchár predtým pracoval v oceňovanej reštaurácii El Bulli.

Zapôsobili na mňa ľudia, prostredie, aj to, aké mali suroviny, ako to bolo nastavené.

Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

Mali dobré mäso z vnútrozemia, či už to bolo hovädzie wagyu, alebo rôzne bravčové plemená, a tiež výber ovocia a zeleniny, morských plodov.

Z môjho pohľadu je to mekka ázijskej kuchyne.

To, čo sa u nás pokladá za čínu, v Číne chutí úplne inak. Je to tak so všetkým ázijským jedlom u nás?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C62WH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C62WH na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Módne trendy 2018, Potraviny, SME Plus, Víkend, Rozhovory z denníka SME

Už ste čítali?