SME

Vymenil špičkovú reštauráciu za street food: Je to otročina, ale stojí to za to

Michal Konrád prešiel z luxusu na ulicu.

Michal Konrád (35) bol od roku 2010 šéfkuchárom reštaurácie Fou Zoo zameranej na ázijskú kuchyňu v Bratislave. Za jeho vedenia ju prestížny gastronomický sprievodca Gault Millau ocenil ako najlepšiu slovenskú reštauráciu. Predtým pracoval v prestížnych reštauráciách v Londýne. Absolvoval stáže v podnikoch s michelinskými hviezdami, okrem iných aj v reštaurácii Noma. Od marca 2019 spustil s Ivanom Lilovom a Michalom Hužovičom projekt v pouličnej gastronómii pod názvom Bao Brothers. (Zdroj: SME - Marko Erd)

Bol hviezdou reštaurácie Fou Zoo s ázijskou kuchyňou, ktorú medzinárodný gastronomický sprievodca Gault Millau označil za najlepšiu reštauráciu na Slovensku.

MICHAL KONRÁD ju však po deviatich rokoch opustil a dal sa na dobrodružstvo v pouličnej gastronómii. Tento rok si spolu s dvomi spoločníkmi založili vlastný street food projekt Bao Brothers.

Žemle bao sú podľa neho podobné našej knedli a aj tradičné ázijské náplne sú slovenským chutiam blízke. “Ide tam bravčové mäsko, bôčik, už len kyslá kapusta chýba,“ smeje sa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kam sa posunula za posledných desať rokov slovenská gastronómia? V čom sa vyrovná tej západnej?

Odvtedy, čo som sa pred deviatimi rokmi vrátil zo zahraničia na Slovensko, sa veľmi posunula dopredu, čo sa týka kvality kuchárov, aj tým, čo a ako sa tu varí.

Najmä v posledných rokoch vidieť, koľko kuchárov si zakladá na tom, aby mali kvalitné suroviny. Na rozdiel od ľudovej jedálne, kde vám čosi hodia na tanier, sa s nimi snažia pohrať.

Neviem, či sa to dá úplne porovnávať so Západom, kde je iná história, iný vývoj, ale vnímam to pozitívne.

Ktoré z miest, kde ste pôsobili v zahraničí, na vás spravilo najväčší dojem?
Asi v Japonsku, kde som bol tri týždne na stáži v malej reštaurácii v Tokiu. Tamojší šéfkuchár predtým pracoval v oceňovanej reštaurácii El Bulli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Zapôsobili na mňa ľudia, prostredie, aj to, aké mali suroviny, ako to bolo nastavené.

Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

Mali dobré mäso z vnútrozemia, či už to bolo hovädzie wagyu, alebo rôzne bravčové plemená, a tiež výber ovocia a zeleniny, morských plodov.

Z môjho pohľadu je to mekka ázijskej kuchyne.

To, čo sa u nás pokladá za čínu, v Číne chutí úplne inak. Je to tak so všetkým ázijským jedlom u nás?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C62WH na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vztýčenie vlajky NATO pred Prezidentským palácom v Bratislave.

Slovensko sa oficiálne stalo členom Aliancie 29. marca 2004.


TASR
Medveď hnedý.

Po incidentoch nastane vlna otázok.


SITA

Mesto oslobodil ukrajinský front.


Helena Rusnáková
Operačné strediska mestskej polície sa po novom nachádza pri matrike.

Zamerané budú najmä na stojiská smetných nádob.


Sportnet

Juraj Slafkovský.

Slovenský útočník oslávi na Veľkonočnú sobotu 20 rokov.


SITA
Dalibor Dvorský v drese Sudbury.

Slovenský útočník strelil svoj premiérový gól v play-off OHL v kariére.


Nemeckí futbalisti v nových dresoch ešte od Adidasu.

Nemecká futbalová reprezentácia urobila odvážny krok pred domácim EURO 2024.


Luboš Brabec
ŠK Slovan Bratislava U21 - Tatran Prešov: ONLINE prenos zo zápasu 22. kola II. ligy.

Sledujte s nami ONLINE prenos zo zápasu 22. kola II. ligy: ŠK Slovan Bratislava U21 - Tatran Prešov.


SkryťZatvoriť reklamu