SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Majiteľ langošárne: Kečup či smotana? Zrátali sme, ktorý tím vyhráva

Prečo je mastné a ťažké jedlo také obľúbené?

Tomáš Hortenský (37) pripravuje a predáva langoše vo firme Petržalské langoše od roku 2013. V súčasnosti je aj majiteľom firmy. Momentálne je stánok na Námestí hraničiarov v Bratislave v rekonštrukcii. Znovu ho otvoria v auguste. (Zdroj: SME - Marko Erd)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Je málo miest, kde sa obľúbené letné jedlo a postrach diét, langoš, ešte stále pripravuje čerstvé. Jedným z nich je nenápadný stánok na bratislavskom sídlisku s názvom Petržalské langoše.

TOMÁŠ HORTENSKÝ má v ňom tabuľu s desiatkami krajín, odkiaľ k nemu prišli jeho špecialitu ochutnať.

Ponúkne langoš s chilli con carne po mexicky aj africký variant na sladko so škoricou a muškátovým orieškom. No najobľúbenejšia je slovenská klasika. Aj tú si však treba vedieť správne objednať, tak ako steak, hovorí.

Čo je na polochrumkavej – polomazľavej mastnej placke také výnimočné, že už roky patrí k najobľúbenejším pochúťkam? V čom je jej čaro?

Chrumkavé je vždy populárne, stačí si spomenúť na chipsy. Kdesi som čítal, že tuk chuťovo evokuje spomienku na materské mlieko.

No a keď má človek všetkého plné zuby, ťažko mu spraví dobre nastrúhaná mrkva. V tomto mám skúsenosť, že prichádzajú ľudia s vetou: dnes je deň na langoš, jednoducho namiesto lexaurinu.

A potvrdzuje to veta zo Shreka, kde víla hovorí: prineste mi niečo smažené s veľkou vrstvou čokolády.

Kedy ste upiekli svoj prvý kúsok a odkiaľ ste mali recept?

V septembri 2013, recept mal kolega. Na tom recepte sa smejem, už by som to nikomu ani nedaroval, nieto ešte predával.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Je toto jedlo naozaj také nezdravé?

Trikrát do týždňa asi áno. Takých ľudí aj upozorníme, že už to preháňajú. Ale zas ak k nám prídu pešo, majú kalorický výdaj, takže nejaká kompenzácia tam je.

Prečo sú u nás langoše také populárne na kúpaliskách?

Vyplýva to ešte z dávnejších čias.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C62HQ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M62HQ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Výber rozhovorov (newsletter SME).

Výber z najlepších rozhovorov pre SME.


27. júl
Profesor Ivan Hričovský vo svojej záhrade.

Rozhovor s ikonou slovenských záhradkárov.


27. júl
Rodiaci sa štát mal veľa verzí na mapách, táto je z roku 1919.

Pri tvorbe hraníc Československa sa uvažovalo aj o obnovení Českého kráľovstva


23. júl
Výber rozhovorov (newsletter SME).

Výber z najlepších rozhovorov pre SME.


20. júl
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 536 obetí.


a 4 ďalší 23 h
Výstavba plynovodu Nord Stream 2.

Ako prichádzame o zlaté vajce.


28. júl
Matia Lenická

Ľudská hlúposť je nekompromisná.


28. júl