SME

Streda, 20. november, 2019 | Meniny má Félix

Majiteľ langošárne: Kečup či smotana? Zrátali sme, ktorý tím vyhráva

Prečo je mastné a ťažké jedlo také obľúbené?

Tomáš Hortenský (37) pripravuje a predáva langoše vo firme Petržalské langoše od roku 2013. V súčasnosti je aj majiteľom firmy. Momentálne je stánok na Námestí hraničiarov v Bratislave v rekonštrukcii. Znovu ho otvoria v auguste. (Zdroj: SME - Marko Erd)

Je málo miest, kde sa obľúbené letné jedlo a postrach diét, langoš, ešte stále pripravuje čerstvé. Jedným z nich je nenápadný stánok na bratislavskom sídlisku s názvom Petržalské langoše.

TOMÁŠ HORTENSKÝ má v ňom tabuľu s desiatkami krajín, odkiaľ k nemu prišli jeho špecialitu ochutnať.

Ponúkne langoš s chilli con carne po mexicky aj africký variant na sladko so škoricou a muškátovým orieškom. No najobľúbenejšia je slovenská klasika. Aj tú si však treba vedieť správne objednať, tak ako steak, hovorí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je na polochrumkavej – polomazľavej mastnej placke také výnimočné, že už roky patrí k najobľúbenejším pochúťkam? V čom je jej čaro?

Chrumkavé je vždy populárne, stačí si spomenúť na chipsy. Kdesi som čítal, že tuk chuťovo evokuje spomienku na materské mlieko.

No a keď má človek všetkého plné zuby, ťažko mu spraví dobre nastrúhaná mrkva. V tomto mám skúsenosť, že prichádzajú ľudia s vetou: dnes je deň na langoš, jednoducho namiesto lexaurinu.

A potvrdzuje to veta zo Shreka, kde víla hovorí: prineste mi niečo smažené s veľkou vrstvou čokolády.

Kedy ste upiekli svoj prvý kúsok a odkiaľ ste mali recept?

V septembri 2013, recept mal kolega. Na tom recepte sa smejem, už by som to nikomu ani nedaroval, nieto ešte predával.

Je toto jedlo naozaj také nezdravé?

Trikrát do týždňa asi áno. Takých ľudí aj upozorníme, že už to preháňajú. Ale zas ak k nám prídu pešo, majú kalorický výdaj, takže nejaká kompenzácia tam je.

Prečo sú u nás langoše také populárne na kúpaliskách?

Vyplýva to ešte z dávnejších čias.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C62HQ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M62HQ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: Stravovanie


Už ste čítali?