Je málo miest, kde sa obľúbené letné jedlo a postrach diét, langoš, ešte stále pripravuje čerstvé. Jedným z nich je nenápadný stánok na bratislavskom sídlisku s názvom Petržalské langoše.
TOMÁŠ HORTENSKÝ má v ňom tabuľu s desiatkami krajín, odkiaľ k nemu prišli jeho špecialitu ochutnať.
Ponúkne langoš s chilli con carne po mexicky aj africký variant na sladko so škoricou a muškátovým orieškom. No najobľúbenejšia je slovenská klasika. Aj tú si však treba vedieť správne objednať, tak ako steak, hovorí.
Čo je na polochrumkavej – polomazľavej mastnej placke také výnimočné, že už roky patrí k najobľúbenejším pochúťkam? V čom je jej čaro?
Chrumkavé je vždy populárne, stačí si spomenúť na chipsy. Kdesi som čítal, že tuk chuťovo evokuje spomienku na materské mlieko.
No a keď má človek všetkého plné zuby, ťažko mu spraví dobre nastrúhaná mrkva. V tomto mám skúsenosť, že prichádzajú ľudia s vetou: dnes je deň na langoš, jednoducho namiesto lexaurinu.
A potvrdzuje to veta zo Shreka, kde víla hovorí: prineste mi niečo smažené s veľkou vrstvou čokolády.
Kedy ste upiekli svoj prvý kúsok a odkiaľ ste mali recept?
V septembri 2013, recept mal kolega. Na tom recepte sa smejem, už by som to nikomu ani nedaroval, nieto ešte predával.
Je toto jedlo naozaj také nezdravé?
Trikrát do týždňa asi áno. Takých ľudí aj upozorníme, že už to preháňajú. Ale zas ak k nám prídu pešo, majú kalorický výdaj, takže nejaká kompenzácia tam je.
Prečo sú u nás langoše také populárne na kúpaliskách?
Vyplýva to ešte z dávnejších čias.