SME
Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Z prasaťa ostal na zabíjačke len chvostík. Niekedy ani ten

Najnevďačnejšou prácou bolo čistenie čriev.

Martin Martinček, Pred  zakáľačkou, 1958 - 1962 Martin Martinček, Pred zakáľačkou, 1958 - 1962 (Zdroj: SNG, WEBUMENIA.SK)

Keď sa povie zabíjačka, predstavíme si prasa zavesené za zadné nohy. Faktom však je, že viac bravčového mäsa naši predkovia začali jesť len približne pred dvesto rokmi. Dovtedy hrali prím ovce a ovčie mäso.

Prečítajte si tiež: Nie je sviňa ako sviňa. V tlačenke sa mäso s mäsom bije Čítajte 

Začínalo sa vždy veľmi skoro ráno - často ešte za tmy - chytaním prasaťa. A končilo sa za tmy zabíjačkovou hostinou. Zásada bola spotrebovať každú časť dochovaného prasiatka – vrátane uší, kože či rypáka.

„Zužitkovalo sa vždy všetko, čo sa dalo zjesť, možno okrem chvostíka. Dokonca aj rypák, aj uši. Niekto možno aj ten chvostík uvaril,“ hovorí o tradičnej zabíjačke odborníčka na kulinárnu kultúru Rastislava Stoličná.

SkryťVypnúť reklamu

Čas zabíjačiek trval na slovenskej dedine takmer celú zimu. Ak sa rodine podarilo vykŕmiť viac ako jedno prasiatko, jedno zabili pred Vianocami, ďalšie na konci zimy - počas fašiangov. Zabíjačkami žila celá dedina. „Rodiny sa vždy medzi sebou dohodli, kto bude kedy zabíjať. Chodili si vzájomne pomáhať a za pomoc si dávali mäso ako výslužku, v rámci rodiny a susedstva,“ hovorí odborníčka. Práve vďaka takémuto systému mali rodiny prístup k čerstvému mäsu dlhší čas.

Sekerou do hlavy

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  2. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  3. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  4. Škrty robia aj ľudia s vyššími príjmami. Kto obmedzuje čo?
  5. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
  6. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  7. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  8. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  1. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  2. WOOD & Company predstavuje po 30 rokoch novú vizuálnu identitu
  3. ŠKODA rozširuje infraštruktúru nabíjačiek
  4. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
  5. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  6. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  8. Stredoškoláci z Trnavy vyražajú na Shell Eco-marathon
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 550
  2. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 280
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 381
  4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 5 318
  5. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 5 282
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 786
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 172
  8. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 2 722
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľudia sa opaľujú na pláži na španielskom ostrove Malorka.

Počet nakazených rastie, niektoré štáty chcú návrat covid pasov.


4 h
Peter Tkačenko

Štát má možnosť vybrať si, komu pomôže.


2 h
Mesto Rab z vrchu Kamenjak.

Ostrov si obľúbili nudisti.


27. jún
Hadí ostrov po útoku ukrajinským dronom.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 6 ďalší 18 h
SkryťZatvoriť reklamu