ZABÍJAČKA

Z prasaťa ostal na zabíjačke len chvostík. Niekedy ani ten

Najnevďačnejšou prácou bolo čistenie čriev.

Martin Martinček, Pred  zakáľačkou, 1958 - 1962 Martin Martinček, Pred zakáľačkou, 1958 - 1962 (Zdroj: SNG, WEBUMENIA.SK)

Keď sa povie zabíjačka, predstavíme si prasa zavesené za zadné nohy. Faktom však je, že viac bravčového mäsa naši predkovia začali jesť len približne pred dvesto rokmi. Dovtedy hrali prím ovce a ovčie mäso.

Prečítajte si tiež: Nie je sviňa ako sviňa. V tlačenke sa mäso s mäsom bije

Začínalo sa vždy veľmi skoro ráno - často ešte za tmy - chytaním prasaťa. A končilo sa za tmy zabíjačkovou hostinou. Zásada bola spotrebovať každú časť dochovaného prasiatka – vrátane uší, kože či rypáka.

„Zužitkovalo sa vždy všetko, čo sa dalo zjesť, možno okrem chvostíka. Dokonca aj rypák, aj uši. Niekto možno aj ten chvostík uvaril,“ hovorí o tradičnej zabíjačke odborníčka na kulinárnu kultúru Rastislava Stoličná.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čas zabíjačiek trval na slovenskej dedine takmer celú zimu. Ak sa rodine podarilo vykŕmiť viac ako jedno prasiatko, jedno zabili pred Vianocami, ďalšie na konci zimy - počas fašiangov. Zabíjačkami žila celá dedina. „Rodiny sa vždy medzi sebou dohodli, kto bude kedy zabíjať. Chodili si vzájomne pomáhať a za pomoc si dávali mäso ako výslužku, v rámci rodiny a susedstva,“ hovorí odborníčka. Práve vďaka takémuto systému mali rodiny prístup k čerstvému mäsu dlhší čas.

Sekerou do hlavy

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5S86 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5S86 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Už ste čítali?