SME

Sobota, 19. október, 2019 | Meniny má Kristián

Potravinársky chemik: Biely cukor nie je horší než med

Peter Šimko o mýtoch a rizikách v oblasti potravín.

Peter Šimko (61) v roku 1982 ukončil štúdium na Chemickotechnologickej fakulte STU v Bratislave, titul CSc. obhájil v roku 1990 v odbore Chémia a technológia požívatín. V roku 1996 sa stal námestníkom riaditeľa pre vedu a výskum vo Výskumnom ústave potravinárskom v Bratislave. V roku 2007 ho prezident SR vymenoval za profesora. V rokoch 1982 – 1996 pracoval na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave, kde v súčasnosti pôsobí ako profesor. (Zdroj: archív SME)

Dlhoročný profesor chémie a technológie potravín PETER ŠIMKO vyvinul jednoduchý spôsob na znižovanie rakovinotvorných látok pri vysmážaní hranolčekov aj pri úprave údenín. Vyvracia mýty o potravinách a hovorí, prečo sa oplatí kúpiť balenú klobásu, prečo mali potraviny za socializmu menej prídavných látok aj ako skončilo slovenské éčko, ktoré sa vyvážalo za hranice.

Nakoľko vás ako profesora chémie hnevá, keď narazíte napríklad na rozhovor, kde varujú pred „chémiou v jedle“?

Už ma to nehnevá. Nemôžete ako Don Quijote bojovať s veternými mlynmi. Dnes hocikto nekvalifikovaný môže dať na internet to, čo mu zíde na um.

Zbehlý autor vyrobí hoax za päť minút, nám trvá v lepšom prípade dni, v horšom prípade týždne a roky, aby sme ho vyvrátili.

Aj naše telo je zložené z chemických prvkov a zlúčenín, prijímame potraviny vo forme chemických zlúčenín, získavame chemickú energiu štiepením zlúčenín. Fungujeme na základe zákonitostí chémie, inak by sme tu neboli. Ani príroda, ani stromy, ani zvieratá.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ktoré boli prvé potravinárske technológie, s ktorými ľudstvo prišlo?

Archeológovia hovoria, že zmienky o údení a zbieraní medu siahajú do obdobia 50-tisíc rokov pred naším letopočtom.

Keď robíme výskumy, najpreferovanejšia chuť je sladká. Je to podmienené podnebím a podmienkami, v akých človek vyrastal. V tom čase jediné sladké, čo bolo k dispozícii, boli med a ovocie. Sú v nich sacharidy, základ energie.

Kto sa najedol sladkého, mal energiu dobehnúť jeleňa či dokázal prežiť v chladnej jaskyni a zachránilo mu to život. Mozog spotrebuje zhruba štvrtinu až tretinu glukózy, ktorú denne dostávame do tela ako hlavný energetický zdroj.

Technológia údenia a sušenia zas v ľadovej dobe pomohla ľuďom prežiť, keďže vedeli uskladniť prebytky.

Na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie pôsobíte od roku 1982. Viete porovnať kvalitu potravín za socializmu a dnes?

V čase socializmu sa nepoužívali prídavné látky takým výrazným spôsobom ako dnes. Z jediného dôvodu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5QCJ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5QCJ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: Československo: Sto rokov


Už ste čítali?