Vianočný stôl u nás, to je tradične kapustnica a vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. Alebo nie?
Naše územie bolo agrárnou krajinou a v roľníckom prostredí boli ešte v prvej polovici 20. storočia ryby v štedrovečernej večeri vzácne. Ak boli, tak napríklad v polievke, ale rozhodne nie vypražené. Aj polievky na štedrovečernom stole boli oveľa rôznorodejšie než dnes.
„Tradičná štedrá večera musela byť bohatá, mala symbolizovať blahobyt rodiny a podľa náboženského vplyvu mala byť pôstna,“ približuje etnologička Rastislava Stoličná, ktorá sa špecializuje na kulinárnu kultúru.
Jedlá sa na štedrovečerný stôl pripravili tak, aby od neho už nikto nemusel počas večere vstávať, čo vzhľadom na množstvo chodov nebolo jednoduché.
Samotné pokrmy symbolizovali jednotlivé plodiny, ktoré hospodár očakával od budúcej úrody. „Aj najchudobnejšia rodina urobila všetko pre to, aby bolo čo najviac hrncov a misiek na stole.“
Kyseľ aj pupáčky
Katolíci a pravoslávni dodržiavali prísny tridsaťdňový adventný pôst, ktorý vrcholil práve na štedrú večeru. „Evanjelici už pomerne dávno upustili od pôstov, takže si aj na štedrú večeru dopriali napríklad klobásu v kapustnici alebo údené mäso,“ hovorí Stoličná.