Kde sa vzala treska, vyprážaný syr a omáčka uho

Ako vznikli ikonické pokrmy socializmu.

Vyprážaný syr prežil od socializmu dodnes. Niektoré reštaurácie ho ponúkajú ako jediné vegetariánske jedlo. (Zdroj: Kuchárska kniha, Ľudmila Dullová-Horecká - Libor Vozár, vydavateľstvo Osveta, 1983)

Jedlo malo byť zdravé, výživné a pre všetkých. Ako pri iných socialistických plánoch, aj v tomto prípade to dopadlo trochu inak. Kráľom socialistickej kuchyne sa stal vyprážaný syr a majonézový šalát s treskou.

Ľudia, ktorí socializmus zažili v produktívnom veku, si často spomínajú na socialistické potraviny ako na kvalitnejšie. Aj keď bol slabý výber a na mnohé potraviny ako ovocie či mäso sa stálo v nekonečných radoch.

„Československé kvalitatívne normy na potraviny boli veľmi vysoké, často presahovali aj tie z iných civilizovaných krajín,“ vysvetľuje etnologička Rastislava Stoličná, ktorá sa špecializuje na kulinárnu kultúru.

Článok pokračuje pod video reklamou

V ankete spred štyroch rokov o stravovaní za socializmu, v ktorej oslovila ľudí narodených pred rokom 1970, dalo najviac respondentov najvyššie ocenenie kvality chlebu, mlieku, jogurtom a mäsu.

Naopak najnižšiu kvalitu pripísali zelenine, ovociu (v rámci neho ako osobitne zlé vyzdvihli kubánske pomaranče), ale aj mäsu, salámam, párkom či pečivu.

Na túto druhú otázku však väčšina ľudí neodpovedala a viacerí napísali, že boli s kvalitou potravín spokojní a že bola lepšia, ako je v súčasnosti.

„Ťažko povedať, či je to len spomienkový optimizmus, alebo je to tak pol na pol. V niečom majú pravdu a v niečom zabudli na chyby minulosti,“ hovorí Stoličná.

Oslobodiť ženu

Socialistickí plánovači sa chceli aj v gastronomickej oblasti porátať s kapitalizmom, v ktorom podľa nich chudobnejší ľudia trpeli podvýživou a ženy strádali v domácej kuchyni.

„Stravu pripravovala žena, ktorá bola takto viazaná k jednotvárnej, neproduktívnej práci, čím sa ubíjalo jej sebavedomie, túžba po rovnoprávnosti a tvorivej samostatnej práci,“ píše sa v knihe Socializmus na tanieri od Stoličnej.

Okrem toho bolo domáce stravovanie „drahé, nerentabilné“ a „nedostávalo sa v plnej miere

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5K5W na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5K5W na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: Stravovanie


Už ste čítali?