SME
Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Prečo nás zdravé veci nikdy nezasýtia tak ako nezdravé

Na 6. máj pripadá jeden z najpôžitkárskejších sviatkov, Medzinárodný deň bez diét. Ako ho najlepšie osláviť? Šťastím na tanieri.

Pre jedlo, ktoré máme obzvlášť radi, po ktorom túžime, keď nemáme dobrú náladu a chceme sa utešiť, sa v angličtine zaužíval názov comfort food. (Zdroj: Fotolia)

Rímsky satirik Juvenalis niekedy na prelome prvého a druhého storočia písal o tom, ako ľuďom na prežitie stačia chlieb a hry. Dopustil sa tak hrubej urážky chleba, a tým v prenesenom zmysle všetkej potravy.

Chlieb totiž zredukoval na spôsob, akým do tela dostávame živiny, na sumu jeho nutričných hodnôt. K prísloviu “nielen chlebom je človek živý” by ešte patril dôvetok “chlebom je človek nielen živý”. Jedlo totiž v našich životoch zohráva aj dôležitú spoločenskú úlohu - a náš doterajší život určuje, ktoré jedlo nám chutí, ktoré máme radi a prečo sa nám diétna strava prieči.

Komfortný pocit

Pre jedlo, ktoré máme obzvlášť radi, po ktorom túžime, keď nemáme dobrú náladu a chceme sa utešiť, sa v angličtine zaužíval názov comfort food. Možno sa zdá, že comfort food bude univerzálne zahŕňať kategóriu jedál, ktoré vnímame ako sýte až nezdravé, ako napríklad cestovinové jedlá, guláše či pizzu.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu