SME
Sobota, 2. júl, 2022 | Meniny má Berta

Ako vznikli reštaurácie „all you can eat“

Nekonečný bufet? Čistý bankrot, hovorili im, no mýlili sa.

Pult s vareným jedlom a zeleninou je dnes jedným z najobľúbenejších. (Zdroj: Fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Jete, koľko sa do vás zmestí, no platíte vždy rovnako, či už je to desať rezňov, alebo len jeden. Táto tradícia by mala podľa intuície spoľahlivo doviesť reštaurácie k bankrotu, no nie je to tak.

Prvá inšpirácia k stravovaniu formou nekonečného bufetu „all you can eat“ (v preklade jedz, koľko vládzeš) prišla zo severu. Vo Švédsku to bol smörgåsbord, predjedlá, z ktorých si každý mohol nabrať, koľko chcel.

V preklade „stôl s chlebom a maslom“ neobsahoval len studené pokrmy ako pečivo, maslo či nakladané heringy, no aj teplé jedlá či dezerty.

Ľubovoľným množstvom sa za pevne stanovenú cenu mohli občerstviť návštevníci v hotelových reštauráciách či cestujúci na železničných staniciach.

Hladní nadšenci hazardu

Prvé významnejšie lastovičky za oceánom sa objavili v 30. rokoch minulého storočia. Dôvodom bola recesia, keď ceny potravín výrazne klesli.

Niektoré podniky v Spojených štátoch vtedy ponúkali zákazníkom ľubovoľné množstvo jedál za stanovenú cenu 50 alebo 60 centov, píše sa na špecializovanom blogu Restaurant-ing through history. „Časť ľudí akoby sa zbláznila, jedli, koľko sa do nich zmestilo, ale väčšina nezjedla viac než obvykle. Ak si v niečom mimoriadne dopriali, boli to dezerty.“

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu