Dobrý barman pozná šesť zázračných slov. Mal by ich používať každý

Slovák Stan Vadrna obsluhoval Audrey Tautouovú aj bankárov z Wall Street, dnes školí barmanov na všetkých kontinentoch.

Stan Vadrna nosí čierne okuliare, lebo sa v nich cíti bezpečnejšie. Zároveň rád sleduje ľudí a snaží sa byť neviditeľný. (Zdroj: Gabriel Kuchta - SME)
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď sa rozhodovalo o najlepšom nápojovom lístku na svete, komisia s náročnými chuťovými bunkami vybrala ten, ktorý pripravoval Slovák STAN VADRNA. Onedlho už patril medzi najrešpektovanejších svetových barmanov, trénoval barmanský tím v sedemhviezdičkovom hoteli Burdž al-Arab v Dubaji, v Novosibirsku sa viezol v taxíku, po ktorom niekto krátko predtým strieľal na ulici. V roku 2005 prekonal v New Yorku srdcovú príhodu, po čom preložil prácu z prvého miesta na tretie a naučil sa hovoriť nie.

Mali ste len 29 rokov a už ste sa pozreli smrti do očí. V pomerne mladom veku ste prekonali srdcovú príhodu. Čo sa stalo?

Telo mi dávalo najavo, že niečo nie je v poriadku. No nedával som na to pozor, pretože môj život bola vtedy iba práca.

Ako to vyzeralo?

Málo som spával, pretože keď som prišiel o tretej ráno z práce domov, sadol som si za počítač a zisťoval som, čo nové sa deje na barovej scéne v USA a vo Veľkej Británii. Srdcová príhoda bola súhrou práce, stresu, zodpovednosti a vôbec všetkého, čo som si vtedy naložil na plecia.

Kde ste vtedy pracovali?

V bratislavskom bare Paparazzi, ktorý dnes už neexistuje. Veľa som však cestoval za samovzdelávaním a hneď ako som zarobil nejaké peniaze, naplánoval som si cestu do sveta.

Boli ste odcestovaný aj v čase srdcovej príhody?

Áno, bol som v New Yorku. V noc príletu som navštívil viaceré podniky a stretol sa s barmanmi, s ktorými som bol dovtedy v kontakte cez internet. Išiel som z jedného baru do druhého a dostal sa aj do podniku Milk & Honey, do ktorého sa dalo vstúpiť len na heslo. Jeden z barmanov mi ho prezradil.

Ako na vás reagovali?

Hneď ako som sa predstavil, že som Stanislav z Bratislavy, pripravovali mi ich špeciality.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5BJA na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5BJA na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: Choroba srdca


Článok je zaradený aj do ďalších tém SME Plus, Víkend, Rozhovory z denníka SME

Už ste čítali?