SME
Štvrtok, 7. júl, 2022 | Meniny má Oliver

Aj u nás ešte rastie zelené zlato. Varia z neho svetové pivo

Zo štyridsiatky pestovateľov chmeľu zostali na Slovensku poslední štyria.

Žatecký poloskorý červenák sa pestuje len v Česku a na Slovensku. U nás v Trenčianskej Turnej, Nemšovej, Čachticiach a v Soblahove. (Zdroj: TASR)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Myslíme len na to, že chmeľ je naše zlato, chmeľ národa je tmel, spieva sa v legendárnej hudobnej komédii Starci na chmelu. Tento refrén si kedysi mohli pokojne nôtiť aj pestovatelia tejto plodiny na západnom Slovensku.

Chmeľ ako jedna z troch základných surovín na výrobu piva poskytuje pivu typickú horkú chuť, prispieva k tvorbe charakteristickej arómy a má ďalšie technologicky dôležité vlastnosti.

Ešte v roku 1990 sa v bývalom Československu pestoval chmeľ na približne 12-tisíc hektároch, čo bolo trinásť percent svetovej rozlohy chmeľníc. Bývalá federácia sa pýšila titulom chmeľová veľmoc. Svojím dielom k tomu prispievalo aj západné Slovensko. Ale to všetko už zostalo len v nostalgických spomienkach.

Zostali štyria

„V roku 1990 pestovalo chmeľ na západnom Slovensku štyridsať pestovateľov na ploche tisícštyristo hektárov. Dnes zostali už len štyria - Soblahov, Trenčianska Turná, Nemšová a Čachtice a rozloha slovenských chmeľníc sa zredukovala na desatinu,“ vysvetľuje v kancelárii firmy Slovchmeľ v Hornej Strede Marián Menšík z Banskobystrického pivovaru Urpiner.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Práve jeden zo štyroch najväčších pivovarov na Slovensku pred štyrmi rokmi kapitálovo vstúpil do spoločnosti na spracovanie chmeľu so zámerom zastaviť úpadok slovenského chmeliarstva.

Spracovateľský závod v Hornej Strede uviedli do prevádzky začiatkom 80. rokov. Keďže pestovanie chmeľu sa sústreďovalo prevažne na území okresov Trenčín, Topoľčany, Piešťany a Trnava, z hľadiska dopravy a logistiky bola Horná Streda prirodzená voľba.

Na Slovensku sa pestoval chmeľ už aj pred druhou svetovou vojnou. Podľa štatistík z roku 1928 to bolo na ploche dvesto hektárov. V roku 1939 však jeho pestovanie úplne zaniklo. Pod zánik sa podpísala nielen hospodárska kríza, ale aj nedostatok odborníkov s odbornými vedomosťami a zlá kvalita chmeľu, o ktorý pivovary strácali záujem.

K oživeniu došlo v roku 1956, keď vybudovali prvú chmeľnicu v Častkovciach. K nej postupne pribúdali na západnom Slovensku ďalšie.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kotleba už nie je poslancom.

Sudcom chýbala nadstavba k šekom, píše sa v písomnom odôvodnení rozsudku.


15 h
Tréner Vladimír Weiss.

Jeden Weiss tvrdil, že si piskot nezaslúžili, druhý to videl opačne.


7 h
Nataša Holinová

Hovoriť o jeho riadnom živote predtým bolo trochu nazvyš.


14 h
Vojna na Ukrajine - zničená univerzita v Charkove.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 6 ďalší 10 h
SkryťZatvoriť reklamu