Mrazené jedlo bolo kedysi odpadom, ktorý v New Yorku zakázali podávať aj väzňom. Američan Clarence Birdseye z neho pred 88 rokmi spravil pochúťku, ktorú si chceli kúpiť davy a položil tak základy miliardového biznisu, ktorému sa dodnes darí.
Birdseye, ktorý sa narodil v roku 1886, bol odmalička zvedavý a zaujímal sa o prírodné vedy. Podľa jeho biografie od Marka Kurlanského z roku 2012 už ako desaťročný lovil zver a naučil sa zvieratá aj preparovať.
Nedokončil štúdium biológie na vysokej škole, lebo si ho jeho rodina nemohla dovoliť. Záujem o botaniku a zoológiu však využil v praxi.
Stal sa terénnym biológom pre štátnu agentúru a vďaka tomu sa dostal aj do severnej kanadskej provincie Labrador, čo navždy zmenilo jeho život aj potravinový priemysel.
Inšpirácia od Inuitov
V Labradore si privyrábal kožušníctvom a experimentoval s miestnymi pokrmami. Podľa stanice National Public Radio (NPR) písal domov listy, v ktorých opisoval exotické jedlá ako rysa marinovaného v sherry, dikobraza, polárneho medveďa či skunka.
Práve na tomto mieste, kde vládnu v zime extrémne mrazy, si všimol trik, ktorý využívali miestni Inuiti, aby uchovali ryby čerstvé.