Vymyslel miliónový trik. Otec mrazeného jedla po smrti spočinul medzi rybami

Američan Clarence Birdseye presvedčil ľudí a obchody, že mrazená treska, hrášok či špenát sú chutné, a vytvoril tak miliardový biznis.

Značka mrazeného jedla Birds Eye v Spojených štátoch funguje dodnes. (Zdroj: Profimedia)

Mrazené jedlo bolo kedysi odpadom, ktorý v New Yorku zakázali podávať aj väzňom. Američan Clarence Birdseye z neho pred 88 rokmi spravil pochúťku, ktorú si chceli kúpiť davy a položil tak základy miliardového biznisu, ktorému sa dodnes darí.

Birdseye, ktorý sa narodil v roku 1886, bol odmalička zvedavý a zaujímal sa o prírodné vedy. Podľa jeho biografie od Marka Kurlanského z roku 2012 už ako desaťročný lovil zver a naučil sa zvieratá aj preparovať.

Nedokončil štúdium biológie na vysokej škole, lebo si ho jeho rodina nemohla dovoliť. Záujem o botaniku a zoológiu však využil v praxi.

Článok pokračuje pod video reklamou

Stal sa terénnym biológom pre štátnu agentúru a vďaka tomu sa dostal aj do severnej kanadskej provincie Labrador, čo navždy zmenilo jeho život aj potravinový priemysel.

Inšpirácia od Inuitov

V Labradore si privyrábal kožušníctvom a experimentoval s miestnymi pokrmami. Podľa stanice National Public Radio (NPR) písal domov listy, v ktorých opisoval exotické jedlá ako rysa marinovaného v sherry, dikobraza, polárneho medveďa či skunka.

Práve na tomto mieste, kde vládnu v zime extrémne mrazy, si všimol trik, ktorý využívali miestni Inuiti, aby uchovali ryby čerstvé.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C59TN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C59TN na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: história


Článok je zaradený aj do ďalších tém SME Plus, História, Víkend

Už ste čítali?