SME
Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Vymyslel miliónový trik. Otec mrazeného jedla po smrti spočinul medzi rybami

Američan Clarence Birdseye presvedčil ľudí a obchody, že mrazená treska, hrášok či špenát sú chutné, a vytvoril tak miliardový biznis.

Značka mrazeného jedla Birds Eye v Spojených štátoch funguje dodnes. (Zdroj: Profimedia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Mrazené jedlo bolo kedysi odpadom, ktorý v New Yorku zakázali podávať aj väzňom. Američan Clarence Birdseye z neho pred 88 rokmi spravil pochúťku, ktorú si chceli kúpiť davy a položil tak základy miliardového biznisu, ktorému sa dodnes darí.

Birdseye, ktorý sa narodil v roku 1886, bol odmalička zvedavý a zaujímal sa o prírodné vedy. Podľa jeho biografie od Marka Kurlanského z roku 2012 už ako desaťročný lovil zver a naučil sa zvieratá aj preparovať.

Nedokončil štúdium biológie na vysokej škole, lebo si ho jeho rodina nemohla dovoliť. Záujem o botaniku a zoológiu však využil v praxi.

Stal sa terénnym biológom pre štátnu agentúru a vďaka tomu sa dostal aj do severnej kanadskej provincie Labrador, čo navždy zmenilo jeho život aj potravinový priemysel.

Inšpirácia od Inuitov

V Labradore si privyrábal kožušníctvom a experimentoval s miestnymi pokrmami. Podľa stanice National Public Radio (NPR) písal domov listy, v ktorých opisoval exotické jedlá ako rysa marinovaného v sherry, dikobraza, polárneho medveďa či skunka.

Práve na tomto mieste, kde vládnu v zime extrémne mrazy, si všimol trik, ktorý využívali miestni Inuiti, aby uchovali ryby čerstvé.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu