Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali

Ľudia sa tu medzi sebou nerozprávajú a nepremýšľajú, čo stihnú zjesť, hovorí Talian Andrea Ena.

Andrea Ena (1978)pochádza zo Sardínie. Je majiteľom reštaurácie U Taliana v Bratislave a v Ružomberku. Má na starosti všetko od zamestnancov po výber surovín, ich kvalitu aj komunikáciu so zákazníkmi, pečie pizzu, chlieb aj croissanty, spravuje sociálne siete. Je známy z viacerých televíznych relácií. (Zdroj: Jozef Jakubčo - SME)

Sardínsky šéfkuchár ANDREA ENA prišiel do Ružomberka na jeden týždeň, no žije tu už šestnásť rokov. Prvú pizzeriu si otvoril na Liptove, koncom minulého roka pribudla druhá v Bratislave. Neprekáža mu, že si Slováci na jeho národné jedlo dávajú bryndzu, jeden zlozvyk však odpustiť nedokáže.

Ste samouk?

Áno. Ako dvadsaťročný som začínal v Lago di Garda, kde bol môj brat prevádzkar. Mal som vtedy po vojne a potrebovali pizzéra, tak som išiel do kuchyne. Majiteľ mi na kachličky v kuchyni napísal recept na pizzu, jeden deň sme robili spolu a druhý deň som bol už sám.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako ste sa dostali na Slovensko?

V roku 2002 som sem prišiel na dovolenku s bývalou priateľkou. Potrebovala si vybaviť nejaké papiere pre taliansku ambasádu, tak sa ma spýtala, či pôjdem s ňou. Úprimne povedané, ani som len netušil, kde sa nachádza Slovensko.

Poznal som jedine Československo, ale o Slovensku sme sa v Taliansku naozaj nikdy nerozprávali. Išiel som teda s ňou a prechádzali sme cez Bratislavu, kopce, hory, dediny a rozbité cesty, až som si pomyslel, kde sa to vlastne nachádzame? Po týždni sme sa vrátili do Talianska.

Kedy ste si tu otvorili prvý podnik?

V marci 2003. Vtedy som si otvoril eseročku. Mal som len 23 rokov a dosť som riskoval, možno som bol dokonca až nezodpovedný. Potom som začal hľadať vhodný priestor. Jeden sme aj našli, ale je vraj urieknutý, lebo tam boli potraviny aj obuv, ale nič tam nefungovalo.

Zobral som to, prerobili sme to a prvé dva roky som robil toľko, že som sa nedostal ani domov a zarobené peniaze som ani nemal kedy míňať.

Za štyri roky som pribral desať kilogramov. Nebol som zvyknutý na slovenskú stravu a navyše som prestal aktívne hrávať futbal. Stravoval som sa tým, čo Liptov ponúka, čiže halušky a podobne.

Akí sú slovenskí zákazníci?

Nedočkaví a často sa ponáhľajú. Na obed majú obmedzený čas, zväčša polhodinu alebo hodinu. Keď sa niekto ponáhľa, nemal by si vyberať jedlá náročné na prípravu, ale radšej sa spýtať čašníka, čo mu stihneme pripraviť. Bežne si ľudia objednávajú podľa toho, na čo majú chuť, ale nerozmýšľajú, na čo majú čas.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C58ZH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C58ZH na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: SME Plus


Článok je zaradený aj do ďalších tém Víkend

Už ste čítali?