SME
Streda, 22. september, 2021 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Dlhý rad neznamená, že z toho bohatneme

Zákazníci sú neraz až príliš zorientovaní a nechápu, akým obmedzeniam na ulici čelíme, hovorí MARTIN LABANC z Poľnej Kuchyne.

Martin Labanc. (Zdroj: SME/Gabriel Kuchta)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Bol novinárom v ekonomickom týždenníku. Dnes sa venuje cateringu a je majiteľom karavanu, z ktorého predáva jedlo na ulici. Objektivita v gastre neexistuje, hovorí podnikateľ MARTIN LABANC.

Máte jedlo pre potechu duše?

„Nemám. Moju dušu poteší vyslovene pivo. Ale keby som si už mal vybrať, tak sú to jedlá, ktoré som mal rád ako dieťa. Keď som bol menší, tak to bola klasika, zemiakový šalát a rezeň. Ten som mohol jesť kedykoľvek, v hociktorú hodinu, ráno, večer, na obed. A potom kura na paprike s domácimi haluškami. Dnes pre mňa môže byť comfort food nejaký junk food zo zvyškov.

Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

Čo nájdem v chladničke a rýchlo spojím – a často sú to nemysliteľné kombinácie. Tak vzniklo jedno naše pouličné jedlo: trhané rebro s tarhoňou. Je to jedlo, ktoré stojí na rebrách, pridáva sa tam galbi drezing, koriander; tarhoňa a nakladané cibule sú štýlom maďarsko-slovenské. Pasovalo to spolu. Kládol som si otázku, či ulica vôbec prijme tarhoňu ako prílohu a ukázalo sa, že áno. Keby som to zhrnul, tak mojím potešením je neplánovaná fusion kuchyňa.“

Ako sa z novinára stane podnikateľ v gastronómii?

Potom prídu ľudia a pýtajú sa, či je to bezlepkové. Odpovedám, že nie, lebo keď tam dáte bezlepkovú múku, tak je to ‚blivajz‘.

Martin Labanc

„Tak isto ako z hocikoho iného. Ale predsa len tam nejaká spojitosť bola. Keď som robil novinára, mojou základnou profiláciou bol realitný biznis, ale sedeli som na rovnakom poschodí ako kolegyne, ktoré písali o gastre. Rozprávali sme sa a po čase sa gastro stalo mojou druhou pridruženou témou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Do toho prišli hodnotenia reštaurácií, tie som robil niekoľko rokov. Neskôr som tvoril pobočku českej firmy a robil som analýzy a konferencie v oblasti realít: v priebehu dňa som nebol nijako organizovaný.

To bola dobrá predpríprava na podnikanie. Bolo to v čase, keď už dávno bola realitná kríza a chcel som odísť. Vtedy moja manželka povedala, čo keby sme skúsili niečo s gastrom. Nechceli sme ísť do bistra, respektíve do nejakej pevnej prevádzky.“

Prečo?

„Z jednoduchého dôvodu: už vtedy bola táto vlna silná, a to nehovorím o tom, čo je teraz. Dnes je to trojnásobok toho, čo bolo v roku 2014. Chceli sme ísť preto do niečoho menšieho, čo ako-tak finančne utiahneme. Išli sme do toho opatrne so zámerom: ak by to nedajbože nešlo, tak to položíme a nebude to žiadna katastrofa.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C58MN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M58MN na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Výber rozhovorov (newsletter SME).

Výber z najlepších rozhovorov pre SME.


21. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Do medzinárodného prieskumu Dunaja sa zapojilo 13 európskych krajín.

Z liečiv prúdiacich do tokov začínajú vodné živočíchy meniť svoje správanie.


17. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Po kedysi dominantnej záchranke Falck získala v tendri z roku 2019 najviac pozemných staníc záchranka LSE - Life Star Emergency.

Inšpektorát práce jej udelil pokutu 23-tisíc eur.


54m
Rozhovory ZKH: Milan Krajniak.

Krajniak kritizuje aj ministra Mikulca.


a 1 ďalší 5 h
Igor Matovič.

Nájomné byty boli kľúčovou témou Sme rodina aj pred voľbami.


6 h
Skryť Zatvoriť reklamu