Dlhý rad neznamená, že z toho bohatneme

Zákazníci sú neraz až príliš zorientovaní a nechápu, akým obmedzeniam na ulici čelíme, hovorí MARTIN LABANC z Poľnej Kuchyne.

Martin Labanc. (Zdroj: SME/Gabriel Kuchta)

Bol novinárom v ekonomickom týždenníku. Dnes sa venuje cateringu a je majiteľom karavanu, z ktorého predáva jedlo na ulici. Objektivita v gastre neexistuje, hovorí podnikateľ MARTIN LABANC.

Máte jedlo pre potechu duše?

„Nemám. Moju dušu poteší vyslovene pivo. Ale keby som si už mal vybrať, tak sú to jedlá, ktoré som mal rád ako dieťa. Keď som bol menší, tak to bola klasika, zemiakový šalát a rezeň. Ten som mohol jesť kedykoľvek, v hociktorú hodinu, ráno, večer, na obed. A potom kura na paprike s domácimi haluškami. Dnes pre mňa môže byť comfort food nejaký junk food zo zvyškov.

Článok pokračuje pod video reklamou
Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

Čo nájdem v chladničke a rýchlo spojím – a často sú to nemysliteľné kombinácie. Tak vzniklo jedno naše pouličné jedlo: trhané rebro s tarhoňou. Je to jedlo, ktoré stojí na rebrách, pridáva sa tam galbi drezing, koriander; tarhoňa a nakladané cibule sú štýlom maďarsko-slovenské. Pasovalo to spolu. Kládol som si otázku, či ulica vôbec prijme tarhoňu ako prílohu a ukázalo sa, že áno. Keby som to zhrnul, tak mojím potešením je neplánovaná fusion kuchyňa.“

Ako sa z novinára stane podnikateľ v gastronómii?

Potom prídu ľudia a pýtajú sa, či je to bezlepkové. Odpovedám, že nie, lebo keď tam dáte bezlepkovú múku, tak je to ‚blivajz‘.

Martin Labanc

„Tak isto ako z hocikoho iného. Ale predsa len tam nejaká spojitosť bola. Keď som robil novinára, mojou základnou profiláciou bol realitný biznis, ale sedeli som na rovnakom poschodí ako kolegyne, ktoré písali o gastre. Rozprávali sme sa a po čase sa gastro stalo mojou druhou pridruženou témou.

Do toho prišli hodnotenia reštaurácií, tie som robil niekoľko rokov. Neskôr som tvoril pobočku českej firmy a robil som analýzy a konferencie v oblasti realít: v priebehu dňa som nebol nijako organizovaný.

To bola dobrá predpríprava na podnikanie. Bolo to v čase, keď už dávno bola realitná kríza a chcel som odísť. Vtedy moja manželka povedala, čo keby sme skúsili niečo s gastrom. Nechceli sme ísť do bistra, respektíve do nejakej pevnej prevádzky.“

Prečo?

„Z jednoduchého dôvodu: už vtedy bola táto vlna silná, a to nehovorím o tom, čo je teraz. Dnes je to trojnásobok toho, čo bolo v roku 2014. Chceli sme ísť preto do niečoho menšieho, čo ako-tak finančne utiahneme. Išli sme do toho opatrne so zámerom: ak by to nedajbože nešlo, tak to položíme a nebude to žiadna katastrofa.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C58MN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C58MN na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: SME Plus


Článok je zaradený aj do ďalších tém Rozhovory z denníka SME

Už ste čítali?