Lektorka varenia: Deti sú prekvapené, čo všetko sa dá zjesť

Netušia, čo je to perkelt a že karfiol sa dá jesť aj surový, hovorí o malých stravníkoch inštruktorka varenia. Na Vianoce odporúča jedlé darčeky.

Katarína Medveďová Ovečková (47) je žurnalistka, kuchárka a lektorka. Skúseností získavala v škole varenia u Jaroslava Žídeka, v Jem iné u Anety a Janice, vo vlastnej Školičke chutí, v Ateliéri Stefana Liewehra vo Viedni, pri spolupráci s Nórskym veľvyslanectvom a šéfkuchárom Daniélom Rougé Madsenom a na mnohých kurzoch varenia a workshopoch v školách s deťmi aj vo firmách. Venuje sa najmä téme detská a rodinná strava v projekte Cookučka. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)

Ako to dnes vyzerá, keď dieťa je? Obskakujú ho rodičia, dva páry starých rodičov a všetci riešia, či je jedlo dosť vychladnuté a či je preň vhodné. „Hrozné,“ komentuje súčasný trend KATARÍNA MEDVEĎOVÁ OVEČKOVÁ, ktorá sa učila u špičkových šéfkuchárov. Dáva tipy na rodinnú pohodu pri jedle, aj na vianočné darčeky na poslednú chvíľu.

Cez sviatky sa neustále varí, pečie a hlavne konzumuje. Ako prežiť toto obdobie bez bruchabôľa? Čo sladké jete na Vianoce vy?

Zo všetkého s mierou. Naša starká pečie perfektné medovníky, mama robí špaldové linecké koláčiky. A tiež horúcu čokoládu. Na Vianoce vezmeme jednu deku a štyri šálky s horúcou čokoládou a k tomu pozeráme rozprávky. Dospelí si môžu do tej čokolády dať trochu brandy a deti škoricu.

Ako naservírovať jedlo tak, aby jednak dobre vyzeralo, ale zároveň, aby sa človek neprejedol, respektíve nezjedol veľa nezdravých vecí?

Nepridávať si. V reštaurácii málokomu napadne dať si dve "duple". Tiež je fajn nekombinovať bez rozmyslu. S prílohou v kombinácii čerstvej a nakladanej zeleniny v akomkoľvek ročnom období pošlite kuchára do múzea. Čerstvé bylinky sú nádherné na dekorovanie. Najmä, ak sú použité aj v jedle. Klíčky sú nádherne farebné a chrumkavé.

Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

V lete sú zážitkom pre jazýček, ale aj oko a čuch. Rovnako aj jedlé kvietky. Napríklad ovocné kvietky sú takmer všetky jedlé a krásne sa nimi dekorujú dezerty, ale aj ovocné a zeleninové šaláty.

Máte nejaké tipy na darčeky na poslednú chvíľu?

Nemusíte sa ísť stresovať do nákupných centier. Keď máte olivový olej, plesňové syry, môžete ich naložiť s na kolieska nakrájanými cesnakom a cibuľou, korením. Pokojne nakladajte aj syrové korbáčiky alebo tvrdé syry, k tomu perfektne pasujú sušené brusnice, vlašské orechy, mandle, vetvička tymiánu, vetvička rozmarínu, všetko dajte do pohárika, zalejte olivovým olejom a pridajte venovanie. Alebo môžete pripraviť pečený čaj, ochutené soli, bonbóny s vianočnými či novoročnými želaniami.

O slovenskej kuchyni sa hovorí, že je fádna. Je pre vás nejaké jedlo, ktoré to popiera?

Zahraničnej návšteve, ktorej by som chcela ukázať lokálnu pochúťku, by som asi v tomto čase pripravila dobré divinové ragú alebo guláš s pečenou a rozmixovanou koreňovou zeleninou ochutenou brusnicami. K tomu pokojne aj halušky.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C56MZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C56MZ na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Výchova, Zdravá strava, SME Plus, Vianoce, Víkend, Rozhovory z denníka SME

Už ste čítali?