SME
Štvrtok, 7. júl, 2022 | Meniny má Oliver

Lektorka varenia: Deti sú prekvapené, čo všetko sa dá zjesť

Netušia, čo je to perkelt a že karfiol sa dá jesť aj surový, hovorí o malých stravníkoch inštruktorka varenia. Na Vianoce odporúča jedlé darčeky.

Katarína Medveďová Ovečková (47) je žurnalistka, kuchárka a lektorka. Skúseností získavala v škole varenia u Jaroslava Žídeka, v Jem iné u Anety a Janice, vo vlastnej Školičke chutí, v Ateliéri Stefana Liewehra vo Viedni, pri spolupráci s Nórskym veľvyslanectvom a šéfkuchárom Daniélom Rougé Madsenom a na mnohých kurzoch varenia a workshopoch v školách s deťmi aj vo firmách. Venuje sa najmä téme detská a rodinná strava v projekte Cookučka. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Ako to dnes vyzerá, keď dieťa je? Obskakujú ho rodičia, dva páry starých rodičov a všetci riešia, či je jedlo dosť vychladnuté a či je preň vhodné. „Hrozné,“ komentuje súčasný trend KATARÍNA MEDVEĎOVÁ OVEČKOVÁ, ktorá sa učila u špičkových šéfkuchárov. Dáva tipy na rodinnú pohodu pri jedle, aj na vianočné darčeky na poslednú chvíľu.

Cez sviatky sa neustále varí, pečie a hlavne konzumuje. Ako prežiť toto obdobie bez bruchabôľa? Čo sladké jete na Vianoce vy?

Zo všetkého s mierou. Naša starká pečie perfektné medovníky, mama robí špaldové linecké koláčiky. A tiež horúcu čokoládu. Na Vianoce vezmeme jednu deku a štyri šálky s horúcou čokoládou a k tomu pozeráme rozprávky. Dospelí si môžu do tej čokolády dať trochu brandy a deti škoricu.

Ako naservírovať jedlo tak, aby jednak dobre vyzeralo, ale zároveň, aby sa človek neprejedol, respektíve nezjedol veľa nezdravých vecí?

Nepridávať si. V reštaurácii málokomu napadne dať si dve "duple". Tiež je fajn nekombinovať bez rozmyslu. S prílohou v kombinácii čerstvej a nakladanej zeleniny v akomkoľvek ročnom období pošlite kuchára do múzea. Čerstvé bylinky sú nádherné na dekorovanie. Najmä, ak sú použité aj v jedle. Klíčky sú nádherne farebné a chrumkavé.

Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

V lete sú zážitkom pre jazýček, ale aj oko a čuch. Rovnako aj jedlé kvietky. Napríklad ovocné kvietky sú takmer všetky jedlé a krásne sa nimi dekorujú dezerty, ale aj ovocné a zeleninové šaláty.

Máte nejaké tipy na darčeky na poslednú chvíľu?

Nemusíte sa ísť stresovať do nákupných centier. Keď máte olivový olej, plesňové syry, môžete ich naložiť s na kolieska nakrájanými cesnakom a cibuľou, korením. Pokojne nakladajte aj syrové korbáčiky alebo tvrdé syry, k tomu perfektne pasujú sušené brusnice, vlašské orechy, mandle, vetvička tymiánu, vetvička rozmarínu, všetko dajte do pohárika, zalejte olivovým olejom a pridajte venovanie. Alebo môžete pripraviť pečený čaj, ochutené soli, bonbóny s vianočnými či novoročnými želaniami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

O slovenskej kuchyni sa hovorí, že je fádna. Je pre vás nejaké jedlo, ktoré to popiera?

Zahraničnej návšteve, ktorej by som chcela ukázať lokálnu pochúťku, by som asi v tomto čase pripravila dobré divinové ragú alebo guláš s pečenou a rozmixovanou koreňovou zeleninou ochutenou brusnicami. K tomu pokojne aj halušky.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kotleba už nie je poslancom.

Sudcom chýbala nadstavba k šekom, píše sa v písomnom odôvodnení rozsudku.


15 h
Tréner Vladimír Weiss.

Jeden Weiss tvrdil, že si piskot nezaslúžili, druhý to videl opačne.


7 h
Nataša Holinová

Hovoriť o jeho riadnom živote predtým bolo trochu nazvyš.


15 h
Vojna na Ukrajine - zničená univerzita v Charkove.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 6 ďalší 10 h
SkryťZatvoriť reklamu