SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Lektorka varenia: Deti sú prekvapené, čo všetko sa dá zjesť

Netušia, čo je to perkelt a že karfiol sa dá jesť aj surový, hovorí o malých stravníkoch inštruktorka varenia. Na Vianoce odporúča jedlé darčeky.

Katarína Medveďová Ovečková (47) je žurnalistka, kuchárka a lektorka. Skúseností získavala v škole varenia u Jaroslava Žídeka, v Jem iné u Anety a Janice, vo vlastnej Školičke chutí, v Ateliéri Stefana Liewehra vo Viedni, pri spolupráci s Nórskym veľvyslanectvom a šéfkuchárom Daniélom Rougé Madsenom a na mnohých kurzoch varenia a workshopoch v školách s deťmi aj vo firmách. Venuje sa najmä téme detská a rodinná strava v projekte Cookučka. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Ako to dnes vyzerá, keď dieťa je? Obskakujú ho rodičia, dva páry starých rodičov a všetci riešia, či je jedlo dosť vychladnuté a či je preň vhodné. „Hrozné,“ komentuje súčasný trend KATARÍNA MEDVEĎOVÁ OVEČKOVÁ, ktorá sa učila u špičkových šéfkuchárov. Dáva tipy na rodinnú pohodu pri jedle, aj na vianočné darčeky na poslednú chvíľu.

Cez sviatky sa neustále varí, pečie a hlavne konzumuje. Ako prežiť toto obdobie bez bruchabôľa? Čo sladké jete na Vianoce vy?

Zo všetkého s mierou. Naša starká pečie perfektné medovníky, mama robí špaldové linecké koláčiky. A tiež horúcu čokoládu. Na Vianoce vezmeme jednu deku a štyri šálky s horúcou čokoládou a k tomu pozeráme rozprávky. Dospelí si môžu do tej čokolády dať trochu brandy a deti škoricu.

Ako naservírovať jedlo tak, aby jednak dobre vyzeralo, ale zároveň, aby sa človek neprejedol, respektíve nezjedol veľa nezdravých vecí?

Nepridávať si. V reštaurácii málokomu napadne dať si dve "duple". Tiež je fajn nekombinovať bez rozmyslu. S prílohou v kombinácii čerstvej a nakladanej zeleniny v akomkoľvek ročnom období pošlite kuchára do múzea. Čerstvé bylinky sú nádherné na dekorovanie. Najmä, ak sú použité aj v jedle. Klíčky sú nádherne farebné a chrumkavé.

Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

V lete sú zážitkom pre jazýček, ale aj oko a čuch. Rovnako aj jedlé kvietky. Napríklad ovocné kvietky sú takmer všetky jedlé a krásne sa nimi dekorujú dezerty, ale aj ovocné a zeleninové šaláty.

Máte nejaké tipy na darčeky na poslednú chvíľu?

Nemusíte sa ísť stresovať do nákupných centier. Keď máte olivový olej, plesňové syry, môžete ich naložiť s na kolieska nakrájanými cesnakom a cibuľou, korením. Pokojne nakladajte aj syrové korbáčiky alebo tvrdé syry, k tomu perfektne pasujú sušené brusnice, vlašské orechy, mandle, vetvička tymiánu, vetvička rozmarínu, všetko dajte do pohárika, zalejte olivovým olejom a pridajte venovanie. Alebo môžete pripraviť pečený čaj, ochutené soli, bonbóny s vianočnými či novoročnými želaniami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

O slovenskej kuchyni sa hovorí, že je fádna. Je pre vás nejaké jedlo, ktoré to popiera?

Zahraničnej návšteve, ktorej by som chcela ukázať lokálnu pochúťku, by som asi v tomto čase pripravila dobré divinové ragú alebo guláš s pečenou a rozmixovanou koreňovou zeleninou ochutenou brusnicami. K tomu pokojne aj halušky.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C56MZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M56MZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kľúčovou zbraňou proti delta variantu koronavírusu je zaočkovanie obidvoma dávkami vakcíny.

Aktuálne je na Slovensku zaočkovaných 26 percent obyvateľstva.


2 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako sa bude vyvíjať pandémia.


a 2 ďalší 38m