SME
Pondelok, 4. júl, 2022 | Meniny má Prokop

Z macesu sa nechudne. Na Slovensku sa vyrába viac než sto rokov

Továreň v Zlatých Moravciach piekla kedysi najmä na židovské sviatky. Dnes ich chrumkavé plátky kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

Maces sú vlastne nekvasené plátky z múky a vody. (Zdroj: Fotolia)

Miestni ju nenazvú inak ako mackáreň. Továreň v Zlatých Moravciach vyrába maces, tenké chrumkavé plátky z nekvaseného cesta, už vyše sto rokov a mnohé súčasti strojov z jej začiatkov prežili dodnes.

Tradičný židovský pokrm, ktorý pripomína exodus Židov z Egypta, je dnes bežnou súčasťou slovenských domácností.

Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

Podľa Biblie Židia nemali na úteku z Egypta čas čakať, kým chlieb vykvasí. Na dlhej púti do zasľúbenej zeme potrebovali niečo sýte, čo vedeli rýchlo pripraviť. Nekvasené plátky z múky a vody tieto predstavy spĺňali.

Dodnes sa maces v židovskej komunite pripravuje na sviatok Pesach, ktorý pripomína odchod z otroctva v Egypte.

Zakladateľ mal baňu aj tlačiareň

Pri vstupe do výroby v Zlatých Moravciach to vyzerá ako v Technickom múzeu vo Viedni, kde sú vystavené historické motory. Neveľkú miestnosť rámuje zo desať točiacich sa kolies spojených remeňmi.

Hluk je výrazný, ale zamestnanci pracujú bez štupľov do uší a usmievajú sa. Je tu teplo, ale nie horúco, čo sa pri sychravom počasí vonku cení.

Továreň zakladal miestny Žid Maximilán Bertalan Kalmár ako Prvú československú ortodoxnú pekáreň na macesy s automatickou pecou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Písomné záznamy o mackárni sú z dvadsiatych rokov minulého storočia, no podľa svedectiev pamätníkov fungovala už predtým.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu