Viete, kto boli u nás v 18. storočí celebrity? Špičkoví šéfkuchári. Trhali sa o nich všetci, ktorí niečo znamenali. Z Blatnického hradu dokonca v roku 1721 šéfkuchára ukradli a odviedli ho na Dolnú zem.
„Gróf Révai ho však dal vypátrať a doviesť naspäť,“ hovorí etnologička, historička a muzeologička Zora Mintalová-Zubercová, ktorá sa špecializuje na kulinárnu históriu strednej Európy. O historickom stolovaní na našom území rozprávala nedávno na prednáške Od prstov k príborom, sprievodnom podujatí výstavy Prestreté v Galérii ÚĽUV v Bratislave.
Hostiny boli veľkolepými podujatiami už v 14. storočí, keď hodovali takmer bez výnimky len muži. Stoly v rytierskych sálach boli masívne, aby vydržali bujaré oslavy.
Neskôr boli dôležitou súčasťou stolovania obrusy. Ak niektorému z hostí dvorný ceremoniár, herold, obrus rozrezal, mal veľký problém. „Bolo to ako vypovedanie vojny, nepriateľstva, niečo ako o pár storočí neskôr hodená rukavica,“ opisuje Mintalová-Zubercová.