Kto môže za to, že sú bryndzové halušky národným jedlom

Naši predkovia sa utierali do obrusu, z paštét na stoloch vylietali holuby. Pokrm chudobných zromantizovala až známa česká spisovateľka.

Strava na našom území rozhodne nebola jednoduchá ani jednotvárna, hovorí odborníčka na kulinárnu históriu Zora Mintalová-Zubercová. Na ilustračnej snímke je obraz od holandského maliara Pietera Claesza z roku 1635. (Zdroj: Všetko okolo stola I., Zora Mintalová-Zubercová (2009))

Viete, kto boli u nás v 18. storočí celebrity? Špičkoví šéfkuchári. Trhali sa o nich všetci, ktorí niečo znamenali. Z Blatnického hradu dokonca v roku 1721 šéfkuchára ukradli a odviedli ho na Dolnú zem.

„Gróf Révai ho však dal vypátrať a doviesť naspäť,“ hovorí etnologička, historička a muzeologička Zora Mintalová-Zubercová, ktorá sa špecializuje na kulinárnu históriu strednej Európy. O historickom stolovaní na našom území rozprávala nedávno na prednáške Od prstov k príborom, sprievodnom podujatí výstavy Prestreté v Galérii ÚĽUV v Bratislave.

Hostiny boli veľkolepými podujatiami už v 14. storočí, keď hodovali takmer bez výnimky len muži. Stoly v rytierskych sálach boli masívne, aby vydržali bujaré oslavy.

Neskôr boli dôležitou súčasťou stolovania obrusy. Ak niektorému z hostí dvorný ceremoniár, herold, obrus rozrezal, mal veľký problém. „Bolo to ako vypovedanie vojny, nepriateľstva, niečo ako o pár storočí neskôr hodená rukavica,“ opisuje Mintalová-Zubercová.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C545Y na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C545Y na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava, Slovensko, história, História

Už ste čítali?