SME

Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Kto môže za to, že sú bryndzové halušky národným jedlom

Pokrm chudobných zromantizovala až známa česká spisovateľka.

Strava na našom území rozhodne nebola jednoduchá ani jednotvárna, hovorí odborníčka na kulinárnu históriu Zora Mintalová-Zubercová. Na ilustračnej snímke je obraz od holandského maliara Pietera Claesza z roku 1635. (Zdroj: Všetko okolo stola I., Zora Mintalová-Zubercová (2009))
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Viete, kto boli u nás v 18. storočí celebrity? Špičkoví šéfkuchári. Trhali sa o nich všetci, ktorí niečo znamenali. Z Blatnického hradu dokonca v roku 1721 šéfkuchára ukradli a odviedli ho na Dolnú zem.

„Gróf Révai ho však dal vypátrať a doviesť naspäť,“ hovorí etnologička, historička a muzeologička Zora Mintalová-Zubercová, ktorá sa špecializuje na kulinárnu históriu strednej Európy. O historickom stolovaní na našom území rozprávala nedávno na prednáške Od prstov k príborom, sprievodnom podujatí výstavy Prestreté v Galérii ÚĽUV v Bratislave.

Hostiny boli veľkolepými podujatiami už v 14. storočí, keď hodovali takmer bez výnimky len muži. Stoly v rytierskych sálach boli masívne, aby vydržali bujaré oslavy.

Neskôr boli dôležitou súčasťou stolovania obrusy. Ak niektorému z hostí dvorný ceremoniár, herold, obrus rozrezal, mal veľký problém. „Bolo to ako vypovedanie vojny, nepriateľstva, niečo ako o pár storočí neskôr hodená rukavica,“ opisuje Mintalová-Zubercová.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C545Y na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M545Y na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
História, história, Slovensko, Zdravá strava

Už ste čítali?