Prví slovenskí nanukári experimentujú s bylinkami aj zeleninou

Daniela a Marián Vunhu si vysnenú nanukáreň vypýtali ako svadobný dar. Zaskočili úrady aj náročné jazýčky

Nanuky v Marinele stoja podľa veľkosti od 50 centov do 2,10 eur. Najobľúbenejšia príchuť tohto leta je malina s bielou čokoládou. (Zdroj: SME - Tibor Somogyi)

Zmrzlinární sú na Slovensku tisíce, ale nanukáreň zrejme len jedna. Mladí manželia Daniela a Marián Vunhu si nápad na ňu priniesli zo zmrzlinovej školy neďaleko Bologne a na ich sen sa im vyzbierali svadobní hostia.

„Počas svadobnej hostiny sme dali naše nanuky do vitríny a každý mohol ochutnať, do čoho investuje,“ smeje sa Daniela. Podarilo sa a ich bratislavský podnik Marinela má za sebou prvý rok.

Daniela aj Marián vyštudovali Ekonomickú univerzitu, takže boli na podnikanie pripravení. No nie na všetko. Zaskočili úrady s tým, že chcú vyrábať nebalené sorbety. Vo vyhláške taký produkt neexistoval.

Článok pokračuje pod video reklamou
Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

„Možno bolo dobre, že sme nevedeli, čo to administratívne prináša. Ani som netušila, že je toľko inštitúcií, koľko sa zapojilo do kolaudačného procesu,“ hovorí Daniela.

Na začiatku mali problém nájsť priestor a známi im hovorili, že sú blázni, keď sa rozhodli pre lokalitu mimo centra mesta.

„Nemali sme toľko peňazí a potrebovali sme malý priestor. Pri obhliadkach sme sa často dostávali do konkurencie s kozmetickými salónmi. Majiteľ uprednostnil radšej kozmetický salón, kozmetika je čistejšia a nie je sezónna. Dlho sme hľadali priestor, kde by nás vôbec chceli,“ približuje začiatky Daniela.

Prečítajte si tiež: Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Prví zákazníci

Dnes sú radi, že sú práve pri Blumentálskom kostole, našli si tu verných zákazníkov. No výroba zmrzliny je pre nich stále hobby, ktoré financujú zo svojho denného zamestnania v IT firme. V sezóne, ktorá trvá do polovice októbra, ich životné tempo udávajú mrazené pochúťky.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5296 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5296 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: Zmrzlina


Článok je zaradený aj do ďalších tém Diéty, Vegetariánstvo, Alergia, SME Plus, Víkend

Už ste čítali?