Bez cukru či bielej múky. Školská jedáleň skúša variť inak

Niekdajší šéfkuchár v hoteli je teraz vedúcim školskej jedálne. MARIÁN MASZAY učí školákov zdravo jesť.

Vedúci školskej jedálne Marián Maszay. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Prekopal jedálny lístok a učí školákov zdravo sa stravovať. Vymenil dodávateľov, namiesto cukru používa med, minimalizuje polotovary, používa celozrnnú múku, zmenil dochucovanie jedál. Vedúci školskej jedálne, niekdajší šéfkuchár hotelov Devín či Grand Castle MARIÁN MASZAY dokazuje, že chutne a zdravo sa dá najesť aj v školskej jedálni. Stravníkov v Spojenej škole na Tilgnerovej ulici v Bratislave pribudlo.

S vaším príchodom za vedúceho školskej jedálne vraj počet stravníkov základnej školy aj gymnázia výrazne stúpol. Ako ste to dosiahli?

„Dal som každému možnosť prísť a vyskúšať si, čo sa v školskej kuchyni varí. Dostali teda možnosť zdegustovať jedlo a už bolo len na nich, či si ten obed potom dajú, alebo nedajú. Ak im v týždni tri-, štyrikrát chutilo, začali sa stravovať.“

Hovorí sa o vás, že ste spôsobili revolúciu v školskej jedálni. Ako ste to dokázali?

„Ja by som to revolúciou nenazval.“

Prečo nie?

„Lebo revolúcia vo mne evokuje radikálnu zmenu.“

Tak ako by ste nazvali zmenu, ktorú ste zaviedli do školského stravovania?

„Je to návrat k dobrému jedlu, ktoré deťom viac prospieva, ako škodí. Pre mňa dobré jedlo znamená čo najjednoduchšie pripravená pochúťka, ktorú žalúdok ľahko strávi a dodá mu živiny, ktoré telo potrebuje. Teda bielkoviny, cukry, tuky, nenasýtené kyseliny, skrátka aby deti dostávali vyváženú stravu počas celého týždňa.“

Ako to vlastne robíte, že decká navnadíte na nepoznané jedlá, kombinácie, na šaláty?

„Všetko je o komunikácii. Nikomu nič nevnucujem. Každý si môže napríklad šalát, ktorý je štyrikrát do týždňa, zobrať, ale keď nechce, nemusí.“ Mojou filozofiou je – poskytovať, ale nevnucovať.“

Vraj ste vyhlásili aj boj cukru.

„Cukor sme z prípravy pokrmov úplne vylúčili. Nahrádzame ho medom.“

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C528Y na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C528Y na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava, SME Plus, Rozhovory z denníka SME

Už ste čítali?