SME
Štvrtok, 7. júl, 2022 | Meniny má Oliver

Ako sa varilo v stredoveku? Kaviár prasatám, namiesto vody víno

Stredoveká kuchyňa bola sladko-kyslá. Keď bolo treba, pozlátený páv chrlil oheň a mäsové guľky vyzerali ako pomaranče.

Stredoveké stravovanie je zaujímavé aj tým, že sa v ňom zrkadlí sociálny status. Už pri stole bolo na prvý pohľad jasné, kto kam patrí.Stredoveké stravovanie je zaujímavé aj tým, že sa v ňom zrkadlí sociálny status. Už pri stole bolo na prvý pohľad jasné, kto kam patrí. (Zdroj: wikipedia)

Na každom prste zlatý šperk, šaty z brokátu, no pečené stehno servírované na striebornej mise si milosťpán utrhne omastenými rukami. Mäso lačne schmatne za vytŕčajúcu kosť a mľaskavo ju obhrýza, až kým ohlodané zvyšky s pôžitkom a bez ohliadnutia nezahodí za seba.

Všeobecné predstavy o stredovekých hostinách a pitkách sa zväčša spájajú s drsným a barbarským spôsobom stolovania a málo nápaditým menu bez delikátnych chutí. Kým šľachta bezuzdne hodovala, bedač umierala hladom.

„Ibaže to je úplná dezinterpretácia,“ hovorí pobavene Silvia Vilémová z Kompánie trnavských žoldnierov. „Neboli drsní ani bez spôsobov. Pri stole sa dodržiavali prísne spoločenské pravidlá. Žiadne grganie, pľuvanie ani zahadzovanie zvyškov nebolo prípustné,“ objasňuje. Dodržiavala sa hygiena a pred každým chodom sa umývali ruky.

SkryťVypnúť reklamu
Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

Ponúkali sa ryby a medzi ne sa zaraďovali aj bobry, takže sa mohli jesť v čase pôstu

Silvia Vilémová

Seď pekne a jedz spôsobne

Silvia Vilémová a Hana Tóthová sa venujú rekonštrukcii a ochutnávke stredovekej kuchyne a jedál pripravených z dobových receptov. „Stolovať s umastenými rukami bolo neslušné, rovnako aj utierať si ich do šiat. Okrem toho hrozilo, že ak sa hosť nebude správať podľa etikety, druhý raz ho už nepozvú,“ dopĺňa Silviu Hanka.

Muselo sa jesť elegantne a jedlo brať do rúk iba troma prstami. Nesmelo sa rozprávať a piť s plnými ústami ani ohovárať pokrm či hostiteľa. A ak práve nevládla neúroda, zlé počasie alebo vojna, ani prostý ľud netrpel hladom či podvýživou. Strava bežnej populácie bola pomerne pestrá a vcelku aj zdravá.

Dobové recepty a zápisky z hostín

Kompánia trnavských žoldnierov sa pôvodne venovala len historickému šermu a scénickým vystúpeniam, no jej členovia časom zistili, že ich baví predvádzať aj dobový život so všetkým, čo k nemu bežne patrilo.

SkryťVypnúť reklamu

„Postupne sme vybudovali žoldniersky tábor a k nemu aj kuchyňu, časom pribudli dobové remeslá. Venujeme sa druhej polovici 14. storočia, presnejšie, rokom 1350 až 1370,“ vysvetľuje Hanka.

Obe dámy síce vyštudovali históriu, no i keď sa téme venujú len formou koníčka, v pôvodných zdrojoch a digitalizovaných manuskriptoch sa im orientuje možno jednoduchšie než laikom.

Recepty na väčšinu jedál čerpali zo zbierky viac ako dvesto receptov, ktorú zostavili pre anglického kráľa Richarda II. na konci 14. storočia, ale varia aj z kuchárskej knihy Das Bůch von gůter Spise, ktorú v rokoch 1345 – 1354 napísal Michael de Leone, notár arcibiskupa z Würzburgu, a tiež z francúzskych a španielskych dochovaných receptov.

Mnoho poznatkov získavajú z archeologických zdrojov, dobovej literatúry, účtov a obchodných záznamov o regulácii cien.

SkryťVypnúť reklamu

S najväčšou pravdepodobnosťou sa aj na hostinách v našich regiónoch objavovali podobné jedlá.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  2. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  3. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  6. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  7. Prázdniny znamenajú oddych, ale aj riziká. Ako sa im vyhnúť?
  8. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť
  1. Hotel Satelit sa mení na bytový komplex Camelia Residence
  2. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  3. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  4. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  5. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  6. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  7. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  8. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 16 642
  2. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 14 393
  3. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín 9 975
  4. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti 8 271
  5. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť 5 771
  6. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 700
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 366
  8. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 3 322
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kotleba už nie je poslancom.

Sudcom chýbala nadstavba k šekom, píše sa v písomnom odôvodnení rozsudku.


15 h
Tréner Vladimír Weiss.

Jeden Weiss tvrdil, že si piskot nezaslúžili, druhý to videl opačne.


7 h
Nataša Holinová

Hovoriť o jeho riadnom živote predtým bolo trochu nazvyš.


14 h
Vojna na Ukrajine - zničená univerzita v Charkove.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 6 ďalší 10 h
SkryťZatvoriť reklamu