Muflón? Jeleň? Slovákom chutí klasika, experimentujú na grile

Na severe konzervujú klobásu cesnakom, na juhu nesmie chýbať červená paprika.

Pri výbere mäsových výrobkov sme dosť konzervatívni. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

U mäsiara najčastejšie Slováci ukážu na tradičnú paprikovú bravčovú klobásku, hoci predajcovia ponúkajú aj špeciálne výrobky z rôznych druhov diviny. Napokon, do klobásy sa dá pomlieť akékoľvek mäso.

V sieti potravín Starý otec figurujú rôzne druhy bravčových klobás na prvých siedmich priečkach v pomyselnom rebríčku predajnosti. „Až na ôsmom mieste je prvá s pridaním iného druhu mäsa, a to jelenia,” vysvetľuje Jozef Piroško.

Najviac sa predávajú čerstvé klobásy. „Mierne prevažuje nepikantný variant nad pikantným.“ Tretia v obľúbenosti je tradičná sušená bravčová klobása.

„Pri výbere mäsových výrobkov sme dosť konzervatívni,” konštatuje riaditeľ mäsovýroby v spoločnosti Yeme Pavol Kiss. Na Vianoce a Veľkú noc je podľa neho voľba Slovákov jasná - klasická papriková klobáska.

Prečítajte si tiež:Prečítajte si tiež: Pýšia sa ňou Maďari, no chýrna čabajka má slovenský rodný list

Podobnú skúsenosť majú v ďalšom mäsiarstve u Orbána. „Najlepšie sa predávajú tradičné paprikové klobásky na varenie a klobásky sušené – konkrétne u nás püspöki házi kolbász a maďarská klobása,” potvrdzuje riaditeľ mäsiarstva Orbán Rudolf Zechel.


Už ste čítali?