SME

Víno, pivo alebo pálené? Slovensko zažíva rozmach 'domáceho' alkoholu

Pivo (Zdroj: Tomáš Benedikovič)
Víno, pivo alebo pálené? Slovensko zažíva rozmach 'domáceho' alkoholu

Na Slovensku sa okrem vína varí domáce pivo a regióny sú známe aj pálenkou podľa ovocia, ktoré sa v nich pestuje.

Tento článok bol publikovaný v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

Z atiaľ čo sa Slovensku darí vylepšovať pozíciu vína, o niečo menej známe sú vo svete naše pivá a destiláty. Aj tento segment turizmu však v posledných rokoch napreduje.

Vďaka nedávnemu rozmachu obnovy starých pivovarov a zakladania nových malých si naša krajina našla svoje miesto na mape milovníkov piva, ktorí za ochutnávkou nového a zaujímavého ochotne precestujú kus sveta.

Návrat k pestovaniu tradičných druhov ovocia zas viedol k oživeniu našich miestnych liehovarov.

Rozmach malých pivovarov

Okrem veľkých pivovarov ako Pivovar Hurbanovo (Heineken Slovensko) a Pivovary Topvar vo Veľkom Šariši (SABMiller), ktoré zásobujú približne 80 percent trhu, na Slovensku sa rýchlo rozvíja aj skupina menších producentov piva.

Aj keď je trhový podiel nezávislých pivovarov odhadovaný len na päť percent, má rastúci trend. Tieto pivovary ponúkajú nefiltrované nepasterizované pivá, kvasinkové pivá, ale aj ochutené, napríklad zázvorové, vanilkové, čili, medové, ovocné či dokonca kávové.

Početné plány na otvorenie nových pivovarov a pivovarníckych krčiem po celej krajine dokazujú rastúcu tendenciu tohto trendu.

„Vyhliadky na rozvoj pivného turizmu na Slovensku sú veľmi dobré hlavne preto, lebo turisti hľadajú niečo výnimočné,“ hovorí Ladislav Kovács, podpredseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

Kovács verí, že malý pivovar dokáže ponúknuť práve toto: „Návštevníci majú možnosť ochutnať špeciálne lokálne pivá priamo v pivovare a zažiť atmosféru miesta, kde sa pivo varí.

Milovník piva sa prechádza medzi tankami a výrobnou technológiou, sleduje proces a ochutnáva pivo priamo z tankov, pričom ho sprevádza miestny odborník.“

Pivný turizmus

Aj podľa Zväzu hotelov a reštaurácií SR (ZHR) je pivo nádejnou cestou pre miestny gastronomický turizmus. Okrem prehliadky pivovarov sú k dispozícii napríklad aj pivné kúpele či pivné kozmetické služby vrátane ubytovania a výletov do regiónov, do ktorých doteraz turisti zablúdili len zriedka.

„Dnes po svete cestujú tisíce turistov pátrajúcich po regionálnych kulinárskych zážitkoch,“ uviedla Soňa Hudecová-Podhorná, mediálna konzultantka zväzu hotelov a reštaurácií.

Čítajte ďalej

RTVS nie je vaša televízia Plus

Krajinu neurobíte prosperujúcejšou tak, že budete určovať, kto a kde s vami môže diskutovať.

RTVS ako objekt záujmu.

Milan Kňažko: Fico klame, keď tvrdí, že nevedel, kam sa sťahuje

Keď nie ste aktívny v obrane svojich práv, prídete o ne, tvrdí MILAN KŇAŽKO.

Milan Kňažko

Vedci sa naňho hnevajú, jeden zvláštny trik, ktorým opravil klímu

Zdá sa vám svet zlý? Skutočnú hĺbku cynizmu doby oceníte, až keď pochopíte, ako funguje veda.

Ak v uliciach vidíce pochodovať vedcov, spoločnosť má vážny problém.

Architekt: Škrtajme parkoviská v centre a saďme namiesto nich stromy

Centrum Bratislavy sa stalo staveniskom pre drahšiu klientelu, hovorí Peter Žalman.

Architekt Peter Žalman si myslí, že Bratislave by najviac pomohol dopravný projekt - vybudovanie severnej tangenty a dobudovanie základného mestského okruhu.

Boli sme v meste, ktoré Le Penovej Národný front už ovládol

Ak by Francúzsku vládla Le Penová podobne ako kandidát jej strany v Cogoline, rasizmus by sa skrýval najskôr za praktickými krokmi.

Vo francúzskom Cogoline vládne Národný front, hlasy sa tu snažia získať všetci kandidáti.

Je to veľa vecí, odôvodňujú Francúzi podporu Le Penovej. Boli sme na jej mítingu

Vyrieši všetky problémy Francúzska, dúfa Stefan, ktorý bude za francúzsku prezidentku voliť krajnú pravičiarku.

Marine Le Penová dokázala na mítingu v Marseille strhnúť davy.