SME

Víno, pivo alebo pálené? Slovensko zažíva rozmach 'domáceho' alkoholu

Pivo (Zdroj: Tomáš Benedikovič)
Víno, pivo alebo pálené? Slovensko zažíva rozmach 'domáceho' alkoholu

Na Slovensku sa okrem vína varí domáce pivo a regióny sú známe aj pálenkou podľa ovocia, ktoré sa v nich pestuje.

Tento článok bol publikovaný v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

Z atiaľ čo sa Slovensku darí vylepšovať pozíciu vína, o niečo menej známe sú vo svete naše pivá a destiláty. Aj tento segment turizmu však v posledných rokoch napreduje.

Vďaka nedávnemu rozmachu obnovy starých pivovarov a zakladania nových malých si naša krajina našla svoje miesto na mape milovníkov piva, ktorí za ochutnávkou nového a zaujímavého ochotne precestujú kus sveta.

Návrat k pestovaniu tradičných druhov ovocia zas viedol k oživeniu našich miestnych liehovarov.

Rozmach malých pivovarov

Okrem veľkých pivovarov ako Pivovar Hurbanovo (Heineken Slovensko) a Pivovary Topvar vo Veľkom Šariši (SABMiller), ktoré zásobujú približne 80 percent trhu, na Slovensku sa rýchlo rozvíja aj skupina menších producentov piva.

Aj keď je trhový podiel nezávislých pivovarov odhadovaný len na päť percent, má rastúci trend. Tieto pivovary ponúkajú nefiltrované nepasterizované pivá, kvasinkové pivá, ale aj ochutené, napríklad zázvorové, vanilkové, čili, medové, ovocné či dokonca kávové.

Početné plány na otvorenie nových pivovarov a pivovarníckych krčiem po celej krajine dokazujú rastúcu tendenciu tohto trendu.

„Vyhliadky na rozvoj pivného turizmu na Slovensku sú veľmi dobré hlavne preto, lebo turisti hľadajú niečo výnimočné,“ hovorí Ladislav Kovács, podpredseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

Kovács verí, že malý pivovar dokáže ponúknuť práve toto: „Návštevníci majú možnosť ochutnať špeciálne lokálne pivá priamo v pivovare a zažiť atmosféru miesta, kde sa pivo varí.

Milovník piva sa prechádza medzi tankami a výrobnou technológiou, sleduje proces a ochutnáva pivo priamo z tankov, pričom ho sprevádza miestny odborník.“

Pivný turizmus

Aj podľa Zväzu hotelov a reštaurácií SR (ZHR) je pivo nádejnou cestou pre miestny gastronomický turizmus. Okrem prehliadky pivovarov sú k dispozícii napríklad aj pivné kúpele či pivné kozmetické služby vrátane ubytovania a výletov do regiónov, do ktorých doteraz turisti zablúdili len zriedka.

„Dnes po svete cestujú tisíce turistov pátrajúcich po regionálnych kulinárskych zážitkoch,“ uviedla Soňa Hudecová-Podhorná, mediálna konzultantka zväzu hotelov a reštaurácií.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C49HJ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M49HJ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Chára pre SME: Tréningy a telocvičňa sú ako krčma a kostol

Prvoradý je tím, tvrdí kapitán Bostonu.

Zdeno Chára prekonal legendárneho Wayna Gretzkeho.

Pre poslanca Fica: Ako navždy vyriešiť Gorilu (píše Samo Marec)

Stačilo by pár viet, ale Fico ich povedať nemôže.

Predseda Smeru Robert Fico.

S kotlebovcami nemáme žiadne spoločné ciele (píše Michal Havran)

Títo ľudia sa v dejinách vždy zúčastňovali iba na jednom pochode a pochodujú dodnes.

Prečo si Igor Matovič zaslúži 5,01 percenta (píše Samo Marec)

Nemusíte ho mať radi, ale bez neho to asi nepôjde.

Igor Matovič.