SME

Víno, pivo alebo pálené? Slovensko zažíva rozmach 'domáceho' alkoholu

Pivo (Zdroj: Tomáš Benedikovič)
Víno, pivo alebo pálené? Slovensko zažíva rozmach 'domáceho' alkoholu

Na Slovensku sa okrem vína varí domáce pivo a regióny sú známe aj pálenkou podľa ovocia, ktoré sa v nich pestuje.

Tento článok bol publikovaný v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

Z atiaľ čo sa Slovensku darí vylepšovať pozíciu vína, o niečo menej známe sú vo svete naše pivá a destiláty. Aj tento segment turizmu však v posledných rokoch napreduje.

Vďaka nedávnemu rozmachu obnovy starých pivovarov a zakladania nových malých si naša krajina našla svoje miesto na mape milovníkov piva, ktorí za ochutnávkou nového a zaujímavého ochotne precestujú kus sveta.

Návrat k pestovaniu tradičných druhov ovocia zas viedol k oživeniu našich miestnych liehovarov.

Rozmach malých pivovarov

Okrem veľkých pivovarov ako Pivovar Hurbanovo (Heineken Slovensko) a Pivovary Topvar vo Veľkom Šariši (SABMiller), ktoré zásobujú približne 80 percent trhu, na Slovensku sa rýchlo rozvíja aj skupina menších producentov piva.

Aj keď je trhový podiel nezávislých pivovarov odhadovaný len na päť percent, má rastúci trend. Tieto pivovary ponúkajú nefiltrované nepasterizované pivá, kvasinkové pivá, ale aj ochutené, napríklad zázvorové, vanilkové, čili, medové, ovocné či dokonca kávové.

Početné plány na otvorenie nových pivovarov a pivovarníckych krčiem po celej krajine dokazujú rastúcu tendenciu tohto trendu.

„Vyhliadky na rozvoj pivného turizmu na Slovensku sú veľmi dobré hlavne preto, lebo turisti hľadajú niečo výnimočné,“ hovorí Ladislav Kovács, podpredseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

Kovács verí, že malý pivovar dokáže ponúknuť práve toto: „Návštevníci majú možnosť ochutnať špeciálne lokálne pivá priamo v pivovare a zažiť atmosféru miesta, kde sa pivo varí.

Milovník piva sa prechádza medzi tankami a výrobnou technológiou, sleduje proces a ochutnáva pivo priamo z tankov, pričom ho sprevádza miestny odborník.“

Pivný turizmus

Aj podľa Zväzu hotelov a reštaurácií SR (ZHR) je pivo nádejnou cestou pre miestny gastronomický turizmus. Okrem prehliadky pivovarov sú k dispozícii napríklad aj pivné kúpele či pivné kozmetické služby vrátane ubytovania a výletov do regiónov, do ktorých doteraz turisti zablúdili len zriedka.

„Dnes po svete cestujú tisíce turistov pátrajúcich po regionálnych kulinárskych zážitkoch,“ uviedla Soňa Hudecová-Podhorná, mediálna konzultantka zväzu hotelov a reštaurácií.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Exotika po slovensky. V Havaji sa naučíte vyžiť aj z minimálnej mzdy

V Havaji žije 390 obyvateľov, no majú poštu, potraviny aj krčmu a 130 žiakov v škole. Ako funguje obec, ktorá počas šiestich rokov zmazala dlh 180-tisíc eur?

Havaj

Šesť grafov, ktoré ukazujú pochmúrnu budúcnosť Slovenska

Keď prvenstvo v rebríčkoch nie je dôvod na radosť.

Ilustračné foto.

Mečiar a Fico. Dvaja muži, ktorí stvorili dnešného Harabina

Sudca Štefan Harabin si ďalej užíva moc. Vydáva sporné rozhodnutia, neslušne útočí na oponentov a politikov. Ako Harabin vyrástol?

Premiér Robert Fico s vtedajším predsedom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom pred začiatkom ustanovaujúcej schôdze parlamentu v roku 2012.

Psychológ: Nepodceňujme bábätká, ani ony sa nesmejú na všetkom

Najlepší spôsob, ako rozosmiať bábätko, nie je začať mu mávať niečím pred nosom, hovorí Caspar Addyman.

Vývojový psychológ Caspar Addyman skúma, ako deti spoznávajú svet. Je lektorom v spoločnosti Goldsmiths na univerzite v Londýne a strávil dekádu v svetoznámej spoločnosti Birkbeck Babylab. V Bratislave vystúpil na konferencii TEDx.

Chceme práva najmä pre tie zvieratá, ktoré sú milé?

Väčšina vyspelých spoločností sa zhoduje na tom, že človek by nemal zvieratám spôsobovať zbytočné utrpenie.

Minister Žiga zo Smeru: Poznám veľa podnikateľov, aj takých, ktorých nazývate oligarchami Plus

Je podnikateľ a jeho biznis rastie. Napriek tomu je v politike, vedie už druhý rezort. Minister pre hospodárstvo a podnikanie Peter Žiga.

Peter Žiga.