SME

Víno, pivo alebo pálené? Slovensko zažíva rozmach 'domáceho' alkoholu

Pivo (Zdroj: Tomáš Benedikovič)
Víno, pivo alebo pálené? Slovensko zažíva rozmach 'domáceho' alkoholu

Na Slovensku sa okrem vína varí domáce pivo a regióny sú známe aj pálenkou podľa ovocia, ktoré sa v nich pestuje.

Tento článok bol publikovaný v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

Z atiaľ čo sa Slovensku darí vylepšovať pozíciu vína, o niečo menej známe sú vo svete naše pivá a destiláty. Aj tento segment turizmu však v posledných rokoch napreduje.

Vďaka nedávnemu rozmachu obnovy starých pivovarov a zakladania nových malých si naša krajina našla svoje miesto na mape milovníkov piva, ktorí za ochutnávkou nového a zaujímavého ochotne precestujú kus sveta.

Návrat k pestovaniu tradičných druhov ovocia zas viedol k oživeniu našich miestnych liehovarov.

Rozmach malých pivovarov

Okrem veľkých pivovarov ako Pivovar Hurbanovo (Heineken Slovensko) a Pivovary Topvar vo Veľkom Šariši (SABMiller), ktoré zásobujú približne 80 percent trhu, na Slovensku sa rýchlo rozvíja aj skupina menších producentov piva.

Aj keď je trhový podiel nezávislých pivovarov odhadovaný len na päť percent, má rastúci trend. Tieto pivovary ponúkajú nefiltrované nepasterizované pivá, kvasinkové pivá, ale aj ochutené, napríklad zázvorové, vanilkové, čili, medové, ovocné či dokonca kávové.

Početné plány na otvorenie nových pivovarov a pivovarníckych krčiem po celej krajine dokazujú rastúcu tendenciu tohto trendu.

„Vyhliadky na rozvoj pivného turizmu na Slovensku sú veľmi dobré hlavne preto, lebo turisti hľadajú niečo výnimočné,“ hovorí Ladislav Kovács, podpredseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

Kovács verí, že malý pivovar dokáže ponúknuť práve toto: „Návštevníci majú možnosť ochutnať špeciálne lokálne pivá priamo v pivovare a zažiť atmosféru miesta, kde sa pivo varí.

Milovník piva sa prechádza medzi tankami a výrobnou technológiou, sleduje proces a ochutnáva pivo priamo z tankov, pričom ho sprevádza miestny odborník.“

Pivný turizmus

Aj podľa Zväzu hotelov a reštaurácií SR (ZHR) je pivo nádejnou cestou pre miestny gastronomický turizmus. Okrem prehliadky pivovarov sú k dispozícii napríklad aj pivné kúpele či pivné kozmetické služby vrátane ubytovania a výletov do regiónov, do ktorých doteraz turisti zablúdili len zriedka.

„Dnes po svete cestujú tisíce turistov pátrajúcich po regionálnych kulinárskych zážitkoch,“ uviedla Soňa Hudecová-Podhorná, mediálna konzultantka zväzu hotelov a reštaurácií.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Ako sa varilo v stredoveku? Kaviár prasatám, namiesto vody víno Foto

Stredoveká kuchyňa bola sladko-kyslá. Keď bolo treba, pozlátený páv chrlil oheň a mäsové guľky vyzerali ako pomaranče.

Stredoveké stravovanie je zaujímavé aj tým, že sa v ňom zrkadlí sociálny status. Už pri stole bolo na prvý pohľad jasné, kto kam patrí.

Sloboda a solidarita Richarda Sulíka. Ako sa to začalo a kam to speje Plus

Richard Sulík nie je fašista, hovorí politológ Pavol Baboš. Má však sklon k fašizoidnému mysleniu.

Richard Sulík.

Ako vznikal štátny znak. Pozrite si doteraz skryté socialistické návrhy Foto

Prečo je slovenským štátnym symbolom biely dvojkríž na modrom trojvrší, a nie Kriváň alebo návrh Vincenta Hložníka? A prečo je rozdiel, či ho nosíte na zelenom podklade, alebo na dizajnérskych kúskoch.

Biela, modrá, červená. Biely dvojkríž na modrom trojvrší. Oficiálny znak Slovenska.

Príbeh muža, ktorého život závisí od kocky

Od štyroch rokov má problém s rozhodovaním, bál sa ľudí, a tak si vytvoril vlastný systém, ktorý mu ukazuje, kedy má jesť, piť, čo si má obliecť alebo kúpiť.

Ľubomír Závada

Spoveď skinheada: Kopali sme ho do rebier. Do chrbta. Do hlavy

Príbeh Christiana Piccioliniho vychádza v slovenčine. Obrazy zachytené v jeho knihe sa nás bytostne týkajú - také násilie sa deje aj u nás.

Ako paradajky stratili svoju chuť a ako im ju vrátime späť

Šľachtitelia chceli červenšie a odolnejšie paradajky, no zabudli na chuť.

Sú pevné, červené, veľké, no chýba im chuť - paradajky zo supermarketu.