SME

Slovensko má najkrajšie hory. Pre koho naozaj sú?

Volovec, Ostrý Roháč, Plačlivé v Roháčoch (Zdroj: Miroslav Mäsiar)
Slovensko má najkrajšie hory. Pre koho naozaj sú?

Slovensko je ako stvorené pre ľudí hľadajúcich hory. Dá sa tu nájsť všetko.

Tento článok bol publikovaný v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

Autor: Jitka Parobeková 

V ýhodou Slovenska je, že v priebehu niekoľkých hodín sa z rozsiahlych nížin dá dostať do hôr s nadmorskou výškou presahujúcou 2 000 metrov. A stačí ďalších pár hodín a turisti sa môžu prechádzať po lávkami nad hlbokými údoliami.

Hlad aj smäd sa dá spoľahlivo zahnať v tradičných horských chatách, ktoré okrem jedla ponúkajú aj možnosť oddychu a načerpania nových síl.

Stačí otvoriť mapu a dobrodružstvo sa môže začať. Slovensko je ako horská lúka, ktorá čaká na preskúmanie.

„Slovensko však neponúka svoje poklady na striebornom podnose. Teda nič z toho, čo treba určite vidieť,“ hovorí Ľubomír Mäkký, spoluzakladateľ stránky Hiking.sk. „V podstate ponúka z každého rožku trošku.“

Mäkký je sám vášnivým turistom a vyzdvihuje jedinečný pôvab a rozmanitosť krajiny. „Je ako stvorená pre ľudí hľadajúcich hory, ktoré nie sú uniformné,“ vraví.

„Po Slovensku sa dá túlať a to je na ňom skvelé. Dá sa tu nájsť všetko, stačí si vybrať tú správnu oblasť. Pre ľudí, ktorí sa vedia orientovať v mape, je to dokonalé.“

Turistický sprievodca Slovensko je dostupný v kníhkupectvách a online aj v našom e-shope.
 

Turistické značky

Tradícia turistického značenia sa u nás začala niekedy okolo roku 1847.

Dnes je vyznačených viac než 10 000 kilometrov turistických trás. Slovensko sa tak radí medzi krajiny s najlepšou sieťou turistických značených trás na svete.

Vďaka jednotnému spôsobu označovania nájdu turisti bez problémov vždy tú správnu cestu. Smerové tabule na rázcestiach obsahujú podrobnejšie informácie vrátane časových údajov, ktoré poskytujú pomerne presnú predstavu o dĺžke túry.

Stačí len sledovať tri vodorovné prúžky, zvyčajne namaľované na stromoch a kameňoch. Tie zavedú návštevníkov na miesta, ktoré sa oplatí vidieť. Každý si vyberie túru presne podľa svojich predstáv.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C492E na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C492E na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Je možné hovoriť ako fašista a nebyť ním?

Ako sa nám extrémisti votreli do debaty.

Americký prezident Donald Trump.

Ako chudobný Slovák bez peňazí šesťkrát obišiel zemeguľu

Chytil maláriu, zimnicu i žltačku. Nezastavilo ho to.

Cesty Samka po svete s vyznačením základných trás a destinácií, ktoré navštívil.

Politika nekončí na bilbordoch, ale v srdciach

Budeme sa pýtať, akú krajinu chcete, proti komu bojujete, keď ste si vybrali za nepriateľov tých najlepších.

Andrej Danko.

Potravinársky chemik: Biely cukor nie je horší než med

Peter Šimko o mýtoch a rizikách v oblasti potravín.

Peter Šimko (61) v roku 1982 ukončil štúdium na Chemickotechnologickej fakulte STU v Bratislave, titul CSc. obhájil v roku 1990 v odbore Chémia a technológia požívatín.  V roku 1996 sa stal námestníkom riaditeľa pre vedu a výskum vo Výskumnom ústave potravinárskom v Bratislave. V roku 2007 ho prezident SR vymenoval za profesora. V rokoch 1982 – 1996 pracoval na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave, kde v súčasnosti pôsobí ako profesor.