SME

Aká je slovenská kuchyňa: zabudnite na bryndzové halušky

V iných krajinách bryndzu nechápu. (Zdroj: MILOŠ MIKUŠ)
Aká je slovenská kuchyňa: zabudnite na bryndzové halušky

Žiadne jedlo nie je rýdzo slovenské. A naša kuchyňa veľmi pripomína francúzsku.

 

Tento článok bol publikovaný v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

V ôňa čerstvo upečeného chleba, stánky s čerstvou zeleninou na trhoviskách, poháre s domácim džemom, zaváraniny a čerstvé bylinky sú špecifické prvky, ktoré dávajú našej kuchyni tradičnú pestrosť. 

„Autentickosť slovenskej kuchyne sa ukrýva v tom, čo ponúka konkrétne miesto a aktuálne ročné obdobie.“ hovorí profesionálny šéfkuchár Ján Minárik. „Zrejme neexistuje žiadne jedlo, o ktorom sa dá povedať, že je rýdzo slovenské.“

Jednotlivé prvky rakúsko-uhorskej kuchyne sa v priebehu histórie miešali a dopĺňali, takže dnes je väčšina receptov na Slovensku, v Čechách, Maďarsku, Rakúsku či dokonca v Poľsku rovnaká alebo podobná.

Šéfkuchári niektorých našich reštaurácií sa podujali nadviazať na tieto tradície.

Prispôsobujú ich moderným trendom a servírovaniu a vytvárajú tak jedlá, ktoré uspokojujú dopyt po ľahkej a zároveň lokálnej kuchyni.

Aj keď „ľahké“ nie je práve prívlastok, ktorý človeku napadne ako prvý pri pomyslení na naše tradičné jedlo.

Tajomstvo starých receptov nespočíva ani v komplikovaných kombináciách chutí a ingrediencií, ani v sofistikovanom spôsobe varenia.

Na naše stoly si v súčasnosti opäť nachádzajú cestu potraviny, ktoré sa v minulosti bežne jedávali.

Viac informácii a tipov pre cestovanie po Slovensku nájdete v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

„Dnes prevláda trend návratu k starej dobrej klasike, či už pri výbere ingrediencií alebo spôsobe prípravy,“ dodáva Jana Jindrová, ktorá sa v minulosti starala o prezentáciu koncepcie modernej slovenskej kuchyne v reštaurácii bratislavského hotela Arcadia.

Na niečom sa zhodneme

„Ľudia varili z toho, čo bolo poruke a čoho bol dostatok, pričom každý slovenský región má vo svojej kuchyni niečo svojské a špecifické,“ tvrdí Jaroslav Uhlár, šéfkuchár a člen Gourmet klubu, ktorý spája odborníkov zaoberajúcich sa problematikou gastronómie.

„V hornatých krajoch boli jedlá založené viac na kapuste a na zemiakoch, zatiaľ čo v nížinách ľudia jedli viac druhov zeleniny, ktorú si dokázali dopestovať,“ poznamenal.

Za starých čias sa zvyčajne jedávali zemiaky, kapusta, ale aj strukoviny, ktoré už dnes na jedálnych lístkoch reštaurácií nájdete iba zriedka.

Ešte zriedkavejšia je pohánka, proso či kvaka. V minulosti boli omnoho častejšie súčasťou našich jedál aj ovčie mlieko, jahňacina alebo rôzne druhy diviny.

Aj keď ryby nie sú to prvé, čo si človek predstaví pod pojmom slovenská kuchyňa, Minárik poznamenal, že chov sladkovodných rýb má u nás dlhú tradíciu a aj preto ich zaraďuje na svoje menu. Typickou slovenskou rybou je šťuka, no v slovenských rybníkoch sa často chová aj pstruh dúhový či pstruh potočný.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Exotika po slovensky. V Havaji sa naučíte vyžiť aj z minimálnej mzdy

V Havaji žije 390 obyvateľov, no majú poštu, potraviny aj krčmu a 130 žiakov v škole. Ako funguje obec, ktorá počas šiestich rokov zmazala dlh 180-tisíc eur?

Havaj

Šesť grafov, ktoré ukazujú pochmúrnu budúcnosť Slovenska

Keď prvenstvo v rebríčkoch nie je dôvod na radosť.

Ilustračné foto.

Mečiar a Fico. Dvaja muži, ktorí stvorili dnešného Harabina

Sudca Štefan Harabin si ďalej užíva moc. Vydáva sporné rozhodnutia, neslušne útočí na oponentov a politikov. Ako Harabin vyrástol?

Premiér Robert Fico s vtedajším predsedom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom pred začiatkom ustanovaujúcej schôdze parlamentu v roku 2012.

Psychológ: Nepodceňujme bábätká, ani ony sa nesmejú na všetkom

Najlepší spôsob, ako rozosmiať bábätko, nie je začať mu mávať niečím pred nosom, hovorí Caspar Addyman.

Vývojový psychológ Caspar Addyman skúma, ako deti spoznávajú svet. Je lektorom v spoločnosti Goldsmiths na univerzite v Londýne a strávil dekádu v svetoznámej spoločnosti Birkbeck Babylab. V Bratislave vystúpil na konferencii TEDx.

Chceme práva najmä pre tie zvieratá, ktoré sú milé?

Väčšina vyspelých spoločností sa zhoduje na tom, že človek by nemal zvieratám spôsobovať zbytočné utrpenie.

Minister Žiga zo Smeru: Poznám veľa podnikateľov, aj takých, ktorých nazývate oligarchami Plus

Je podnikateľ a jeho biznis rastie. Napriek tomu je v politike, vedie už druhý rezort. Minister pre hospodárstvo a podnikanie Peter Žiga.

Peter Žiga.