SME

Aká je slovenská kuchyňa: zabudnite na bryndzové halušky

V iných krajinách bryndzu nechápu. (Zdroj: MILOŠ MIKUŠ)
Aká je slovenská kuchyňa: zabudnite na bryndzové halušky

Žiadne jedlo nie je rýdzo slovenské. A naša kuchyňa veľmi pripomína francúzsku.

 

Tento článok bol publikovaný v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

V ôňa čerstvo upečeného chleba, stánky s čerstvou zeleninou na trhoviskách, poháre s domácim džemom, zaváraniny a čerstvé bylinky sú špecifické prvky, ktoré dávajú našej kuchyni tradičnú pestrosť. 

„Autentickosť slovenskej kuchyne sa ukrýva v tom, čo ponúka konkrétne miesto a aktuálne ročné obdobie.“ hovorí profesionálny šéfkuchár Ján Minárik. „Zrejme neexistuje žiadne jedlo, o ktorom sa dá povedať, že je rýdzo slovenské.“

Jednotlivé prvky rakúsko-uhorskej kuchyne sa v priebehu histórie miešali a dopĺňali, takže dnes je väčšina receptov na Slovensku, v Čechách, Maďarsku, Rakúsku či dokonca v Poľsku rovnaká alebo podobná.

Šéfkuchári niektorých našich reštaurácií sa podujali nadviazať na tieto tradície.

Prispôsobujú ich moderným trendom a servírovaniu a vytvárajú tak jedlá, ktoré uspokojujú dopyt po ľahkej a zároveň lokálnej kuchyni.

Aj keď „ľahké“ nie je práve prívlastok, ktorý človeku napadne ako prvý pri pomyslení na naše tradičné jedlo.

Tajomstvo starých receptov nespočíva ani v komplikovaných kombináciách chutí a ingrediencií, ani v sofistikovanom spôsobe varenia.

Na naše stoly si v súčasnosti opäť nachádzajú cestu potraviny, ktoré sa v minulosti bežne jedávali.

Viac informácii a tipov pre cestovanie po Slovensku nájdete v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

„Dnes prevláda trend návratu k starej dobrej klasike, či už pri výbere ingrediencií alebo spôsobe prípravy,“ dodáva Jana Jindrová, ktorá sa v minulosti starala o prezentáciu koncepcie modernej slovenskej kuchyne v reštaurácii bratislavského hotela Arcadia.

Na niečom sa zhodneme

„Ľudia varili z toho, čo bolo poruke a čoho bol dostatok, pričom každý slovenský región má vo svojej kuchyni niečo svojské a špecifické,“ tvrdí Jaroslav Uhlár, šéfkuchár a člen Gourmet klubu, ktorý spája odborníkov zaoberajúcich sa problematikou gastronómie.

„V hornatých krajoch boli jedlá založené viac na kapuste a na zemiakoch, zatiaľ čo v nížinách ľudia jedli viac druhov zeleniny, ktorú si dokázali dopestovať,“ poznamenal.

Za starých čias sa zvyčajne jedávali zemiaky, kapusta, ale aj strukoviny, ktoré už dnes na jedálnych lístkoch reštaurácií nájdete iba zriedka.

Ešte zriedkavejšia je pohánka, proso či kvaka. V minulosti boli omnoho častejšie súčasťou našich jedál aj ovčie mlieko, jahňacina alebo rôzne druhy diviny.

Aj keď ryby nie sú to prvé, čo si človek predstaví pod pojmom slovenská kuchyňa, Minárik poznamenal, že chov sladkovodných rýb má u nás dlhú tradíciu a aj preto ich zaraďuje na svoje menu. Typickou slovenskou rybou je šťuka, no v slovenských rybníkoch sa často chová aj pstruh dúhový či pstruh potočný.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Bea Johnson: Toaletný papier je jediná jednorazová vec, čo doma používame Foto

Autorka bestselleru o živote bez odpadu sa smeje, keď spomína na svoje pokusy umývať si vlasy sódou bikarbónou a octom a zväčšovať si pery žihľavou.

V tejto dóze má Bea Johnson odpad, ktorý ich rodina doma vytvorila za celý minulý rok. Okrem iného sú v ňom štetiny zo zubných kefiek, balón od susedov, čo pristál u nich na záhrade, náplasť či pohľadnica na fotopapieri.

Baby friendly pôrodnice porušujú vlastné pravidlá. Nik ich nekontroluje Plus

Namiesto materského mlieka umelé, namiesto kontaktu separácia. Aj takto u nás vyzerajú nemocnice, ktoré majú titul “priateľská k deťom”.

Režisér Natálky: Študenti nespoznávajú Husáka, ale na Tisa sa ozvú viacerí

O Natálku je taký záujem, že ju nestíhajú hrať ani odpovedať na e-maily. Aj preto vzniká nová inscenácia.

Matúš Bachynec

Tiso a jeho politický katolicizmus Plus

Tiso bol ničiteľom slovenskej štátnosti, zbabelým farárkom, ako o ňom hovoril Hitler, a ostáva záhadou, prečo sa ľudácke legendy o jeho údajnom martýrstve dostali do takého širokého povedomia.

Arcibiskup Sokol slúžil omšu za Jozefa Tisa

Vydatá a zamestnaná. Treba ju prepustiť, tak o ženách rozmýšľal Slovenský štát Plus

Byť manželkou, matkou a zároveň ženou v práci nebolo pred 80 rokmi také časté ako dnes. Historička Eva Škorvanková vysvetľuje prečo.

Eva Škovranková pôsobí na Katedre všeobecných dejín Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Neurológ: Sociálne siete škodia mozgu, IQ sa znižuje

Moji rodičia riešili, či pôjdu do plynovej komory. Moderný človek rieši, či má kúpiť nový iPhone teraz, alebo na budúci rok, hovorí český profesor z Yalovej univerzity.

Neurológ z Yalovej univerzity Martin Jan Stránsky.