SME

Aká je slovenská kuchyňa: zabudnite na bryndzové halušky

V iných krajinách bryndzu nechápu. (Zdroj: MILOŠ MIKUŠ)
Aká je slovenská kuchyňa: zabudnite na bryndzové halušky

Žiadne jedlo nie je rýdzo slovenské. A naša kuchyňa veľmi pripomína francúzsku.

 

Tento článok bol publikovaný v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

V ôňa čerstvo upečeného chleba, stánky s čerstvou zeleninou na trhoviskách, poháre s domácim džemom, zaváraniny a čerstvé bylinky sú špecifické prvky, ktoré dávajú našej kuchyni tradičnú pestrosť. 

„Autentickosť slovenskej kuchyne sa ukrýva v tom, čo ponúka konkrétne miesto a aktuálne ročné obdobie.“ hovorí profesionálny šéfkuchár Ján Minárik. „Zrejme neexistuje žiadne jedlo, o ktorom sa dá povedať, že je rýdzo slovenské.“

Jednotlivé prvky rakúsko-uhorskej kuchyne sa v priebehu histórie miešali a dopĺňali, takže dnes je väčšina receptov na Slovensku, v Čechách, Maďarsku, Rakúsku či dokonca v Poľsku rovnaká alebo podobná.

Šéfkuchári niektorých našich reštaurácií sa podujali nadviazať na tieto tradície.

Prispôsobujú ich moderným trendom a servírovaniu a vytvárajú tak jedlá, ktoré uspokojujú dopyt po ľahkej a zároveň lokálnej kuchyni.

Aj keď „ľahké“ nie je práve prívlastok, ktorý človeku napadne ako prvý pri pomyslení na naše tradičné jedlo.

Tajomstvo starých receptov nespočíva ani v komplikovaných kombináciách chutí a ingrediencií, ani v sofistikovanom spôsobe varenia.

Na naše stoly si v súčasnosti opäť nachádzajú cestu potraviny, ktoré sa v minulosti bežne jedávali.

Viac informácii a tipov pre cestovanie po Slovensku nájdete v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

„Dnes prevláda trend návratu k starej dobrej klasike, či už pri výbere ingrediencií alebo spôsobe prípravy,“ dodáva Jana Jindrová, ktorá sa v minulosti starala o prezentáciu koncepcie modernej slovenskej kuchyne v reštaurácii bratislavského hotela Arcadia.

Na niečom sa zhodneme

„Ľudia varili z toho, čo bolo poruke a čoho bol dostatok, pričom každý slovenský región má vo svojej kuchyni niečo svojské a špecifické,“ tvrdí Jaroslav Uhlár, šéfkuchár a člen Gourmet klubu, ktorý spája odborníkov zaoberajúcich sa problematikou gastronómie.

„V hornatých krajoch boli jedlá založené viac na kapuste a na zemiakoch, zatiaľ čo v nížinách ľudia jedli viac druhov zeleniny, ktorú si dokázali dopestovať,“ poznamenal.

Za starých čias sa zvyčajne jedávali zemiaky, kapusta, ale aj strukoviny, ktoré už dnes na jedálnych lístkoch reštaurácií nájdete iba zriedka.

Ešte zriedkavejšia je pohánka, proso či kvaka. V minulosti boli omnoho častejšie súčasťou našich jedál aj ovčie mlieko, jahňacina alebo rôzne druhy diviny.

Aj keď ryby nie sú to prvé, čo si človek predstaví pod pojmom slovenská kuchyňa, Minárik poznamenal, že chov sladkovodných rýb má u nás dlhú tradíciu a aj preto ich zaraďuje na svoje menu. Typickou slovenskou rybou je šťuka, no v slovenských rybníkoch sa často chová aj pstruh dúhový či pstruh potočný.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C492B na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C492B na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Balkánsky mäsiar dostal doživotie. Mladič stále rozdeľuje Srbov aj Bosniakov

Niektorí ho považujú za vojnového hrdinu, iní za kriminálnika. Rozsudok ich názor nezmení.

Generál armády Republiky srbskej Ratko Mladič pred prečítaním verdiktu.

Na ceste k slobode mnohí padli na kolená

Ak sa slobody teraz vzdáme, tak neistota a cena, ktorú zaplatila celá generácia, ostane stratená.

Ilustračné foto

Prečo by sa mali Slováci začať báť Čechov Plus

Slovensko bude musieť vynaložiť viac úsilia a vynaliezavosti, aby ho Brusel v zhluku „podivných“ demokracií na východ od Nemecka rozpoznal

Dvojica Zeman - Babiš formuje osud Česka, no nepriamo ovplyvní aj Slovensko.

Demonštrovať proti komunistom prišla v minisukni. Bála sa až na druhý deň Foto

Študenti v Bratislave v roku 1989 predbehli pražskú novembrovú demonštráciu o jeden deň. Sledovala ich polícia aj televízia.

Po brutálne potlačenej demonštrácii v Prahe v novembri 1989 to v aule Univerzity Komenského v Bratislave vrelo a študenti čakali v rade na mikrofón.

Chcete dožiť v hospici? Pripravte si osemnásť eur na deň Plus

Boli sme medzi ľuďmi, ktorí umierajú. Ostávalo im pár dní života, iným už horela sviečka.

Nitriansky hospic Dom pokoja a zmieru u Bernadetky je jeden z mála hospicov na Slovensku, ktorý s týmto úmyslom aj navrhli. Je zasadený do parku a zvonka pôsobí ako dovolenková destinácia, nie ako miesto, kde sa prichádza umierať.

Prvý koniec Československa: 1938-39

Nepriateľskí susedia a nenásytné menšiny. To bola príčina konca prvej československej republiky.

Príslušníci nemeckej menšiny v Československu strhávajú hraničné označenia po podpise Mníchovskej dohody v roku 1938.