SME

Aká je slovenská kuchyňa: zabudnite na bryndzové halušky

V iných krajinách bryndzu nechápu. (Zdroj: MILOŠ MIKUŠ)
Aká je slovenská kuchyňa: zabudnite na bryndzové halušky

Žiadne jedlo nie je rýdzo slovenské. A naša kuchyňa veľmi pripomína francúzsku.

 

Tento článok bol publikovaný v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

V ôňa čerstvo upečeného chleba, stánky s čerstvou zeleninou na trhoviskách, poháre s domácim džemom, zaváraniny a čerstvé bylinky sú špecifické prvky, ktoré dávajú našej kuchyni tradičnú pestrosť. 

„Autentickosť slovenskej kuchyne sa ukrýva v tom, čo ponúka konkrétne miesto a aktuálne ročné obdobie.“ hovorí profesionálny šéfkuchár Ján Minárik. „Zrejme neexistuje žiadne jedlo, o ktorom sa dá povedať, že je rýdzo slovenské.“

Jednotlivé prvky rakúsko-uhorskej kuchyne sa v priebehu histórie miešali a dopĺňali, takže dnes je väčšina receptov na Slovensku, v Čechách, Maďarsku, Rakúsku či dokonca v Poľsku rovnaká alebo podobná.

Šéfkuchári niektorých našich reštaurácií sa podujali nadviazať na tieto tradície.

Prispôsobujú ich moderným trendom a servírovaniu a vytvárajú tak jedlá, ktoré uspokojujú dopyt po ľahkej a zároveň lokálnej kuchyni.

Aj keď „ľahké“ nie je práve prívlastok, ktorý človeku napadne ako prvý pri pomyslení na naše tradičné jedlo.

Tajomstvo starých receptov nespočíva ani v komplikovaných kombináciách chutí a ingrediencií, ani v sofistikovanom spôsobe varenia.

Na naše stoly si v súčasnosti opäť nachádzajú cestu potraviny, ktoré sa v minulosti bežne jedávali.

Viac informácii a tipov pre cestovanie po Slovensku nájdete v turistickom sprievodcovi Slovensko, novinke z produkcie vydavateľstva denníka SME.

„Dnes prevláda trend návratu k starej dobrej klasike, či už pri výbere ingrediencií alebo spôsobe prípravy,“ dodáva Jana Jindrová, ktorá sa v minulosti starala o prezentáciu koncepcie modernej slovenskej kuchyne v reštaurácii bratislavského hotela Arcadia.

Na niečom sa zhodneme

„Ľudia varili z toho, čo bolo poruke a čoho bol dostatok, pričom každý slovenský región má vo svojej kuchyni niečo svojské a špecifické,“ tvrdí Jaroslav Uhlár, šéfkuchár a člen Gourmet klubu, ktorý spája odborníkov zaoberajúcich sa problematikou gastronómie.

„V hornatých krajoch boli jedlá založené viac na kapuste a na zemiakoch, zatiaľ čo v nížinách ľudia jedli viac druhov zeleniny, ktorú si dokázali dopestovať,“ poznamenal.

Za starých čias sa zvyčajne jedávali zemiaky, kapusta, ale aj strukoviny, ktoré už dnes na jedálnych lístkoch reštaurácií nájdete iba zriedka.

Ešte zriedkavejšia je pohánka, proso či kvaka. V minulosti boli omnoho častejšie súčasťou našich jedál aj ovčie mlieko, jahňacina alebo rôzne druhy diviny.

Aj keď ryby nie sú to prvé, čo si človek predstaví pod pojmom slovenská kuchyňa, Minárik poznamenal, že chov sladkovodných rýb má u nás dlhú tradíciu a aj preto ich zaraďuje na svoje menu. Typickou slovenskou rybou je šťuka, no v slovenských rybníkoch sa často chová aj pstruh dúhový či pstruh potočný.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Michaela Terenzani was appointed editor-in-chief in 2015. She started writing for The Slovak Spectator as a freelancer in March 2007. Ms. Terenzani received her bachelor degree at the Faculty of Mass Media Communication at the Ss. Cyril and Methodius University in Trnava in 2006. During her studies she spent a semester at the Danish School of Journalism in Aarhus. In 2009, Ms. Terenzani received a joint MA degree in Euroculture from the University of Groningen and the Jagiellonian University in Krakow. Twitter

Čítajte ďalej

V chorvátskej obci Kuterovo žijú veľké šelmy v bezprostrednej blízkosti ľudí

Medvede im do záhrad chodia ako do obývačky. Chorvátsky vidiek zo šeliem profituje

Zasadíme viac stromov, aby z úrody zostalo aj nám, vravia v Kutereve.


26. nov
Od otca Jána Kolesára staršieho dnes preberá žezlo jeho syn Ján Kolesár mladší.

Dnes má 250 zamestnancov, v roku 1991 bol rád, že má 250 korún

Začal podnikať v roku 1991 a nechcel mať mercedes do roka. Iní domercedesovali, hovorí


12. nov
Pavol Országh Hviezdoslav

Hviezdoslav ako prvý použil slovo hip-hop. Stačí to však v 21. storočí?

Najväčší slovenský básnik zomrel 8. novembra 1921.


5. nov
Kostra už ako komunistický básnik v septembri 1950.

Nevädze, kúkoľ, vlčie maky, Tiso je taký, Stalin je taký

O dielach ospevujúcich zločinecké režimy sa mlčalo desaťročia.


29. okt
Protestov proti reforme národných parkov sa zúčastňujú extrémisti, poľovníci, lesníci aj nespokojní občania.

Extrémisti si našli nový terč: ochranárov a ochranu prírody

Najprv chceli zastaviť drancovanie lesov, keď ich ochranári odmietli, obrátili sa proti nim.


22. okt
Lenka Kováčová sa cítila v Hainburgu viac v bezpečí ako v slovenskej pôrodnici. Verí, že aj na Slovensku sú sestry, ktoré by mali záujem viesť prirodzené pôrody s minimom lekárskych zásahov.

Čo vzdycháte, veď to nebolí. Prirodzený pôrod našli až za hranicami

Príbehy žien, ktoré sa rozhodli rodiť v Hainburgu.


15. okt
SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu