SME

Nedeľa, 20. október, 2019 | Meniny má Vendelín

Osemnásť divokých rastlín, ktoré sa oplatí ochutnať

Ak vás omrzela bazalka, petržlenová vňať alebo pažítka, skúste divoké byliny, ktoré rastú všade naokolo. Sú prekvapivo chutné.

Hloh obyčajný (Crataegus oxyacantha) - jedia sa listy aj kvety, hoci známejšie sú červené malé plody. Pritom je to škoda, pretože mladé lístky a kvety sú výborné a výživné. Kvitnúť bude v máji. (Zdroj: SME - ELI)

Divoké byliny sú všade naokolo. Niektoré bežne vnímame viac ako burinu, ale okrem toho, že ulahodia jazyku a žalúdku, majú aj množstvo vitamínov a živín. Čoho sa oplatí ochutnať? Bartosz Krzewinski uvádza najbežnejšie jedlé divo rastúce byliny priamo počas lesných ochutnávok. Počas kolobehu roka sa ponuka lesného menu prirodzene mení. Tie, ktoré sa dajú používať v kuchyni je v prírode približne sto aj viac. 

 

Článok pokračuje pod video reklamou

Téma: SME Plus


Článok je zaradený aj do ďalších tém Víkend

Už ste čítali?