Osemnásť divokých rastlín, ktoré sa oplatí ochutnať

Ak vás omrzela bazalka, petržlenová vňať alebo pažítka, skúste divoké byliny, ktoré rastú všade naokolo. Sú prekvapivo chutné.

Hloh obyčajný (Crataegus oxyacantha) - jedia sa listy aj kvety, hoci známejšie sú červené malé plody. Pritom je to škoda, pretože mladé lístky a kvety sú výborné a výživné. Kvitnúť bude v máji. (Zdroj: SME - ELI)

Divoké byliny sú všade naokolo. Niektoré bežne vnímame viac ako burinu, ale okrem toho, že ulahodia jazyku a žalúdku, majú aj množstvo vitamínov a živín. Čoho sa oplatí ochutnať? Bartosz Krzewinski uvádza najbežnejšie jedlé divo rastúce byliny priamo počas lesných ochutnávok. Počas kolobehu roka sa ponuka lesného menu prirodzene mení. Tie, ktoré sa dajú používať v kuchyni je v prírode približne sto aj viac. 

 

Téma: Víkend


Článok je zaradený aj do ďalších tém SME Plus

Už ste čítali?