Je to zelené, divoké a jedlé. Lesné menu je hit

Čo vás čaká na zážitkovom kurze o divokých bylinkách? Vyskúšali sme si na vlastných chuťových pohárikoch priamo v teréne

Mladé lístky hlohu sú chutné a plné živín. (Zdroj: autorka)

Inštrukcie prišli mailom. Stručné a jasné. Stretneme sa na konečnej zastávke autobusu s názvom Lesopark. Odtiaľ sa vyberieme pešo do okolia, pohodlná obuv je žiaduca, prípadne treba zvážiť pršiplášť, hlásia občasné mrholenie. A určite si treba vziať zošity, perá, fotoaparáty, smartfóny a ajfóny, pretože informácií bude veľa. Ďaleko presiahnu naše denné pamäťové kapacity.

Lektor Bartek pre nás chystá aj prekvapenia na ochutnanie - kvasenú brezovú miazgu, bukové oriešky a plody dráča. Ak by sa nám málilo to, z čoho sa degustačne napasieme priamo na mieste. Kto nechce piť zo spoločného pohára či fľaše, nech si so sebou vezme vlastný.

Najsviežejšia časť z roka spôsobila aj v prímestských lesoch doslova výbuch zelenej, všetko naokolo pučí, klíči, prediera sa spod zeme, volá po svetle, teple a mestskému človeku zmorenému betónovou skalopevnou stabilitou sivej všednosti sa z toho hlava krúti.

Zdá sa, že Bartosz Krzewiński, dlhovlasý mladý Poliak s jemnými črtami, úsporným, ale obsažným slovom a zľahka tanečným krokom je skutočne správnym sprievodcom pre tento svojrázne pôvabný trip.

Chutný zádušník

V turnuse sa zišlo zo desať ľudí. Dve priateľky domáckeho typu po štyridsiatke, mladučká štíhla atlétka, dvaja kamoši intelektuáli na bicykloch, fotiaci učenec, čo pozná latinské názvy, sympatický pohodový párik, reportérka vyzbrojená diktafónom a príručnou batožinou technického typu a šaman - znalec divokých jedlých bylín Bartek Dobrodej.

Presunieme sa len o pár metrov opodiaľ a hneď neďaleko jarku pri ceste sa Bartek skloní a odtrhne akúsi burinku: ,,Ovoňajte a ochutnajte tieto lístky. Ako vám chutia? Pripomínajú zeler, však? To je zádušník brečtanovitý, má fialové kvietky."

Okrem mládenca, ktorý sa okúňa a vraj len sprevádza priateľku, si poslušne poodtŕhajú lístočky všetci. Nasleduje prvá nesmelá ochutnávka. Stojíme v polkruhu, zamyslene prežúvame a delíme sa o prvé dojmy. ,,Zádušník sa dá jesť surový, ale používal sa skôr ako korenie, je príjemne aromatický. Pridával sa k zemiakom do polievky. Kedysi bol v našich zemepisných šírkach najbežnejším korením spolu s rascou. Používal sa aj namiesto petržlenu. Má krásne lístky v tvare srdiečka, podľa toho si ho môžete aj zapamätať," prezrádza Bartek.

Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

Kvetové delikatesy

Na ďalších dvoch štvorcových metroch postupne vyskúšame niekoľko rastlín - koziu nohu, šťavnatú a prekvapujúco lahodnej chuti, hviezdicu, veľmi sviežu a chrumkavú, ale aj kvety pľúcnika a fialky.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: Vegetariánstvo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Príroda, SME Plus, Víkend

Už ste čítali?