SME
Štvrtok, 7. júl, 2022 | Meniny má Oliver

Chýbajú vám v jedálničku ryby? Vyberajte si tučné a morské

Je správne vynechať tuky zo stravy? Podľa lekárov by ste urobili chybu. Ide o to, aký tuk jete.

Morské ryby sú zdrojom zdravého tuku.Morské ryby sú zdrojom zdravého tuku. (Zdroj: Fotolia)

Vyhýbať sa tuku alebo skôr sacharidom? Podľa niektorých výživových poradkýň tuk pre organizmus nie je žiadny problém, môžete ho zjesť, koľko chcete. Telu dodá energiu a nepriberiete. To, čo si vraj môžete odpustiť, sú sacharidy.

Podľa lekárov však dospelí zdraví ľudia majú zo stravy prijímať energiu v podiele 45 – 65 percent sacharidov, 10 – 35 percent bielkovín a 20 – 35 percent tukov. Tuky a oleje sú nielen zdrojom energie, ale aj esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, ktoré si  náš organizmus nedokáže vytvoriť. Obsahujú vitamíny A, D, E, K a ďalšie antioxidačne pôsobiace látky.

SkryťVypnúť reklamu

Mastné kyseliny

Tuky sa skladajú z rôznych mastných kyselín – nasýtených (SAFA) a nenasýtených, ktoré ešte delíme na mononenasýtené (MUFA) a polynenasýtené (PUFA).

„Zo zdravotného hľadiska je dôležité, aby na tvorbe energie a pri plnení ďalších funkcií bolo v príjme tukov zastúpenie jednotlivých typov približne tretinové. Tretinu by mali tvoriť nasýtené, tretinu mononenasýtené a tretinu polynenasýtené tuky,“ vysvetľuje doktorka Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie a výživu.

Pre zdravie predstavujú riziko najmä nasýtené mastné kyseliny, ktoré pochádzajú z mäsa a živočíšnych tukov, ako sú masť a maslo. Zvyšujú totiž hladinu LDL cholesterolu. V našej tradičnej kuchyni je ich veľa, mali by sme sa preto vedome usilovať, aby sme ich obmedzili. Na druhej strane nenasýtené mastné kyseliny - obsiahnuté v rastlinných tukoch, margarínoch, rybách - pôsobia na náš organizmus pozitívne.

SkryťVypnúť reklamu

Nezvyšujú LDL cholesterol, ale uľahčujú prácu HDL cholesterolu. „Práve v prevencii civilizačných ochorení majú tieto nenasýtené mastné kyseliny významné postavenie. Sú to esenciálne mastné kyseliny, čo znamená, že telo si ich nevie vytvoriť samo a získavať ich môžeme jedine stravou,“ dodáva doktorka Béderová.

Na čom vyprážať

Tuky a oleje, ktoré obsahujú vysoké podiely polynenasýtených mastných kyselín - linolovú a linolénovú - sú podstatne citlivejšie na tepelné spracovanie. Sú vhodné pre použitie v studenej kuchyni, na  prípravu šalátov a dresingov a rozhodne nie sú vhodné na vyprážanie.

Tuky a oleje s vyšším podielom nasýtených mastných kyselín a kyseliny olejovej sú stabilnejšie a používajú sa pri pečení alebo aj na vyprážanie.

Výber tukov a olejov vhodných pre vyprážanie určuje ďalší faktor, a to teplota zadymenia. Je to teplota, pri ktorej z oleja alebo tuku vzniká dym a tuk sa prepaľuje. Čím je vyššia, tým je tuk odolnejší a vhodnejší na vyprážanie.   

SkryťVypnúť reklamu

Najčastejšie používame tuky a oleje lokálneho pôvodu, dostupné vo väčších množstvách. V juhovýchodnej Ázii vyprážajú na arašidovom oleji. Lokálny olej podobného zloženia, a napokon aj s nižším podielom nasýtených mastných kyselín, je repkový.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  2. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  3. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  6. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  7. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť
  8. Prázdniny znamenajú oddych, ale aj riziká. Ako sa im vyhnúť?
  1. Ako poistiť auto rýchlo a za tú najlepšiu cenu?
  2. Hotel Satelit sa mení na bytový komplex Camelia Residence
  3. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  4. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  5. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  6. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  7. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  8. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 16 642
  2. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 14 193
  3. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín 9 977
  4. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti 8 271
  5. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť 5 793
  6. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 700
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 307
  8. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 3 322
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kotleba už nie je poslancom.

Sudcom chýbala nadstavba k šekom, píše sa v písomnom odôvodnení rozsudku.


15 h
Tréner Vladimír Weiss.

Jeden Weiss tvrdil, že si piskot nezaslúžili, druhý to videl opačne.


7 h
Nataša Holinová

Hovoriť o jeho riadnom živote predtým bolo trochu nazvyš.


15 h
Vojna na Ukrajine - zničená univerzita v Charkove.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 6 ďalší 10 h
SkryťZatvoriť reklamu