Ako sa víno z juhu Slovenska dostalo do najlepších svetových reštaurácií

Jeho červené vína uznávali, no zároveň mu stále hovorili, že biele robiť nevie.

Ilustračné foto. (Zdroj: TASR/AP)

J eho červené vína sú na Slovensku roky uznávané, ale zároveň mu stále hovorili, že biele robiť nevie.

Tak sa Zsolt Sütő, majiteľ vinárstva Strekov 1075 z rovnomennej južnoslovenskej obce, rozhodol, že to s nimi skúsi vo svete.

Keď im doma nerozumejú, či sa mu to nepodarí niekde inde. Výsledok?

Porozumeli a jeho biele vína, napríklad Porta a Nigori, majú vo vínnych lístkoch v špičkových reštauráciách v Škandinávii, ktorá udáva smer svetovej gastronómie. Ale aj vo Viedni vreštaurácii Konstantin Filloppou, ktorá má jednu hviezdičku od Michelina, či v najlepšej vinotéke v Tokiu. A hlásia sa ďalší záujemcovia – z New Yorku aj Montrealu.

No ak si myslíte, že k vinárstvu, ktoré dostalo svoje moky do popredných svetových podnikov, ľahko trafíte, lebo určite vás k nemu privedú smerovky alebo na vás bude „kričať“ veľká budova, mýlite sa. Ak sem idete po prvýkrát, určite trochu poblúdite.

 Aj keď máte adresu, navigáciu a tešíte sa, že Strekov nie je veľká dedina. Skromná budova vinárstva sa nachádza vo dvore za miestnou Jednotou, takže z cesty si ju človek nevšimne.

S čím vo svete neprerazíte

Slovenské vinárstvo urobilo v posledných rokoch značný pokrok, vína sa vracajú zo svetových súťaží ovenčené medailami. Niektorým podnikom sa už darí aj niečo exportovať – do Beneluxu, ázijských krajín alebo do USA. Ale cesta na vínne karty popredných zahraničných reštaurácií je akoby stále zarúbaná. 

Vinárstvu Strekov 1075 Sütőa sa ju podarilo aspoň trochu „prerúbať“. Na otázku, ako a prečo práve jemu sa zadarilo, je jednoduchá odpoveď. Robí vína inak ako ostatní. A navyše našiel guráž, neľutoval peniaze a vybral sa s nimi do sveta. Osobne, na výstavy vín, kde sa robí biznis.

Hneď na začiatku rozhovoru potvrdzuje, že slovenské vinárstvo urobilo naozaj veľký skok dopredu. Ale hneď dodáva, že nevie, či tým správnym smerom.

„Všetci sa zameriavajú na výrobu technologických vín. Tie už vieme vyrábať takmer na takej úrovni, ako ich robia v zahraničí. Lenže také vína robí každý a s nimi vo svete neprerazíte. Vždy totiž narazíte na cenu – niekde inde ich vedia produkovať v tej istej kvalite, ale lacnejšie ako vy,“ vysvetľuje.

Víno treba piť, nie degustovať

Vinárstvo Strekov 1075 ide od svojho vzniku v roku 2002 inou cestou. Založili ho Sütő a Tibor Melecsky, ale pred niekoľkými rokmi sarozdelili. Sütő, vyštudovaný elektroinžinier, ktorý v deväťdesiatych rokoch podnikal, ako sám hovorí, so „všetkým možným“, mal vtedy možnosť dostať sa k úveru, potrebnému na štart vinárstva, Melecsky mal zasa vinárske skúsenosti. 

Veľmi rýchlo zistili, že technologické vína nie sú pre nich to pravé orechové. Oni chceli robiť také, ktoré by čo najvernejšie odrážali geografickú jedinečnosť prostredia, z ktorého pochádzajú. Nie aby ich zdokonaľovali v pivnici. Už vtedy sa vyjadrovali, že robia „prírode verné vína“.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Už ste čítali?