Ražná, grahamová alebo špaldová? Ktorá múka je dobrá?

Neviete sa rozhodnúť, či si kúpiť chlieb z ražnej alebo špaldovej múky? Dôležité je, že je múka celozrnná.

Na obale baleného chleba si prečítajte jeho zloženie. Pečivo nebýva balené, preto ak nenájdete informáciu vypísanú pri tovare, žiadajte ju od personálu predajne. V predajniach pekární by ste mali nájsť informáciu o zložení chleba či pečiva vypísanú na tabuli, alebo by mala byť inak ľahko dostupná.(Zdroj: Fotolia)

Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, stačí aj málo. „Zameňte biele pečivo a chlieb za celozrnné a môže vás to zachrániť pred civilizačnými ochoreniami,“ radí lekár Pavel Malovič zo Združenia pre zdravie a výživu.

Bez klíčkov a otrúb

Celozrnná múka sa melie z celého zrna, čiže z jadra, klíčka a otrúb. Zachováva si tak vysoký obsah vlákniny a minerálov. Biela múka je zo zrna, ktoré je zbavené vrchnej časti, a preto je o niektoré zložky ochudobnená.

„Výrobky z rafinovanej bielej múky sú nadýchané, majú krásnu textúru a sú lákavé, no, žiaľ, nie sú veľmi zdravé,“ upozorňuje lekár. Tým, že ľudstvo odstraňovalo zo zrna klíčky a otruby, odstraňovalo tie najcennejšie výživové zložky.

Moderné technológie však umožňujú mlieť celé zrno veľmi jemne. Dokonca otruby, ktoré boli kedysi odpadom, sa stali v minulom storočí významnou dietetickou surovinou, ktorá sa pridáva k potravinám.


Už ste čítali?