Cibuľa obsahuje zlúčeniny síry – sírne silice, ktoré pomáhajú pri ochoreniach dýchacích ciest, majú dezinfekčné povzbudzujúce účinky na sliznice dýchacích ciest, zrieďujú hlieny, a tak uľahčujú ich vykašliavanie. Látky obsiahnuté v cibuli pomáhajú aj podporovať imunitný systém.
Cibuľa pomáha zmierňovať zápaly, opuchy sliznice nosa a hltana, zmierňuje kašeľ, jej konzumácia je vhodná aj ako súčasť prevencie cievnych zmien podmienených vekom. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, krvný tlak a zabraňovať tvorbe usadenín v cievach a krvných zrazenín. Podporuje aj trávenie a chuť do jedla a má aj močopudné účinky.
Sirup alebo aj inhalácia
Ak práve nemusíte surovú cibuľu pre jej výrazné chuťové vlastnosti i vôňu, je viacero spôsobov, ako môžete využiť jej zdraviu prospešný potenciál. Okrem toho, že ju môžete použiť do nepreberného množstva jedál, dajú sa z nej pripraviť aj sirupy, šťavy, odvary.
Prechladnutie a kašeľ nie sú ani v lete ničím výnimočným, pomôže napríklad cibuľový med, ktorý jednoducho pripravíte tak, že najemno nasekanú cibuľu zmiešate s tromi polievkovými lyžicami medu a necháte niekoľko hodín v uzavretej nádobe. Sirup potom užívajte ráno i večer po lyžičke.
Cibuľa pomôže napríklad aj pri bodnutí hmyzom – zmierni bolesť a svrbenie, ak ranku potriete čerstvo odkrojeným plátkom cibule. Pri nádche môžete vyskúšať inhaláciu cibuľových výparov. Stredne veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno krátko povarte v litri vody a výpary vdychujte. Robte to však krátko a častejšie, aby ste si nepodráždili sliznice.