Je vysoký takmer pol druha metra a váži šesťdesiat kíl.
PREŠOV. Pasáž na Floriánovej ulici v Prešove odvčera zdobí maximedovník. Jeho autorkou je Mária Muráriková z Trenčína.
Pečeniu medovníkov sa venuje 33 rokov, z toho 15 rokov je profesionálnou medovnikárkou, ktorá školí cukrárov po celom Slovensku. Pôvodne pritom vyštudovala odevnú priemyslovku a robila majsterku odborného výcviku.
Dnes je dvojnásobnou majsterkou sveta v gastronómii, v kategórii cukrárska artistika. Jej medovníkové dielo môžu obdivovať aj Prešovčania. Vystavené má byť do Vianoc, minimálne do sv. Mikuláša, ktorý je patrónom znázorneného kostola.
Ide o piaty maximedovník, ktorý majsterka Muráriková predviedla v prešovskej pasáži.
Prvým bola replika danej budovy, nasledoval betlehem s 50 postavičkami, soľnobanská čipka a šarišský kroj z dediny Svinia. Teraz je to kostol sv. Mikuláša. Pracovala na ňom 260 hodín.
Študovala geodetické plány
„To neznamená, že som toľko sedela s polevou a maľovala. Najprv sme museli vytiahnuť z geodézie plány a naštudovať, ako bola stavba skonštruovaná. Je to presná replika originálu v mierke 1:50. Pri takomto diele sa musíte striktne držať pôdorysu, plánov, rozmerov,“ hovorí autorka maximedovníka.
Samotné pečenie pre ňu bolo jednoduché, pretože sa tomu venuje už roky. „Boli tam pláty, ktoré už som potom len rôzne prirezávala a dávala do tej podoby, ktoré vidíte.“
Medovník musí voňať
Medovník je rekordný v počte detailov, ktoré potom M. Muráriková spojila do výsledného celku. Skladá sa z vyše 500 dielikov.
Potrebovala na to 30 kíl klasického medovníkového cesta. Vajec na polevu bolo 60. Medzi ďalšie suroviny patrí múka, cukor, med a koreniny. „Koreninami nikdy nešetrím, ani pri takomto rozsiahlom diele, pretože medovník je aj o vôni,“ prezrádza.
Medovníkový kostol sv. Mikuláša s mnohými výklenkami a zákutiami je vysoký 143 centimetrov. Dlhý je takmer 150 a široký 90 centimetrov.
Výtvor zaujal aj návštevníkov. „Je to krásne a obdivuhodné. Zaujímalo by ma, ako to piekli, ja by som sa do toho určite nepustila. No tá pani je šikovná,“ zhodnotila vystavenú dobrotu Jana Adamová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári